Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta, kokous 5.2.2024

§ 4 Sopimusautot luokassa 3 / sisäinen kilpailutus Sote-kuljetuspalvelujen dynaamisessa hankintajärjestelmässä

KEUHDno-2023-997

Valmistelija

  • Erja Pentti, johtava asiantuntija, erja.pentti@keusote.fi

Perustelut

HANKINTAPÄÄTÖS: SOPIMUSAUTOT LUOKASSA 3 / SISÄINEN KILPAILUTUS SOTE-KULJETUSPALVELUJEN DYNAAMISESSA HANKINTAJÄRJESTELMÄSSÄ

Hankintamenettely ja hankintailmoitus
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä perusti sote-kuljetuspalveluiden dynaamisen hankintajärjestelmän (jatkossa hankintajärjestelmä) hankintailmoituksella ja osallistumispyynnöllä numero KEUDno-2021-418, joka julkaistiin 17.6.2021 ilmoituskanavissa Tarjouspalvelu.fi ja www.hankintailmoitukset.fi. Hankintajärjestelmä ja siihen perustuvat sopimukset siirtyivät Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023 palvelujen järjestämisvastuun siirtymisen mukaisesti.

Kyseessä on henkilökuljetuspalvelujen hankinta hankintalain (1397/2016) liitteen E mukaisena sosiaali- ja terveyspalveluhankintana. Hankintaan sovelletaan hankintalain 12 luvun säännöksiä ja 3 §:n mukaisia hankintojen yleisiä periaatteita. Hankintamenettelyn valinnan tarkoituksena on turvata asiakasryhmän palveluiden toteuttaminen niitä koskevan lainsäädännön mukaisesti. Kyseessä ovat asiakasryhmän perusoikeuksien ja itsemääräämisoikeuden toteutumisen kannalta merkitykselliset palvelut.

Hankintajärjestelmä on voimassa kuusi (6) vuotta sen perustamisesta lukien. Tänä aikana hankintayksikkö toteuttaa hankintajärjestelmässä sisäisiä kilpailutuksia. Hankintayksikkö voi jatkaa hankintajärjestelmän voimassaoloa uudella hankintailmoituksella.

Hankintajärjestelmän toimintaperiaatteet on kuvattu tarkemmin osallistumispyynnön liitteessä ”Dynaamisen hankintajärjestelmän periaatteet”.

Hyvinvointialue toteuttaa palveluhankinnan avulla sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden välttämättömiä kuljetuspalveluja järjestämisvastuunsa mukaisesti, palvelujen luonne huomioiden tarkoituksenmukaisella tavalla. Hyvinvointialue huolehtii palvelujen saatavuudesta ja kattavuudesta muun muassa palvelun laatua, hinnoittelua, harkinnanvaraisia luokseajokorvauksia, palvelun saatavuuden kannustinta sekä jatkuvuuden hallintaa koskevilla sopimusehdoilla.

Hankintajärjestelmän toimintaperiaatteet on kuvattu tarkemmin osallistumispyynnön liitteessä ”Dynaamisen hankintajärjestelmän periaatteet”.

Hankinnan kohde ja ennakoitu arvo

Hankinnan kohteena ovat sopimusautot toteuttamaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden ja muiden palvelun käyttäjien henkilökuljetuspalveluja. Sopimusautot ovat ensisijainen kalusto niissä ajoneuvoluokissa, joihin päiväautoja ei ole valittu. Sopimusautot ovat ensisijainen kalusto muina, kuin päiväautojen sovittuina ajoaikoina. Päiväautojen ajoaikoina sopimusautoilla vastataan kuljetustarpeeseen, jota päiväautot eivät kata.

Hankintajärjestelmän sisäinen kilpailutus toteutuu hankintajärjestelmän luokassa 3 M1 luokan henkilöauto, suuri esteetön auto.

Sisäisen kilpailutuksen kohteena ovat 

  1. Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut
  2. Muiden sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden kuljetuspalvelut
  3. Hyvinvointialueen henkilöstön ja luottamushenkilöstön tarpeen mukaiset kuljetuspalvelut
  4. Muut hyvinvointialueen tarpeen mukaiset kuljetuspalvelut sekä henkilökuljetuksiin yhdistettävissä olevat tavarakuljetukset.

 

Kuljetuspalvelu sisältää palvelukuvauksen ja tarjotun laadun mukaisen palvelun, kuljettajan ja ajoneuvon.

Hankinnan kohde on kuvattu tarkemmin ohjeismateriaalina olevassa tarjouspyynnössä liitteineen.

Hankinnan hankintalain mukaisesti laskettu ennakoitu arvo on 8,5 milj. euroa / vuosi. Ennakoitu arvo koskee päiväautoja ja sopimusautoja ajoneuvoluokissa 1 – 4.

Sopimus on voimassa määräaikaisena kolme (3) vuotta (varsinainen sopimuskausi). Tämän jälkeen tilaajalla on oikeus yhden (1) vuoden optiokauteen (optiokausi). Tilaaja ilmoittaa option käyttämisestä viimeistään kolme (3) kuukautta ennen varsinaisen sopimuskauden ja/tai optiovuoden päättymistä.

Tarkoituksena on, että sopimus tulee voimaan maalis-huhtikuussa 2024. Palveluntuottajan on pystyttävä aloittamaan palvelun tuottaminen kuukauden kuluttua siitä, kun sopimus tulee voimaan.

