Rahoitus- ja talousjaosto, kokous 26.4.2024

§ 18 Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella tehty tuotteistus sekä hinnasto vuodelle 2024

KEUHDno-2024-1820

Valmistelija

  • Laura Aittola, laskentapäällikkö, laura.aittola@keusote.fi

Perustelut

Ulkohyvinvointialuelaskutusta varten on valmisteltu liitteen mukainen hinnasto. Hinnat on muodostettu Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotteistuksen yhteydessä. Hinnat perustuvat omakustannusarvoon eli määräytyvät oman tuotannon perusteella lasketuista keskimääräisistä kustannuksista mukaan lukien hallinnon vyörytykset. Hinnat on muodostettu jakamalla kyseisestä palvelusta vuoden 2023 aikana aiheutuneet kustannukset, mukaan lukien vyörytyskustannukset, toteutuneella suoritemäärällä. Sosiaalipalveluissa ei järjestelmämuutoksen vuoksi ollut kaikilta osin saatavilla luotettavia toteutuneita suoritetietoja vuodelta 2023. Näiden osalta laskennassa on käytetty arvioituja suoritemääriä. Lisäksi muutaman tuotteen hintaa ei voitu luotettavasti muodostaa. Näiden osalta laskutushinnastossa on käytetty pohjana hintaa edellisestä hinnastosta, mikä on korotettu HVA-indeksillä. Myös vuoden 2023 kustannuksiin perustuviin tuotteistettuihin hintoihin on vuoden 2024 HVA-laskutushinnastoon lisätty HVA indeksikorotus 2,53 %. Vammaispalveluiden osalta laskutushinnasto on muodostettu pohjautuen vanhoihin Etevan hintoihin, joita on korotettu hyvinvointialueindeksillä. 

Tuotteistuksen yhteydessä muodostettiin kolme eri hintaa: oman tuotannon hinta, HVA-laskutushinta sekä vakuutusyhtiöhinta. Eri hinnat on laskettu eri käyttötarkoituksia varten, ja sen vuoksi niiden laskentaperiaatteet poikkeavat toisistaan vyörytysten sekä tuottojen vähentämisen osalta. Oman tuotannon hintaa käytetään vertaillessa oman palvelutuotannon kustannuksia ostopalveluiden kustannuksiin. HVA-laskutushintaa käytetään laskutettaessa palveluita muilta hyvinvointialueilta. Koska terveyspalveluissa maksut ovat tasasuuruisia asiakkaiden tuloista riippumatta, näiden osalta hintaa määriteltäessä kustannuksista on vähennetty keskimääräinen asiakasmaksutuotto. Sosiaalipalveluissa asiakasmaksut riippuvat pääsääntöisesti asiakkaan tuloista, joten asiakasmaksuja ei ole niiden osalta huomioitu määriteltäessä. Sosiaalipalveluissa asiakasmaksun myös laskuttaa pääsääntöisesti se hyvinvointialue, jonka alueella asiakas asuu ja palvelun tuottava hyvinvointialue laskuttaa bruttokustannukset toiselta hyvinvointialueelta. Vakuutusyhtiöhintaa käytetään vakuutusyhtiöitä laskutettaessa. 

Tuotteistuksen yhteydessä on laadittu tuote- ja suoritekäsikirja, jonka tarkoituksena on kuvata hyvinvointialueella tuotteistetut tuotteet sekä suoritteet palvelualueittain. Käsikirjassa keskitytään suoritteiden- ja tuotteiden esittelyyn. Kirjaamisohjeistus löytyy kirjaamisen käsikirjasta ja tarkemmat palvelukuvaukset löytyvät palvelukatalogista. Suorite- ja tuoteluettelo ei ole kiinteä vuodesta toiseen vaan tulee kehittymään kirjaamisen sekä hyvinvointialueen tarjoamien palveluiden kehittyessä. Palvelualueilla seurataan käsikirjassa mainittujen suoritteiden lisäksi myös joitakin muita suoritetietoja eli käsikirja ei ole täysin kattava luettelo hyvinvointialueella seurattavista suoritteista. 
Liitteenä muodostettu HVA-laskutushinnasto, vammaispalveluita koskeva laskutushinnasto, tuotteistuksen yhteydessä lasketut oman tuotannon hinnat sekä tuote- ja suoritekäsikirja. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Rahoitus- ja talousjaosto esittää aluehallitukselle, että se hyväksyy palveluhinnaston vuodelle 2024 liitteen mukaisesti sekä 
oikeuttaa rahoitus- ja talousjohtajan päättämään vähäisistä muutoksista hinnastoon.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Kokouskäsittely

Laskentapäällikkö Laura Aittola oli kokouksessa esittelemässä asiaa.

Tiedoksi

Osto- ja myyntilaskutiimi, talouspäälliköt