Rahoitus- ja talousjaosto, kokous 12.10.2023

§ 32 Hakemus vuoden 2024 lainanottovaltuuden muuttamiseksi

KEUHDno-2023-3835

Valmistelija

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Perustelut

Taustaa
Aluevaltuusto on hyväksynyt Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vuosien 2023–2026 sekä 2024–2027 investointisuunnitelmat kokouksessaan 24.11.2022. Tämän jälkeen vuoden 2024–2027 investointisuunnitelmaan on tullut lisäystarpeita mm. uusien vuokravastuiden muodossa. Uudet vuokravastuut liittyvät hyvinvointialueohjelmasta johdettaviin konkreettisiin hankkeisiin, joilla tavoitellaan kustannusten kasvun hillintää ja tuottavuuden parantamista. Hankkeet kohdistuvat ikäihmisten palvelurakenteen keventämiseen ja yhteisöllisen asumisen lisäämiseen sekä lastensuojelun tuottavuuden parantamiseen vahvistamalla omaa palvelutuotantoa. Esille on noussut myös tarve selvittää kuntoutuskeskuksen tilojen korvaamista paremmin kuntoutustoimintaan soveltuvilla tiloilla, minkä lisäksi Uudenmaan vammaispalvelujen Keski-Uudellemaalle siirtyneitä epätarkoituksenmukaisia tiloja tulee korvattavaksi lähivuosina. Lisäksi on välttämätöntä saada eteenpäin suunniteltuja tietojärjestelmähankkeita.


Hyvinvointialueesta annetun lain 15 §:n mukaan valtioneuvosto päättää vuosittain valtiovarainministeriön esityksestä hyvinvointialueen tilikausittaisen valtuuden määrästä pitkäaikaisen lainan ottamiseksi.  Lainanottovaltuutta koskeva päätös tehdään joka vuosi. Hyvinvointialue voi kuitenkin käyttää päätettyä lainanottovaltuutta useana tilikautena, jos se toteuttaa investointia usean vuoden aikana investointisuunnitelman mukaisesti. Lainanottovaltuus on hyvinvointialueen laskennalliseen lainanhoitokatteeseen perustuvan enimmäismäärän ja tilikauden alun ennakoidun lainamäärän erotus. Lainanottovaltuuden tulee riittää myös investointeja vastaaviin uusiin pitkäaikaisiin sopimuksiin (mm. vuokrasopimukset). Hyvinvointialue saa ottaa lainaa päätöksen mukaisen määrän hyvinvointialueesta annetun lain 16 §:ssä tarkoitetun investointisuunnitelman mukaisten investointien rahoittamiseksi. Valtioneuvoston päätöksen mukaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella ei ole lainanottovaltuutta vuodelle 2024.


Lainanottovaltuuden muuttaminen 

Valtioneuvosto voi muuttaa lainanottovaltuutta, jos hyvinvointialueen esittämät investoinnit ovat välttämättömiä hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvien palvelujen turvaamiseksi eikä investointitarvetta voida kattaa muulla tavoin. Lainanottovaltuuden muuttamisesta voidaan päättää hyvinvointialueen hakemuksesta tai valtiovarainministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön tai sisäministeriön aloitteesta.


Vaikka Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella ei ole valtioneuvoston vahvistamaa lainanottovaltuutta vuodelle 2024, hyvinvointialueella on toiminnan kehittämiseksi ja tuottavuustavoitteiden saavuttamiseksi välttämättömiä edellä mainittuja investointitarpeita vuodelle 2024.  Suurin osa uusista investointitarpeista liittyy investointeja vastaaviin uusiin vuokravastuisiin. Investointisuunnitelmaan on ohjeistuksen mukaan merkittävä uudet vuokravastuut sitoutumisvuodelle koko sopimuskauden yhteenlaskettuina maksuina, joten nämä vaikuttavat investointisuunnitelman kautta lainanottovaltuuteen vaikkei Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella olisikaan suunnitelmissa tai tarvetta ottaa suoraan näitä varten uutta pitkäaikaista lainaa. 


Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vuosikate, käteisvarat tai muut tulot eivät mahdollista edellä lueteltuja uusia investointeja tai investointeja vastaavia sopimuksia, joten hyvinvointialueen tulee hakea lisälainanottovaltuutta vuodelle 2024. Lainanottovaltuuden mahdollista muuttamista varten valtiovarainministeriö asettaa valmisteluryhmän, johon valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, sisäministeriö sekä hyvinvointialue nimeävät edustajansa. Valmisteluryhmän tehtävänä on arvioida lainanottovaltuuden muuttamisen edellytyksiä, tarvittavan lainanottovaltuuden suuruutta sekä hyvinvointialueelle asetettavia ehtoja. Valmisteluryhmän työ kestää arviolta reilun kuukauden.  Valtiovarainministeriö voi käynnistää arviointimenettelyn myönnetyn lisälainanottovaltuuden perusteella.  


Mikäli valtio hyväksyy lainanottovaltuuden muutoksen, käsitellään vuosien 2024–2027 päivitetty investointisuunnitelma myöhemmin luottamustoimielimissä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Rahoitus- ja talousjaosto esittää aluehallitukselle

  1. että Keski-uudenmaan hyvinvointialue hakee korotusta vuoden 2024 lainanottovaltuuteen sekä
  2. esittää hyvinvointialueen edustajaksi valmisteluryhmään vt. hyvinvointialuejohtajan sekä ryhmän pysyväksi asiantuntijaksi rahoitus- ja talousjohtajan.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Evästyksenä todettiin, että ennen varsinaista aluehallituksen päätöskäsittelyä asiaa esitellään tarkemmin  aluehallituksen iltakoulussa.