Rahoitus- ja talousjaosto, kokous 12.10.2023

§ 30 Talouden toteutuma 1.1.–31.8. ja tilinpäätösennuste

KEUHDno-2023-1999

Valmistelija

  • Laura Aittola, laskentapäällikkö, laura.aittola@keusote.fi

Perustelut

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue raportoi talouden toteutumisesta kuukausittain pl. tammi- ja helmikuu sekä heinäkuu. Tammi-kesäkuulta tehdään osavuosikatsaus, joka on kuukausiraporttia laajempi talouden ja toiminnan raportointi. 


Hyvinvointialueen toimintatuotot ajalla 1.1.-31.8.2023 olivat yhteensä n. 33,7 Me ja toimintakulut n. 566,3 Me. Toimintakate oli n. -531,4 Me. Valtionrahoitusta kirjattiin raportointiajalla n. 496,9 Me. Rahoitustuotot ja -kulut sekä suunnitelman mukaiset poistot huomioiden raportointijakson alijäämä oli n. 37,0 Me. 


Tilinpäätösennuste
Tammi-elokuun tietojen pohjalta laadittu tilinpäätösennuste oman toiminnan osalta on heikentynyt 0,9 Me kesäkuun jälkeen laadittuun ennusteeseen nähden. Erikoissairaanhoidon osalta ennustetaan nyt 0,3 Me pienempää ylitystä kuin viimeksi. Ennusteen mukaan hyvinvointialueen talousarvioon merkitty toimintakate tulee ylittymään n. 17,5 Me, josta erikoissairaanhoidon osuus on n. 8,8 Me ja oman toiminnan ylitysennuste n. 8,7 Me. Pelastustoimen arvioidaan toteutuvan talousarvion mukaisesti. 


Hyvinvointialueen johdon sekä strateginen kehittäminen ja tukipalvelut -kokonaisuuden ylityksen arvioidaan olevan n. 2,2 Me. Ylitys johtuu pääasiassa Sarastian palveluiden, työterveyshuollon palveluiden sekä turvallisuuspalveluiden ylittymisestä.


Ikäihmisten ja vammaisten palvelualueella ylitysennuste on n. 2,2 Me. Ylitys kohdentuu vammaispalveluihin. Omaishoidon tuen sekä ostettujen asumispalveluiden kustannusten arvioidaan ylittävän talousarvion varaukset. Omaishoidon tuen osalta asiakasmäärä on kasvanut ja palveluntuottajien hintojen korotukset eivät olleet vammaispalveluiden osalta tiedossa talousarvion laadintavaiheessa. Talousarvioon varatut hinnankorotukset ovat osoittautuneet liian pieniksi.


Aikuisten mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalvelujen sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelujen palvelualueen ylitysennuste on n. 3,4 Me. Ylitys aiheutuu pääosin lastensuojelun ympärivuorokautisen hoidon kustannusten ylityksestä. Asiakasmäärät ovat kasvaneet valtakunnallisen trendin mukaisesti.


Terveyspalvelujen ja sairaanhoidon palvelualueella ylitysuhka on n. 0,9 Me. Ylitys johtuu mm. liian optimistisesti arvioiduista kuntoutuspalvelujen tuotoista sekä kuntoutuspalvelujen arkitiimin lisähenkilöstön palkkaamisesta. Arkitiimin vahvistamisella pyritään kotiutuksen nopeuttamiseen sekä siirtoviivepäivämaksujen vähentämiseen. Koronasta arvioidaan aiheutuvan n. 0,5 Me kustannukset kuluvana vuonna, pääasiassa näytteenotosta.


Erikoissairaanhoidon tammi-heinäkuun toteutuma on 53,2 Me alijäämäinen ja  koko vuoden alijäämäennuste on 95 Me. Ennusteen mukaan tulot alittuvat n. 38 Me ja menot ylittyvät n.59 Me. Merkittävin menolisäys on sote-sektorin palkkaratkaisun  n. 47,4 Me kustannukset, joita ei ole huomioitu talousarviossa. Lisäksi mm. talousarvion tulopohjasta puuttuu rahoituspohjaa omaan tutkimustoimintaan vuositasolla 7 Me sekä Covid-19 suojatarvikkeita on alaskirjattu 4,5 Me edestä. Keski-Uudenmaan tilinpäätösennuste verrattuna Keski-Uudenmaan talousarviolukuun ennustetaan ylittyvän vajaa 9 Me ilman terveyskeskuspäivystystä, joka sisältyy perusterveydenhuollon palvelualueelle. Ennuste sisältää siirtoviivepäivämaksuja vajaa 2 Me, jota ei ole huomioitu talousarviossa. 


Valtionrahoitusta on talousarviossa arvioitu saatavan n. 734,8 Me. Valtiovarainministeriön 31.8.2023 julkaisemien rahoituslaskelmien mukaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialue on saamassa vuodelle 2023 rahoitusta yhteensä n. 766 Me. Muutos johtuu ns. kertaerästä, joka talousarviovalmisteluvaiheessa on arvioitu vuodelle 2024 rahoituslain mukaisesti. Rahoituslakia on muutettu talousarvion hyväksymisen jälkeen ja kertaerä kirjataankin vuodelle 2023. Lopullinen valtionrahoitus selviää vasta vuoden lopussa, minkä vuoksi talousarviomuutoksen käsittely toimielimissä on vasta marras-joulukuussa.


Talousarviossa vuoden 2023 alijäämä on n. 65,7 Me. Toimintakatteen n. 17,5 Me:n heikentymisen ja valtionrahoituksen n. 31 Me:n paranemisen myötä tilinpäätösennusteen mukainen alijäämä on n. 53,5 Me mukaan lukien erikoissairaanhoidon kustannukset. HUSilta on syytä edellyttää vuoden 2023 alijäämänsä kattamista hyvinvointialuelain mukaisesti vuosina 2024–2025. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Rahoitus- ja talousjaosto merkitsee tiedoksi talouden toteutuman 1.1.–31.8. sekä palvelualueiden esitykset talousarviossa pysymiseksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.