Rahoitus- ja talousjaosto, kokous 26.4.2024

§ 17 Keski-Uudenmaan Työterveys Oy:n osakassopimuksen päivittäminen

KEUHDno-2024-1812

Valmistelija

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Perustelut

Keski-Uudenmaan Työterveys Oy:n osakkeet ovat 1.1.2023 lukien siirtyneet Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymältä hyvinvointialueelle. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue omistaa yhtiön osakkeita 3 kpl eli 0,92 %. Yhtiön osakassopimusta on usean vuoden jälkeen tarkistettu, luonnos on tämän päätösesityksen liitteenä.

Nurmijärven kunta ja Tuusulan kunta ovat perustaessaan Keski-Uudenmaan Työterveys Oy:n 23.5.2017 laatineet perustajakuntien välille osakassopimuksen. Myöhemmin suunnatuilla anneilla yhtiön osakkaiksi tulleet tahot eivät ole tulleet sopimuksen osapuoliksi mutta ovat sitoutuneet tiettyihin sopimuksen kohtiin. Yhtiön laajentumisen myötä alkuperäinen osakassopimus ei vastannut enää tarkoitustaan. Yhtiön osakkaat ovat 14.4.2023 antaneet yhtiön hallitukselle tehtäväksi käynnistää uuden osakassopimuksen valmistelun. Käytännön valmistelutyön ovat toteuttaneet kuntien nimeämät asiantuntijat yhtiön toimitusjohtajan toimiessa työryhmän sihteerinä. Uusi sopimusehdotus antaa selkeämmät linjaukset yhtiön toiminnan järjestämisestä, hallinnosta, päätöksenteosta ja rahoituksesta sekä osakkaiden velvollisuuksista toisiinsa ja yhtiöön nähden kuin edellinen.

Osakassopimuksen osapuolina ovat Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen lisäksi Lohjan, Porvoon ja Karkkilan kaupungit sekä Nurmijärven, Tuusulan, Mäntsälän, Sipoon, Vihdin ja Pornaisten kunnat.

Osakassopimuksella sovitaan yhtiön toiminnan järjestämisestä, taloudesta, hallinnosta, päätöksenteosta ja rahoituksesta sekä osakkaiden velvollisuuksista toisiinsa ja yhtiöön nähden.  

Yhtiön tarkoituksena on tuottaa Osakkailleen laadukkaita työterveyshuolto- ja työhyvinvointipalveluja sekä toimintaansa liittyen harjoittaa myös koulutus-, konsultointi- ja tutkimustoimintaa.  Yhtiö voi edellä mainittujen osakkaille suunnattujen palveluiden lisäksi tarjota yrityksille työterveyshuollon palveluja, ottaen kuitenkin huomioon hankintalainsäädännön ja in-house-yksikölle ja sen toiminnalle säädetyt edellytykset.

Yhtiön tarkoituksena ei ole jakaa osinkoa, vaan mahdollinen voitto on ensisijaisesti käytettävä yhtiön oman toiminnan kehittämiseen. 

Jokainen osakas nimeää yhtiön hallitukseen yhden jäsenen. Hallituksen jäsenten tulee edustaa työterveyshuollon ja yrityselämän asiantuntemusta. Yhtiökokous valitsee puheenjohtajan. Hallitus nimeää keskuudestaan varapuheenjohtajan. 

Osakassopimuksessa sovitaan yhtiön rahoituksesta ja rahoitusvastuusta seuraavasti: ”Yhtiön tarkoituksena on tuottaa Osakkailleen laadukkaita työterveyshuolto- ja työhyvinvointipalveluja sekä toimintaansa liittyen harjoittaa myös koulutus-, konsultointi- ja tutkimustoimintaa.  Yhtiö toimii hankitalainsäädännön tarkoittamalla tavalla omistajinaan olevien hankintayksiköiden sidosyksikkönä. Mikäli sidosyksikköjä koskeva lainsäädäntö muuttuu, Yhtiö on velvollinen sopeuttamaan toimintaansa näiden muutosten vaikutusten mukaisesti. Osakkaat pyrkivät toimimaan yhteistyössä siten, ettei Yhtiön sidosyksikköasema yhdenkään Osakkaan tekemän päätöksen myötä vaarannu.”

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Rahoitus- ja talousjaosto esittää aluehallitukselle, että se päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan Keski-Uudenmaan Työterveys Oy:n osakassopimuksen
  • valtuuttaa vt. hyvinvointialuejohtajan hyväksymään sopimukseen ennen sen allekirjoittamista mahdollisesti tarvittavat tekniset ja vähäiset korjaus- tai muutostarpeet. 

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.