Rahoitus- ja talousjaosto, kokous 9.2.2024

§ 5 Vuoden 2023 talousarvion ylitysoikeus

KEUHDno-2022-38

Valmistelija

  • Sanna Kaukua, talouspäällikkö, sanna.kaukua@keusote.fi

Perustelut

Vuoden 2023 talousarvio

Vuoden 2023 talousarvio hyväksyttiin aluevaltuustossa 8.12.2022 § 85. Talousarviota muutettiin aluevaltuuston päätöksellä 9.11.2023 § 57. Talousarvion käyttötalousosan taloudellisten tavoitteiden sitovuustasot ovat

  • oman palvelutuotannon toimintakate
  • erikoissairaanhoidon toimintakate
  • pelastustoimen toimintakate.

 

Vuoden 2023 toteutuma

Vuoden 2023 tilinpäätös ei ole vielä valmis, mutta alustavien toteutumatietojen mukaan

  • oma palvelutoiminnan toimintakate on toteutumassa muutettua talousarviota parempana, runsaat 6,0 Me
  • erikoissairaanhoidon toimintakate on ylittymässä n. 14,7 Me
  • pelastustoimen toimintakate on toteutumassa muutettua talousarviota parempana n. 0,2 Me.

 

Kirjanpitolautakunnan lausunto HUS-yhtymän alijäämän kirjaamisesta

Kirjanpitolautakunta antoi 20.12.2023 lausunnon HUS-yhtymän alijäämän kirjaamisesta Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin kirjanpitoon. Lausunnon mukaan Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin tulee varovaisuuden periaatteen mukaisesti kirjata kirjanpitoonsa osuus HUS-yhtymän alijäämästä vastaisena menona tai menetyksenä, jos kirjanpitolaissa tarkoitetut kirjaamisen edellytykset täyttyvät. Vastainen meno esitetään taseessa pakollisena varauksena tai siirtovelkana kirjanpitolain säännösten mukaisesti.

Alijäämä esitetään jäsenenä olevien hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin kirjanpidossa pakollisena varauksena tai siirtovelkana, jos sitä ei kyetä kattamaan hyvinvointiyhtymän muilla tuloilla. Muilla tuloilla ei tarkoiteta tässä jäsenenä olevien hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin maksuosuuksia tulevilla tilikausilla. Muiden tulojen ennakoinnissa noudatetaan lausunnon perusteluissa kuvattua varovaisuuden periaatetta. Varovaisuuden periaatteen mukaista on kirjata pakollista varausta tai siirtovelkaa aina, kun HUS-yhtymän taseessa on kertynyttä alijäämää. Varovaisuuden periaatteen mukaista on myös, että tulot otetaan huomioon vasta kun ne ovat toteutuneet.

Hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin tilinpäätöstä laadittaessa vastaisen menon tai menetyksen määrä tarkistetaan vuosittain vastaamaan osuutta HUS-yhtymän tilinpäätöksen osoittamasta kertyneestä alijäämästä. Pakollista varausta lisätään, kun HUS-yhtymän kertynyt alijäämä kasvaa, ja vähennetään, kun HUS-yhtymän kertynyt alijäämä vähenee.

Konsernitilinpäätöstä laadittaessa eliminoidaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin kirjanpitoon pakollisena varauksena merkitty osuus HUS-yhtymän alijäämästä, jottei alijäämä tule huomioiduksi kahteen kertaan jäseninä olevien hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupugin konsernitilinpäätöksessä.

Ottaen lisäksi huomioon tilinpäätökseltä ja toimintakertomukselta edellytettävä oikean ja riittävän kuvan vaatimus (KPL 3:2. 1 §) tulee jäseninä olevien hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin antaa HUS-yhtymän alijäämän käsittelystä selostus tilinpäätöksessä.

 

Erikoissairaanhoidon toteutuma vuonna 2023

HUSilta saadun tiedon mukaan vuoden 2023 alijäämä on 111.149.777 euroa ja vuoden 2022 alijäämä oli 93.082 euroa. Näin ollen Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin on kirjattava tulokseensa pakollinen varaus 111.242.859 euroa. Toteutuneen palvelujen käytön suhteessa määritelty Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen osuus alijäämästä on 14.578.883,34 euroa. Erikoissairaanhoidon muutetun talousarvion ylittyminen johtuu siis pääasiassa tästä kirjauksesta. HUSin alijäämästä aiheutuva pakollisen varauksen kirjaaminen ei ollut tiedossa vuoden 2023 talousarviomuutosta tehtäessä.

 

Ylityslupa

Koska muutetun talousarvion erikoissairaanhoidon toimintakate ylittyy näin merkittävästi, on aluevaltuustolta pyydettävä talousarvion ylityslupa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Rahoitus- ja talousjaosto merkitsee tiedoksi tilinpäätöksen valmistelutilanteen ja päättää esittää aluehallitukselle, että aluehallitus

  • merkitsee tiedoksi tilinpäätöksen valmistelutilanteen
  • päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto myöntää vuoden 2023 muutetun talousarvion ylitysoikeuden.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.