Rahoitus- ja talousjaosto, kokous 23.11.2023

§ 45 Vuosien 2025-2028 Investointisuunnitelma

KEUHDno-2023-4063

Valmistelija

  • Laura Aittola, laskentapäällikkö, laura.aittola@keusote.fi

Perustelut

Perustelut

Hyvinvointialueen on vuosittain laadittava investointisuunnitelma, mikä sisältää tiedot seuraavaa tilikautta seuraavien neljän vuoden aikana aloitettavista investoinneista ja investointeja vastaavista sopimuksista. 


Investointisuunnitelma on valmisteltu vuosille 2025–2028. Suunnitelmassa on esitetty erikseen sosiaali- ja terveydenhuollon osasuunnitelma sekä pelastustoimen osasuunnitelma. Investointisuunnitelma on jaoteltu pysyviin vastaaviin ja investointeja vastaaviin sopimuksiin. Pysyvien vastaavien kokonaisuus sisältää suunnitelmakaudella ainoastaan ICT-investointeja. Investointeja vastaavat sopimukset sisältävät rakennuksiin liittyvät uudet vuokrasopimukset sekä kaluston ja laitteiden leasing-sopimukset.


Suunnitelmakauden merkittävimpiä ICT-investointeja ovat yhtenäisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän konsolidointi, tietoaltaan ja tiedolla johtamisen kehittäminen, hoitajakutsujärjestelmä, vanhojen asiakas- ja potilastietojärjestelmien Kanta-arkistointi, digi- ja älykkäät palvelupolut sekä asiakasohjauksen työvälineiden kehittäminen. Useat ICT-investoinnit ovat jatkoa jo aiemmin aloitetuille hankkeille. Tarkempi erittely ICT-investointikokonaisuudesta on esitetty investointisuunnitelmassa. ICT-investoinnit ovat yhteensä vuonna 2025 n. 6 Me; vuonna 2026 n. 7,9 Me; vuonna 2027 n. 6,3 Me ja vuonna 2028 n. 2,3 Me. 


Investointeja vastaavia sopimuksia ovat uudet vuokrasopimukset sekä laitteiden ja kaluston leasingsopimukset. Vuokratiloista investointisuunnitelmassa on esitetty uusien tilojen vuokravastuiden kokonaismäärä sille vuodelle, jona sitoumus on tehty. Investointisuunnitelma sisältää uuden vuokrasopimuksen yhteisöllisen asumisen palveluyksikköön Hyvinkäälle. Yksikön on tarkoitus valmistua ja tulla palvelukäyttöön alkuvuonna 2025. Vuosittaiset vuokrakustannukset ovat arviolta n. 800 000 € ja arvioitu sitoutumisaika on 20 vuotta. Kokonaissitoutumissumma on täten 16 M €. Kyseinen yksikkö toteutetaan osana hyvinvointialueohjelmaan kuuluvaa palvelurakenteen keventämistä ikäihmisten asumispalveluissa. Uudet paikat tulevat korvaamaan ostettuja asumispalveluja ikääntyneille. 


Laite- ja kalustohankinnat tehdään pääasiassa leasing-rahoituksella. Uuden yhteisöllisen asumisen yksikön kalustamiskustannuksiksi on arvioitu n. 200 000 € ja Tuusulassa sijaitsevan hyvinvointikeskuksen kalustamiskustannuksiksi 5 Me vuodelle 2026. Leasing-rahoituksella hankitaan lisäksi mm. ajoneuvoja sekä ICT-laitteita. Neljän vuoden suunnitelmakauden laite- ja kalustohankinnat ovat yhteensä arviolta noin 7,2 Me.
Pelastustoimen osasuunnitelmassa investointeja vastaavissa sopimuksissa on vuonna 2027 Mäntsälän paloasema. Paloasema ollaan ottamassa käyttöön vuonna 2027 ja sopimuksen arvoksi on arvioitu 15 Me. 
Suunniteltujen investointien toteuttamiseen ei ole tarpeen ottaa lainaa, koska Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vuosikate on taloussuunnitelman mukaan positiivinen vuodesta 2025 alkaen. 
Hallintosäännön mukaan palvelujen järjestämisen lautakunta antaa lausunnon investointisuunnitelmasta. Lautakunnan kokous on 27.11.

Liitteenä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelma vuosille 2025–2028.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Rahoitus- ja talousjaosto esittää aluehallitukselle, että aluehallitus esittää edelleen aluevaltuustolle vuosien 2025-2028 investointisuunnitelman hyväksymistä.

Päätös

Hyväksyttin esityksen mukaan.