Aluehallitus, kokous 15.5.2024

§ 141 Hyvinvointialuejohtajan virkavaali

KEUHDno-2024-2058

Valmistelija

  • Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Perustelut

Hyvinvointialueesta annetun lain 42 §:n mukaan hyvinvointialuejohtaja johtaa aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Lain 45 §:n mukaan hyvinvointialuejohtajan valitsee aluevaltuusto. Hyvinvointialuejohtaja voidaan valita joko toistaiseksi tai määräajaksi ja hän on virkasuhteessa hyvinvointialueeseen. Lain 46 §:n mukaan hyvinvointialueen ja hyvinvointialuejohtajan on tehtävä johtajasopimus, jossa sovitaan hyvinvointialueen johtamisen edellytyksistä. Johtajasopimuksen hyväksyy aluehallitus.

Keski-Uudenmaan aluevaltuusto on (28.4.2022 § 33) perustanut hyvinvointialuejohtajan viran. Henkilöstöjaosto (20.2.2024 § 38) on valmistellut kelpoisuusehtoja ja hakuilmoitusta aluehallituksen käsiteltäväksi (27.2.2024 37 §).  Aluevaltuusto päätti (7.3.2024 13 §) viran kelpoisuusehdot aluehallituksen esityksen mukaisesti siten, että yleisten kelpoisuusehtojen lisäksi hyvinvointialuejohtajalta edellytetään soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa ja sosiaali- ja tai terveydenhuollon toimialatuntemusta sekä johtamiskokemusta. Virka täytetään toistaiseksi. 

Aluehallitus julisti viran haettavaksi (12.3.2024 § 48) ajalle 13.3.-3.4.2024 ja valtuutti virantäyttöä valmistelevan valmisteluryhmän huolehtimaan rekrytoinnin käynnistymisestä, päättämään missä hakuilmoitus julkaistaan sekä henkilöarviointiprosessista. Virantäyttöä valmistelevassa valmisteluryhmässä ovat olleet mukana kuuden suurimman puolueen edustus ja hyvinvointialueen henkilöstöjohtaja. Valmisteluryhmän jäseniä ovat seuraavat henkilöt: Helinä Perttu, Irma Pahlman, Arto Järvinen, Tarja Edry, Johanna Jokinen, Tiia Lintula ja henkilöstöjohtaja Monica Hostio. Viran täyttöprosessissa hyödynnettiin MPS:n suorahakupalvelua ja henkilöarviointeja osana rekrytointiprosessia. 

Hyvinvointialuejohtajan virka on ollut haettavana aluehallituksen päätöksen mukaisesti. Hakuilmoitus julkaistiin Keusoten omilla rekrytointisivuilla, Duunitorissa, Oikotiellä, Helsingin Sanomissa, Joblyssä,  LinkedIn ja Instragram -tileillä sekä MPS:n rekrytointisivuilla.

Hakuprosessi koostui useista eri vaiheista ja siinä hyödynnettiin ulkoisen rekrytointikonsultin palveluja. Kaikkiaan virkaa haki 21 henkilöä. Hakijat, yhtä lukuun ottamatta, täyttivät hakuilmoituksessa asetetut kelpoisuusehdot. 

Hyvinvointialuejohtajan virkaa hakeneet henkilöt:

-     Jasper Ekelund, LT, eMBA, professori
-     Kalle Eklund, KTM
-     Saija Field, tradenomi YAMK/MBA, sosionomi AMK  
-     Kari Hakari, hallintotieteiden tohtori  
-     Anne Kanerva, terveystieteiden maisteri, sairaanhoitaja  
-     Kristiina Kariniemi-Örmälä, terveystieteiden tohtori 
-     Raija Kontio, dosentti, terveystieteiden tohtori 
-     Petteri Lankinen, LT, dosentti, eMBA
-     Lauri Lehto, TtM, MBA Teknillinen Korkeakoulu  
-     Emma Lehto, terveydenhoitaja YAMK
-     Micaela Lindgren, terveydenhoitaja YAMK (ei valmistunut vielä)
-     Pirjo Manninen, psykologian maisteri 
-     Hanna-Leena Markki, hallintotieteiden maisteri, sosiaalityöntekijä, yhteiskuntatieteiden maisteri 
-     Harri Markkula, lääkäri 
-     Santtu Niemi, oikeustieteen kandidaatti, asianajaja
-     Pekka Ranta, insinööri (YAMK) 
-     Heidi Räihä-Jaakola, terveystieteen maisteri, sairaanhoitaja AMK 
-     Pasi Salonen, MBA, TkL, DI 
-     Juha Turkki, M.Sc. in Operations Management, DI tuotantotalous 
-     Piia Vuorela, kauppatieteiden maisteri, lääketieteen tohtori 
-     Georg Henrik Wrede, pol.mag 

