Aluehallitus, kokous 9.4.2024

§ 94 Päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelu palvelujen hankinnan käynnistäminen

KEUHDno-2024-1461

Valmistelija

  • Sirkku Pekkarinen-Keto, palvelujohtaja, sirkku.pekkarinen-keto@keusote.fi

Perustelut

Hankintayksikkö perusti päihde- ja mielenterveyskuntoutujien palvelujen dynaamisen hankintajärjestelmän hankintailmoituksella ja osallistumispyynnöllä KEUDno-2020–527 (Hallitus § 43), joka julkaistiin ilmoituskanavissa Tarjouspalvelu.fi ja www.hankintailmoitukset.fi 21.5.2021. Hankinta kohdennettiin vuosille 2022–2025.
Dynaamisessa hankintajärjestelmässä hankinnan kohteena oli asumispalvelut ja asumiseen liittyvät palvelut asiakkaille, joilla on päihteiden ongelmakäytöstä tai mielenterveysongelmasta johtuva tuen tarve tai muu sosiaalihuoltolain 11 §:n tarkoittama tuen tarve. Asumiseen liittyvinä muina palveluina tulivat kysymykseen sosiaalinen kuntoutus, ammatillinen tukihenkilötoiminta sekä ohjaus ja neuvonta. Hankinnan kohteena oli lisäksi ensisuojapalvelu asunnottomille henkilöille. Hankintajärjestelmään voidaan lisätä uusia palveluiden luokkia sen voimassaoloaikana. 
Päihde- ja mielenterveyskuntoutujien palvelujen dynaaminen hankintajärjestelmä (jatkossa hankintajärjestelmä) on koko voimassaolonsa ajan avoin kaikille soveltuvuusehdot täyttäville palveluntuottajille. Hankintajärjestelmää täydennetään kaksivaiheisella rajoitetun menettelyn kaltaisella menettelyllä. Hankintayksikkö julkaisi hankintailmoituksen ja osallistumispyynnön ilmoituskanavissa www.hankintailmoitukset.fi ja Tarjouspalvelu.fi, kun päätös oli tehty ja allekirjoitettu. Hankintajärjestelmä on voimassa neljä (4) vuotta sen perustamisesta lukien. Tänä aikana hankintayksikkö toteuttaa hankintajärjestelmässä sisäisiä kilpailutuksia. Tilaaja voi jatkaa hankintajärjestelmän voimassaoloa uudella hankintailmoituksella.
Varsinainen, saatuihin tarjouksiin ja tarjouskilpailun lopputulokseen perustuva hankintapäätös tehdään hankintajärjestelmän sisäisen tarjouskilpailun perusteella. Hankintapäätöksen tekee hyvinvointialueen hallintosäännön mukainen toimielin.  
 
Asumispalvelujen ja ammatillisen tukihenkilöpalvelun sopimuskaudet tällä hetkellä:
Luokka 1 Tuettu asuminen: 1.5.2022-30.4.2024 +1 v. optio, päättyy 30.4.2025
Luokka 2 Palveluasuminen: 1.4.2022-31.3.2024 +1 v. optio, päättyy 31.3.2025
Luokka 3 Tehostettu palveluasuminen: 1.3.2022-29.2.2024 +1 v. optio, päättyy 29.2.2025
Luokka 4 Ammatillinen tukihenkilötoiminta: 1.5.2022-30.4.2024 +1 v. optio, päättyy 30.4.2025
Luokka 5 Ensisuojapalvelu 1.12.2022- päättynyt. Palveluntuottajista molemmat lopettaneet. Tällä hetkellä tehty suorahankinta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintakentän ja lainsäädännön muutosten sekä sopimusten päättymisen takia alkuvuodesta 2025, käynnistetään päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden hankinnan uudelleen kilpailuttaminen ostopalveluna.  Hankintaprosessiin saadaan tukea Lehti ja kumppanit Oy:n Susanna Lehdeltä, joka on Sarastian kilpailuttaman juridisten asiantuntijapalveluiden kilpailuttama konsultti.
Uudessa kilpailutuksessa palvelutuotteet ovat: asumispalvelut: Tuettu asuminen (SHL 21 a §), yhteisöllinen asuminen, ympärivuorokautinen palveluasuminen ja ammatillinen tukihenkilötoiminta.
Hankinnan hankintalain mukaisesti laskettu ennakoitu kokonaisarvo sopimuskaudella on noin 17 miljoonaa euroa (ilman arvonlisäveroa). Hankinnan laskettu kokonaisarvo on neljälle vuodelle 68 miljoonaa euroa.

Hankintayksikkö valitsee kaikki tarjouspyynnön mukaisesti vähimmäisvaatimukset täyttävät palveluntuottajat. Palveluntuottajien etusijajärjestys muodostuu tarjousvertailun lopputuloksen mukaisesti. 

Tehtävä sopimus on voimassa määräaikaisena kaksi (2) vuotta (varsinainen sopimuskausi). Lisäksi tilaajalla on oikeus kahteen (1) vuoden optiokauteen. Tilaaja ilmoittaa option käyttämisestä ennen varsinaisen sopimuksen kauden päättymistä. Sopimus tulee voimaan kaikkien asumispalveluluokkien osalta 1.3.2025 alkaen vanhojen sopimuskausien päätyttyä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, vt. hyvinvointialuejohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Aluehallitus päättää merkitä tiedoksi mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen hankinnan käynnistämisen

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.