Rahoitus- ja talousjaosto, kokous 24.5.2023

§ 16 Erikoissairaanhoidon kehys vuodelle 2024

KEUHDno-2023-2010

Valmistelija

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Perustelut

Erikoissairaanhoidon kehys vuodelle 2024

Sote-uudistuksen rahoitusmalli on yleiskatteellista ja hyvinvointialueiden saamasta valtionrahoituksesta rahoitetaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin järjestämisvastuulla olevat palvelut sekä HUSin järjestämisvastuulla olevat ja järjestämissopimuksen perusteella tuottamat palvelut. Yleiskatteellinen rahoitus koostuu laskennallisesta rahoituksesta sekä siirtymätasauksesta. Viimeisimpien laskelmien mukaan valtionrahoitus Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle vuodelle 2024 on 807,1 Me. Summa tarkentuu vielä syksyllä lopullisten vuoden 2022 tilinpäätöstietojen valmistuttua mutta oletettavasti rahoitukseen ei ole tulossa suuria muutoksia. 

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ensimmäinen tilinpäätösennuste arvioi kuluvan vuoden alijäämän suuruudeksi noin 50 Me eli alijäämää on n. 13 Me enemmän kuin muutettavassa talousarviossa. Tämä tarkoittaa, että viimeistään vuoden 2026 tilinpäätöksessä katettava suunnitelmakauden alijäämä on suurempi kuin aiemmin arvioitu 75 Me.

HUSin erikoissairaanhoidon maksuosuus vuoden 2023 talousarviossa on ollut 269,8 Me (sisältäen terveyskeskuspäivystyksen) ja se on muodostanut Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kokonaismenoista n. 33 % .

Hyvinvointialueiden ja HUSin vuoden talousarviovalmistelu kehyksestä on alkanut keväällä. Maksuosuuksien laskennan periaatteisiin liittyen HUSilla ja hyvinvointialueilla on ollut eri näkemys 

  • Laskennan pohjana käytätettävästä TA 2023 maksuosuudesta 
  • Yliopistosairaalalisästä ja sen huomioimisesta.
  • Hyvinvointialueille ennustettujen vuoden 2023 alijäämien kattamisesta vuonna 2024 ja huomioimisesta erikoissairaanhoidon rahoituksessa
  • Peruspalvelujen vahvistamisesta 0,1 %-yksiköllä.


Valmistelussa on ollut esillä useita vaihtoehtoja kehyksen laskemiseksi:

  • Maksuosuus laskettu valtion rahoituksesta samalla prosentilla (35 %) kuin v. 2023, jolloin Keski-Uudenmaan hva:n maksuosuus on yhteensä 285,8 Me.
  •  Huomioitu valtion kertakorvaus ja HUS alijäämäpaine + sopeuttaminen 48,5+70 Me v. 2023 sekä uusimman rahoitustiedon mukainen alijäämä ja HUS-osuuden korjaus: väestön ikärakenteen muutos ja peruspalvelujen vahvistaminen.  Keski-Uudenmaan hva:n maksuosuus on yhteensä 297,1 Me ja HUSin kehys 2 264 Me.
  • Huomioitu valtion kertakorvaus ja HUS alijäämäpaine henkilöstömenoista 48,5 Me v. 2023 ja HUS-osuuden korjaus: väestön ikärakenteen muutos ja peruspalvelujen vahvistaminen. Keski-Uudenmaan hva:n maksuosuus on yhteensä 278,2 Me ja HUSin kehys 2 183 Me.
  • Huomioitu valtion kertakorvaus ja HUS alijäämäpaine + sopeuttaminen 48,5 (henkilöstömenot)+45,5 Me v. 2023. Keski-Uudenmaan hva:n maksuosuus on yhteensä 284,9 Me ja HUSin kehys 2 236 Me.

 

Hyvinvointialueiden viimeisimmän linjauksen mukaan on päädytty edellä mainituista alimpaan vaihtoehtoon, jossa maksuosuuksien loppusumma ollut 2 236 Me ja jossa Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen maksuosuus on 284,9 Me. Tämä merkitsisi 5,6 % kasvua vuoden 2023 talousarvion maksuosuuteen ja verrattaessa tämänhetkiseen valtionrahoitukseen (507,1 Me) tulisi omaa toimintaa sopeuttaa -1,6 % ja yli 8 Me , jotta valtionrahoitus riittäisi. Käytännössä tämä tarkoittaa edelleen merkittävästi alijäämäistä talousarviota vuodelle 2024 samaan aikaan kun vuoden 2023 syntyvää alijäämää tulisi kyetä kattamaan valmistelussa olevalla hyvinvointialueohjelmalla.

