Rahoitus- ja talousjaosto, kokous 9.2.2024

§ 3 Loppuselvitys ja sopimus Etevan toiminnan jakamisesta

KEUHDno-2024-528

Valmistelija

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Perustelut

 

Keski-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueet (jäljempänä Hyvinvointialueet) ovat tehneet sopimuksen Eteva-kuntayhtymän toiminnan siirtymiseen hyvinvointialueille liittyvistä toimista (Sopimus). Kaikki hyvinvointialueet ovat hyväksyneet sopimuksen. 

Sopimuksen tarkoituksena on ollut sopia Eteva-kuntayhtymän toiminnan jaosta sen toiminnan siirtyessä hyvinvointialueuudistuksen voimaanpanolain (616/2021) 57 §:n perusteella Hyvinvointialueille. Sopimus on ollut välttämätön, jotta Etevan vastuut saadaan jaettua Hyvinvointialueiden kesken sekä jotta Etevan keskeneräiset asiat saadaan hoidettua. 


Sopimuksessa on sovittu Hyvinvointialueiden vastuusta keskeneräisistä tehtävistä sekä niiden hoidon aiheuttamista kustannuksista. Sopimuksessa on sovittu siitä hyvinvointialueesta (ns. vastuuhyvinvointialue), joka on vastuussa mm. tilinpäätöksen laatimisesta, sopimuksien päättämisestä sekä lyhytaikaisten saatavien ja velkojen maksusta. Vastuuhyvinvointialueena toimii Keski-Uudenmaan hyvinvointialue. Sopimuksen mukaan sillä on oikeus periä muilta hyvinvointialueilta tehtävien hoitamisesta aiheutuvat kustannukset. 


Keskeneräisten asioiden lisäksi Sopimuksessa on sovittu arkiston ja tiedonhallinnon hoitamisesta, siirtyviä asioita ja työntekijöitä koskevista vastuista, irtaimiston jaosta, palkkojen maksusta, ICT-järjestelmistä ja henkilötietojen käsittelystä sekä rekisterinpidosta. Sopimuksen 8. kohdan mukaan sopimus on voimassa toistaiseksi ja päättyy, kun Eteva-kuntayhtymään liittyvät velvollisuudet ja toimenpiteet on tehty.  


Sopimuksessa ei sovittu Etevan takausvastuiden jaosta. Tämän vuoksi loppuselvitys sisältää myös sopimuksen takausvastuiden jaosta hyvinvointialueiden välillä. Takausvastuut on esitetty loppuselvityksen ja sopimuksen 3. liitteessä.


Loppuselvityksen todetaan, että Sopimuksen mukaiset toimenpiteet on tehty ja vastuut jaettu sekä todetaan Hyvinvointialueiden Sopimuksen mukaiset netto-osuudet. Selvityksen liitteessä on esitetty vastuuhyvinvointialueelle tehtävien hoidosta aiheutuneet kustannukset ja saadut tulot sekä kullekin kertynyt netto-osuus. Hyvinvointialueiden osuudet ovat seuraavat:

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue       20,39 %
Kanta-Hämeen hyvinvointialue               7,38 %
Päijät-Hämeen hyvinvointialue              12,47 %
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue             10,13 %
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue        33,63 % 
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue       16,01 %

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen osuus Etevan toiminnasta siirtyviin varoihin on 2 391 258,26 euroa. 

Sopimuksen mukaisten vastuiden tullessa suoritetuksi, sopimuksen voimassaolo päättyy . 

Liite 1 Loppuselvitys ja sopimus Etevan toiminnan jakamisesta 
Liite 2 Selvitys hyvinvointialueiden nettojako-osuudesta sekä syntyneistä kustannuksista.
Liite 3 Takausvastuut

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Rahoitus- ja talousjaosto esittää aluehallitukselle, että se päättää esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä esitetyn loppuselvityksen ja sopimuksen Etevan toiminnan jakamisesta.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.