Perustelut
Hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 32 §:n mukaisesti aluehallituksen on asetettava nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueen nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä, ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien turvaamiseksi hyvinvointialueen vanhusneuvosto sekä vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueen vammaisneuvosto.
Vaikuttamistoimielinten jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vaikuttamistoimielinten jäsenistä siten, että kustakin vaikuttamistoimielimestä valitaan vähintään yksi edustaja. Lisäksi vaikuttamistoimielimiin voidaan valita muita henkilöitä. Aluehallituksen on huolehdittava vaikuttamistoimielinten toimintaedellytyksistä.
Vaikuttamistoimielimille tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä lasten ja nuorten, ikääntyneen väestön tai vammaisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta, ja vaikuttamistoimielimet tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.
Alueellisten vaikuttamistoimielimien nimeämistä on valmisteltu Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen yhdyspintaryhmässä, jossa mukana olevat kuntien edustajat ovat käsitelleet asiaa myös omissa vaikuttamistoimielimissään. Ehdotuksena on, että kustakin hyvinvointialueen kunnan vaikuttamistoimielimestä nimetään kaksi (2) edustajaa / vaikuttamistoimielin alueellisiin vaikuttamistoimielimiin. Tällöin kustakin alueellisesta vaikuttamistoimielimestä (alueellinen vanhusneuvosto, alueellinen vammaisneuvosto, alueellinen nuorisovaltuusto) tulee 12 jäseninen. Alueellisten vaikuttamistoimielimien toimikausi on valtuustokauden pituinen.
Päätös
Hyväksyttiin esityksen mukaan.