HUSin yhtymähallitus päätti 15.5.2023 esittää 15.6.2023 kokoontuvalle yhtymäkokoukselle, että talousarviovalmistelua jatketaan 2 253 Me kehyksen pohjalta. Lisäksi huomioidaan mahdolliset työnjaolliset muutokset HUS-yhtymän ja jäsenten välillä. Ilman mahdollisia työnjakomuutoksia Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen maksuosuus yhteensä tällä kehyksellä on Husista saadun alustavan laskelman mukaan  eri jakoperusteita käyttäen n. 291- 297 Me. Maksuosuudessa 297 Me olisi kasvua kuluvan vuoden talousarviossa olevaan määrärahaan nähden jo 10 % ja 27,8 Me.

Päätös 
Rahoitus-ja talousjaosto hyväksyi esittelijän kokouksessa täydentämän esityksen: 

Rahoitus-ja talousjaosto esittää aluehallitukselle erikoissairaanhoidon vuoden 2024  kehyksestä seuraavaa: 
Hyväksyttävissä oleva kehys on 2 236 Me,jolloin Keski-Uudenmaan  hyvinvointialueen maksuosuus on n. 284,9 Me. Maksuosuutta arvioidaan  uudelleen syksyllä vuoden 2024 valtionrahoituksen tarkennuttua. 
HUS-yhtymän rahoitusosuus on valtionrahoitusta huomattavasti suurempaa, perusteluina erikoissairaanhoidon toiminnan turvaaminen,yhteistyön  käynnistyminen ja järjestämissopimuksen toimeenpanon onnistuminen. Jatkossa HUS-yhtymän kustannukset eivät saa missään olosuhteissa kasvaa  nopeammin kuin peruspalvelujen sote-kustannukset. HUSin  tuottavuustavoitteita tulee tarkentaa ja sopeutustoimet tulee suunnitella  yhdessä hyvinvointialueiden kanssa. 
HUS:n tulee kattaa taloussuunnitelmakauden yleisen rahoituksensa puitteissa  syntyneet alijäämät hyvinvointialueiden rahoituslain periaatteiden mukaisesti.   

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi


Rahoitus- ja talousjaosto esittää aluehallitukselle erikoissairaanhoidon vuoden 2024 kehyksestä seuraavaa:

  • Hyväksyttävissä oleva kehys on 2 236 Me,jolloin Keski-Uudenmaan  hyvinvointialueen maksuosuus on n. 284,9 Me. Maksuosuutta arvioidaan  uudelleen syksyllä vuoden 2024 valtionrahoituksen tarkennuttua. 
  • HUS-yhtymän rahoitusosuus on valtionrahoitusta huomattavasti suurempaa, perusteluina erikoissairaanhoidon toiminnan turvaaminen,yhteistyön  
  • käynnistyminen ja järjestämissopimuksen toimeenpanon onnistuminen. Jatkossa HUS-yhtymän kustannukset eivät saa missään olosuhteissa kasvaa  nopeammin kuin peruspalvelujen sote-kustannukset. HUSin tuottavuustavoitteita tulee tarkentaa ja sopeutustoimet tulee suunnitella  yhdessä hyvinvointialueiden kanssa. 
  • HUS:n tulee kattaa taloussuunnitelmakauden yleisen rahoituksensa puitteissa  syntyneet alijäämät hyvinvointialueiden rahoituslain periaatteiden mukaisesti.  

Päätös

Rahoitus- ja talousjaosto hyväksyi esittelijän kokouksessa täydentämän esityksen:


Rahoitus- ja talousjaosto esittää aluehallitukselle erikoissairaanhoidon vuoden 2024 kehyksestä seuraavaa:

  • Hyväksyttävissä oleva kehys on 2 236 Me, jolloin Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen maksuosuus on n. 284,9 Me. Maksuosuutta arvioidaan uudelleen syksyllä vuoden 2024 valtionrahoituksen tarkennuttua.
  • HUS-yhtymän rahoitusosuus on valtionrahoitusta huomattavasti suurempaa, perusteluina erikoissairaanhoidon toiminnan turvaaminen, yhteistyön käynnistyminen ja järjestämissopimuksen toimeenpanon onnistuminen.
  • Jatkossa HUS-yhtymän kustannukset eivät saa missään olosuhteissa kasvaa nopeammin kuin peruspalvelujen sote-kustannukset. HUSin tuottavuustavoitteita tulee tarkentaa ja sopeutustoimet tulee suunnitella yhdessä hyvinvointialueiden kanssa.
  • HUS:n tulee kattaa taloussuunnitelmakauden yleisen rahoituksensa puitteissa syntyneet alijäämät hyvinvointialueiden rahoituslain periaatteiden mukaisesti.