Valmisteluryhmä kutsui kuusi hakijaa haastatteluun perustuslain virkavalintaperusteiden, joita ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto, kelpoisuusehtojen ja yhteisesti sovittujen valintakriteerien perusteella. 

Haastatteluun kutsuttiin:

-     Jesper Ekelund, LT, eMBA, professori
-     Kari Hakari, hallintotieteiden tohtori
-     Kristiina Kariniemi-Örmälä, terveystieteiden tohtori, pMBA
-     Lauri Lehto, terveystieteiden maisteri, TtM, MBA Teknillinen Korkeakoulu
-     Petteri Lankinen, lääketieteen tohtori, dosentti, eMBA
-     Raija Kontio, terveystieteiden tohtori, dosentti 

Haastattelujen jälkeen kolme hakijaa kutsuttiin henkilöarviointiin, joka tehtiin ulkoisen rekrytointikonsultin toimesta. 
Henkilöarviointiin kutsuttiin:

-    Kristiina Kariniemi-Örmälä
-    Petteri Lankinen
-    Raija Kontio

Henkilöarvioinnissa hyödynnettiin erilaisia menetelmiä, joita olivat työpersoonallisuus- ja kykytestit, syvähaastattelut ja johtamissimulaatiot. Henkilöarviointien tavoitteena oli tunnistaa hakijoiden vahvuudet ja mahdolliset riskit, jotka pitää ottaa huomioon henkilövalinnassa.  

Aluehallitukselle, valtuuston puheenjohtajistolle, valmisteluryhmälle ja valtuustoryhmien puheenjohtajille pidettiin yhteinen tilaisuus 2.5.2024, jossa käytiin henkilöarviointien tulokset sekä suosittelijoiden näkemykset läpi ja arviointikonsultti vastasi osallistujien kysymyksiin. Henkilöarviointitulokset ja suosittelijayhteenvedot ovat olleet valtuuston jäsenten nähtävissä 13.5 Järvenpäässä ja 14.5 Hyvinkäällä ja asiakirjoihin voi tutustua myös ennen valtuuston kokousta. Lisäksi kolme hakijaa on kutsuttu (14.5.2024) hakijapaneeliin, jossa valtuuston puheenjohtaja kysyy hakijoilta valtuustoryhmien lähettämiä kysymyksiä. Tilaisuus on avoin kaikille valtuuston jäsenille. 

Hyvinvointialueesta annetun lain (ns. hyvinvointialuelaki, 611/2021) 45 §:n mukaan hyvinvointialuejohtajan valinnasta päättää aluevaltuusto.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 161 §:n mukaan toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esitystä. Toimielin voi tällöin päättää, että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta. Tämän asian käsittelyn kohdalla erityisenä syynä on se, että esittelijä on itse esteellinen toimimaan asiassa esittelijänä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Helinä Perttu, helina.perttu@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  1. että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esitystä ja että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta.

Lisäksi aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää

  1. suorittaa hyvinvointialuejohtajan virkavaalin ja erillisen vaalin varalle valittavasta.
  2. virka täytetään toistaiseksi ja siinä noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa.
  3. todeta, että valinta on ehdollinen siihen asti, kunnes valittu on esittänyt terveydentilastaan hyväksyttävän todistuksen ja hänelle on tehty turvallisuusselvitys.

Käsittely:

Kristiina Kariniemi-Örmälä poistui kokouksesta ennen asian käsittelyn aloittamista esteellisenä (HallintoL 5 luku 28 § 1 mom. 1 kohta "asianosaisjäävi").

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.