Aluehallitus, kokous 17.12.2024

§ 284 Perhehoidon palkkiot vuonna 2025

KEUHDno-2024-5780

Valmistelija

  • Jaana Hietanoro, talouspäällikkö, jaana.hietanoro@keusote.fi
  • Kaisa Savolainen, talouspäällikkö, kaisa.savolainen@keusote.fi

Perustelut

Perhehoidon palkkiot

Perhehoitajille maksettavien hoitopalkkioiden vähimmäismäärästä säädetään perhehoitolain (263/2015) 16 §:ssä. Hoitopalkkioiden määrää tarkistetaan kalenterivuosittain työntekijän eläkelain (395/2006) 96 §:ssä tarkoitetulla palkkakertoimella. Vuodelle 2024 vahvistettu palkkakerroin on 1,637 ja vuodelle 2025 vahvistettu palkkakerroin on 1,673. Vuodelle 2025 vahvistettu palkkakerroin merkitsee hoitopalkkioihin noin 2,2 prosentin korotusta vuoteen 2024 verrattuna. 

Perhehoidon hoitopalkkion vähimmäismäärä perhehoidossa olevaa henkilöä kohden on 1.1.2025 alkaen 944,34 euroa kalenterikuukaudessa. Myös 944,34 euron vähimmäismäärää suurempia hoitopalkkioita voidaan maksaa. Hoitopalkkio voidaan erityisestä syystä sopia maksettavaksi säädettyä vähimmäismäärää pienempänä. 
Jos hoitopalkkio on sovittu toimeksiantosopimuksessa vähimmäismäärää suuremmaksi tai pienemmäksi, korotetaan hoitopalkkiota indeksitarkistuksen johdosta 1.1.2025 lukien 2,2 prosenttia.

Kulukorvaus ja käynnistämiskorvaus

Perhehoitajille maksettavia kulukorvauksia ja käynnistämiskorvauksia tulee perhehoitolain 19 §:n mukaan tarkistaa kalenterivuosittain vuoden alusta elinkustannusindeksin (lokakuu 1951=100) edellisen vuoden lokakuun vuosimuutoksen mukaisesti. Elinkustannusindeksin pisteluku lokakuussa 2023 oli 2318 ja lokakuussa 2024 se oli 2 343. Indeksin pisteluku on noussut noin 1,08 prosenttia. Perhehoitolain mukaisten korvausten vähimmäismäärää tulee nyt tarkistaa elinkustannusindeksin muutosta vastaavasti.

Perhehoitolain 17 §:n mukaisen kulukorvauksen vähimmäismäärä on 1.1.2025 alkaen 502,17 euroa. Myös muita kuin vähimmäismääräisiä kulukorvauksia tulee tarkistaa elinkustannusindeksin pisteluvun muutosta vastaavasti 1.1.2025 alkaen.  
Myös perhehoitolain 18 §:n mukaisen käynnistämiskorvauksen enimmäismäärää tulee tarkistaa elinkustannusindeksin pisteluvun muutosta vastaavasti. Käynnistämiskorvauksen enimmäismäärä on 1.1.2025 alkaen 3 566,21 euroa perhehoidossa olevaa henkilöä kohti.

Pihlajassa sitouttamislisä vastaanottoperheille

Sitouttamislisän suuruus on 1400 euroa kuukaudessa, jos perheessä on vähintään kaksi paikkaa. Jos perheessä on yksi paikka, on sitouttamislisän suuruus puolet eli 700 euroa kuukaudessa. Sitouttamislisää voidaan vuonna 2025 myöntää korkeintaan viidelle perheelle. Sitouttamislisällä parannetaan vastaanotto- ja päivystysperheiden saatavuutta ja pysyvyyttä.

Tällä hetkellä perhehoitoyksikkö Pihlajassa on noin 20 vastaanottoperhettä, joista 10 perhettä myös päivystää vuorotellen virka-ajan ulkopuolella. Tavoitteena on, että 0-12 vuotiaat lapset voitaisiin sijoittaa perhehoitoon sekä virka-aikaan että virka-ajan ulkopuolella. 