Tarjouspyyntö ja saadut tarjoukset
Hankintayksikkö lähetti 15.12.2023 kaikille hankintajärjestelmän luokkaan 3 hyväksytyille ehdokkaille hankintajärjestelmän sisäisen tarjouspyynnön.

Hankintayksikkö sai tarjousten jättämiselle asetettuun määräaikaan 16.1.2024 klo 12:00 mennessä tarjouksia seuraavasti: Luokka 3 M1 luokan henkilöauto, suuri esteetön auto 47 tarjousta.

Saadut tarjoukset ilmenevät liitteistä 1 Avauspöytäkirja luokka 3.

Kaikki tarjoajat jättivät tarjouksensa asetettuun määräaikaan mennessä.

Tarjouspyynnön mukaisuuden arviointi
Hankintalain 113 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa palvelun olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta.

Tarjousten tarkastuksessa havaittiin, että tarjous Omar Weheliye (2976380-2) ei ollut tarjouspyynnön mukainen palvelun aloittamista koskevan vaatimuksen osalta. Se suljetaan tarjouskilpailusta. Tarjouskilpailusta sulkemisen perusteen on kuvattu tarkemmin liitteessä 2 Tarjoajakohtainen kirje 2976380-2. Tarjoajakohtainen kirje sisältää liikesalaisuudeksi tulkittavia asioita ja annetaan tiedoksi vain sille tarjoajalle, jota se koskee.

Tarjousten tarkastuksessa havaittiin, että seuraavat tarjoajat olivat jättäneet päällekkäiset tarjoukset. Niistä toinen jää voimaan ja toinen suljetaan tarjouskilpailusta seuraavasti:

  • Mavo Oy:n tarjous 3436118 suljetaan pois ja tarjous 3438314 jää voimaan
  • Mäntsälän Palvelutaksi Ky:n tarjous 342969 suljetaan pois ja tarjous 3429696 jää voimaan

Muut saadut tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia. Ne hyväksytään tarjousvertailuun.

Tarjousten vertailu
Tarjousvertailu suoritetaan erikseen kussakin hankintajärjestelmän luokassa. Tilaaja valitsee sopimusautoiksi kaikki tarjouspyynnön vähimmäisvaatimukset täyttävät ja tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen tehneet palveluntuottajat ja autot. Tarjousten valintaperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus seuraavasti.

HINTA
Painoarvo 60 %

Hintavertailua varten suurimman alennusprosentin tarjonnut saa vertailuun 60 pistettä. Muiden tarjoajien alennusprosentit suhteutetaan suurimpaan alennusprosenttiin kaavalla tarjoajan alennusprosentti / suurin alennusprosentti * 60.

 

LAATU
Painoarvo 40 %

Laatuvertailua varten tarjoajan laatuvertailussa saamat pisteet lasketaan yhteen, jolloin saadaan tarjoajan laadun raakapisteet. Eniten raakapisteitä saanut saa tarjousvertailussa täydet 40 pistettä ja muiden tarjousten laatupisteet suhteutetaan kaavalla tarjoajan raakapisteet/ suurimmat raakapisteet * 40.

 

Laatuperusteina hankintajärjestelmän luokassa 3 olivat

  • A Puhdas ajoneuvo
  • B Taksiliikenteen erityisryhmien kuljettajakoulutukset

Tarjoajan edellä mainitulla tavalla muodostetut hinta- ja laatupisteet lasketaan yhteen. Tarjoajien valinta tapahtuu hinnan ja laadun mukaisessa etusijajärjestyksessä. Hinta- ja laatuperusteet ja niiden pisteytys on kuvattu tarkemmin tarjouspyynnöissä.

Tarjousvertailun lopputulos, valitut palveluntuottajat ja palveluntuottajien etusijajärjestys kussakin hankintajärjestelmän luokassa on liitteen 2 Palveluntuottajat luokka 3 Sopimusautot mukainen.


Hankintasopimus ja ilmoitus 
Hankintasopimus syntyy erillisen kirjallisen sopimuksen tekemisellä. Hankintalain 25 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaisen kansallisen kynnysarvon ylittävässä liitteen E palveluhankinnassa voidaan tehdä sopimus aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Hankinta-asiaan muutosta hakevalle asetettu hankintalain 148 §:ssä velvollisuus ilmoittaa hankintayksikölle kirjallisesti asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi.  Hankintayksikkö pyytää toimittamaan mahdollisen muutoksenhakua koskevan ilmoituksen osoitteeseen kirjaamo.hva@keusote.fi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, johtajaylilääkäri, kehitys- ja tutkimusjohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta päättää: 

  • valita liitteen 2 Palveluntuottajat luokka 3 Sopimusautot mukaiset palveluntuottajat tuottamaan palvelua hankintajärjestelmän luokassa 3, liitteen mukaisessa etusijajärjestyksessä;
  • sulkea pois tarjouskilpailusta tarjouksen Omar Weheliye (2976380-2), joka ei ollut tarjouspyynnön vähimmäisvaatimusten mukainen;
  • sulkea pois tarjouskilpailusta Mavo Oy:n päällekkäisen tarjouksen 3436118, jolloin tarjous 3438314 jää voimaan ja
  • sulkea pois tarjouskilpailusta Mäntsälän Palvelutaksi Ky:n päällekkäisen tarjouksen 342969, jolloin tarjous 3429696 jää voimaan.

Pykälä tarkastetaan välittömästi kokouksessa. Päätös voidaan panna täytäntöön, kun se on tehty ja allekirjoitettu.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Tarjoajat hankintajärjestelmän luokassa 3

Liitteet

Oheismateriaali