Rahoitus- ja talousjaosto, kokous 23.11.2023

§ 42 Talouden toteuma 1.1.–30.9. ja tilinpäätösennuste

KEUHDno-2023-1999

Valmistelija

  • Laura Aittola, laskentapäällikkö, laura.aittola@keusote.fi

Perustelut

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue raportoi talouden toteutumisesta kuukausittain pl. tammi- ja helmikuu sekä heinäkuu. Tammi-kesäkuulta tehdään osavuosikatsaus, joka on kuukausiraporttia laajempi talouden ja toiminnan raportointi. 

Hyvinvointialueen toimintatuotot ajalla 1.1.-30.9.2023 olivat yhteensä n. 60,3 Me ja toimintakulut n. 661,8 Me. Toimintakate oli n. -600,2 Me. Valtionrahoitusta kirjattiin raportointiaikana n. 558,1 Me. Rahoitustuotot ja -kulut sekä suunnitelman mukaiset poistot huomioiden raportointijakson alijäämä oli n. 44,9 Me. 

Tilinpäätösennuste

Tammi-syyskuun tietojen pohjalta laadittu tilinpäätösennuste oman toiminnan osalta on heikentynyt 3,7 Me elokuun jälkeen laadittuun ennusteeseen nähden. Erikoissairaanhoidon osalta ennuste on 0,1 Me heikompi kuin viimeksi. Ennusteen mukaan hyvinvointialueen talousarvioon merkitty toimintakate tulee ylittymään n. 21,8 Me, josta erikoissairaanhoidon osuus on n. 8,9 Me ja oman toiminnan ylitysennuste n. 12,4 Me. Pelastustoimen arvioidaan toteutuvan talousarvion mukaisesti. 

Hyvinvointialueen johdon sekä strateginen kehittäminen ja tukipalvelut -kokonaisuuden ylityksen arvioidaan olevan n. 2,3 Me. Ylitystä aiheuttavat mm. Sarastian palveluiden, työterveyshuollon palveluiden ja turvallisuuspalveluiden ylittyminen sekä hyvinvointialueen luottamustoimielinten arvioitua suurempi kokousmäärä. 
Palvelualueiden tilinpäätösennusteissa ei ole huomioitu palkkaharmonisaatioiden ja tilakustannusten vaikutusta. Hyvinvointialuetasolla näihin varattujen määrärahojen arvioidaan riittävän. Näihin liittyvä käyttösuunnitelman muutos on päätöksenteossa aluehallituksessa 28.11.

Ikäihmisten ja vammaisten palvelualueella ylitysennuste on n. 3,3 Me. Ylitys kohdentuu vammaispalveluihin. Omaishoidon tuen sekä ostettujen asumispalveluiden kustannusten arvioidaan ylittävän talousarvion varaukset. Omaishoidon tuen osalta asiakasmäärä on kasvanut ja palveluntuottajien hintojen korotukset eivät olleet vammaispalveluiden osalta tiedossa talousarvion laadintavaiheessa. Talousarvioon varatut hinnankorotukset ovat osoittautuneet liian pieniksi.

Aikuisten mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalvelujen sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelujen palvelualueen ylitysennuste on n. 4,3 Me. Ylitys aiheutuu pääosin lastensuojelun ympärivuorokautisen hoidon kustannusten ylityksestä. Asiakasmäärät ovat kasvaneet valtakunnallisen trendin mukaisesti.
Terveyspalvelujen ja sairaanhoidon palvelualueella ylitysuhka on n. 2,5 Me. Ylitys johtuu mm. liian optimistisesti arvioiduista kuntoutuspalvelujen tuotoista sekä kuntoutuspalvelujen arkitiimin lisähenkilöstön palkkaamisesta. Arkitiimin vahvistamisella pyritään kotiutuksen nopeuttamiseen sekä siirtoviivepäivämaksujen vähentämiseen. Koronasta arvioidaan aiheutuvan n. 0,6 Me kustannukset kuluvana vuonna, pääasiassa näytteenotosta.

Koko HUS:n osalta alijäämäennuste on noin 95 Me. HUS:lta on syytä edellyttää vuoden 2023 alijäämänsä kattamista hyvinvointialuelain mukaisesti vuosina 2024–2025. Merkittävin menolisäys on sote-sektorin palkkaratkaisun n. 47,4 Me kustannukset, joita ei ole huomioitu talousarviossa. Lisäksi mm. talousarvion tulopohjasta puuttuu rahoituspohjaa omaan tutkimustoimintaan vuositasolla 7 Me sekä Covid-19 suojatarvikkeita on alaskirjattu 4,5 Me edestä. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen jäsenmaksuosuus on ylittymässä arvion mukaan 8,9 Me. Ennuste sisältää siirtoviivepäivämaksuja noin 2 Me, jota ei ole huomioitu talousarviossa. Liitteenä on HUS:n talousjohtajan aluehallituksen seminaarissa esittämä talouskatsaus. 

Valtiovarainministeriön 10.10.10.2023 päivittämien rahoituslaskelmien mukaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialue on saamassa vuodelle 2023 rahoitusta yhteensä n. 765 Me. Muutosta aiempiin ennusteisiin verrattuna tulee mm. kunnilta siirtyvät kustannukset huomioivan siirtolaskelman tarkennuksesta sekä ns. kertaerästä, joka on talousarviovalmisteluvaiheessa arvioitu vuodelle 2024 rahoituslain mukaisesti. Rahoituslakia on muutettu talousarvion hyväksymisen jälkeen ja kertaerä kirjataankin vuodelle 2023. Siirtolaskelman tarkennus heikensi arviota Keski-Uudenmaan saamasta Valtion rahoituksesta noin miljoona euroa edelliseen arvioon verrattuna. 

Alkuperäisessä talousarviossa vuoden 2023 alijäämä oli n. 65,7 Me. Toimintakatteen n. 21,8 Me:n heikentymisen ja valtionrahoituksen muutoksen myötä tilinpäätösennusteen mukainen alijäämä on n. 59 Me mukaan lukien erikoissairaanhoidon kustannukset. Valtuusto päätti talousarviomuutoksesta syyskuun tilinpäätösennusteen mukaisesti. 
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Rahoitus- ja talousjaosto esittää aluehallitukselle, että se merkitsee tiedoksi talouden toteutuman 1.1.–30.9.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.