Aluehallitus, kokous 15.5.2024

§ 136 Hyrylän sote-keskuksen omistusmuoto

KEUHDno-2024-1770

Valmistelija

  • Taneli Kalliokoski, tila- ja tukipalvelujohtaja, taneli.kalliokoski@keusote.fi

Perustelut

Tuusulan Hyrylään sijoittuvaan Hyvinvointikortteliin suunnitellaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) Hyrylän sosiaali- ja terveyskeskusta (sote-keskus), joka korvaa Hyrylän sosiaali- ja terveysasemalla olevia palveluita ja muutamia muita Keusoten alueen palveluita. Hyvinvointikorttelin hankkeen kokonaisuuteen kuuluvina on tutkittu Hyrylän sote-, korttelin toimintoja palvelevan yksityisen terveyspalveluiden tarjoajan, pysäköintilaitoksen, Tuusulan kunnan yhteiskäyttötilojen ja mahdollisesti kirjaston sekä asuinrakentamisen projektit. Hyrylän sote-keskus toteuttaa Keusoten Palvelujen verkostosuunnitelmaa 2023–2030 ja tulee tarjoamaan palveluja kaikille Keski-Uudenmaan asukkaille. Hanke on mahdollista toteuttaa vuokraukseen, kiinteistöleasingiin sekä omaan omistukseen perustuvilla toteutusmalleilla. Toteutusmalleista, niiden eroista sekä kustannusrakenteista on tehty selvitys, jonka pohjalta päätösesitys on laadittu. Päätös omistusmuodosta on tarpeellista tehdä, jotta hankesuunnitelmaa voidaan lähteä toteuttamaan.

Perustelut

Tehdyn selvityksen perusteella kokonaistaloudellisesti edullisin omistusmuoto Hyrylän sote-keskukselle on osakeomistukseen perustuva ratkaisuvaihtoehto. Ratkaisuvaihtoehdossa perustetaan keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö, jonka omistuksesta hyvinvointialueelle tulee sote-keskuksen ja muiden hyvinvointialueen tarvitsemien tilojen hallintaan oikeuttavat osakkeet. Tehtyjen selvityksien kustannusvertailussa aikajaksona on käytetty 20 vuotta. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, vt. hyvinvointialuejohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Aluehallitus päättää, että Hyrylän sote-keskus toteutetaan osakeomistukseen perustuvana omistusmuotona (keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö).

Käsittely:

Arto Lindberg poistui kokouksesta esteellisenä klo 14.35-14.50 (HallintoL 5 luku 28 § 1 mom. 5 kohta "yhteisöjäävi"). 

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.