Uusien perheiden rekrytoinnissa on ollut haasteita ja kesällä oli tilanne, jolloin päivystävää perhettä ei ollut ollenkaan ja pieniä lapsia jouduttiin sijoittamaan laitoksiin. Haasteellinen tilanne jatkuu edelleen. Perheitä tarvitaan lisää, toisaalta tarvitaan myös houkuttelevuutta ja kilpailukykyä suhteessa muihin hyvinvointialueisiin, koska monet perheet toimivat myös muiden hyvinvointialueiden perheinä ja usein paikat täytyvät muista kuin Keusoten sijoittamista lapsista.
Sitouttamislisällä saadaan perheitä sitoutettua Pihlajaan ja samalla se toimii etuna uusien perheiden rekrytoinnissa.
Sitouttamislisän maksamisen ehtona on, että kyseinen vastaanottoperhe sitoutuu toimimaan ainoastaan Pihlajan perheenä, eikä ota lapsia muilta hyvinvointialueilta eikä yksityisiltä palveluntuottajilta. Lisäksi perheet sitoutuvat päivystämään vuorollaan, vastaanottamaan 0-12 v lapsia ja siihen, että mahdolliset lomat sovitaan Pihlajan kanssa siten, että perheet pitävät vapaansa vuorotellen.

Sitouttamisraha ei vaikuta vastaanottoperhehoidon muihin maksuihin.
Pihlaja valitsee sitouttamislisää saavat perheet ja ensisijalla ovat Keusoten alueella asuvat.

Vammaispalvelujen perhehoito

Perhehoito voi olla pitkäaikaista tai lyhytaikaista (määräaikaista, osapäiväinen- tai ympärivuorokautinen). Perhehoitoa voidaan myöntää sosiaalihuoltolain, vammaispalvelulain tai kehitysvammalain perusteella.  (THL vammaispalveluiden käsikirja).
Vammaispalvelujen perhehoito jakaantuu kolmeen hoitoluokkaan, jotka on kuvattu seuraavasti (vammaispalvelujen perhehoidon soveltamisohje, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue):

H1- Kohtalainen hoidon ja avun tarve. Asiakkaalla on kykyä selviytyä päivittäisistä arkielämän toimista melko itsenäisesti, mutta hän tarvitsee tukea ja ohjausta esimerkiksi liikkumisessa uusilla reiteillä, kirjoitetun tiedon ymmärtämisessä ja uusissa sosiaalisissa tilanteissa ja kontakteissa. Hän voi tarvita tukea henkilökohtaisen hygienian hoidossa, vaatehuollossa ja asioinnissa kodin ulkopuolella. Asiakas selviää yöajasta pääsääntöisesti ilman apua. Asiakas tarvitsee päivittäistä tukea ja ohjausta, mutta ei jatkuvaa valvontaa.

H2 - Lähes jatkuva hoidon ja avun tarve. Asiakas tarvitsee ohjausta ja apua henkilökohtaisissa toiminnoissa ja kodinhoidollisissa tehtävissä. Hän liikkuu itsenäisesti sisätiloissa, mutta tarvitsee tukea ja valvontaa liikkumiseen kodin ulkopuolella. Hän voi tarvita tukea ajankäytön hahmottamisessa, kommunikoinnissa ja sosiaalisissa vuorovaikutustilanteissa. Asioidessaan kodin ulkopuolella hän tarvitsee asioimisapua. Yöaikaan asiakas voi tarvita ajoittain apua. Asiakas selviytyy lyhyen aikaa ilman valvontaa.

H3 - Jatkuva hoidon ja avun tarve. Asiakas tarvitsee jatkuvasti kaiken kattavaa hoitoa ja apua. Asiakas voi olla vaikea- tai monivammainen tai asiakkaan tuen tarve voi olla suuri esimerkiksi psyykkisistä syistä tai autismin takia. Hän tarvitsee apua ja/tai ohjausta pukeutumisessa, peseytymisessä ja ruokailussa. Asiakas tarvitsee ajoittain tai jatkuvasti apua liikkuessaan sisätiloissa sekä tukea, apua ja valvontaa ulkoilussa ja kaikessa ulkona liikkumisessa. Asiakkaan kommunikointikyky on alentunut, hän kommunikoi esim. yksittäisillä sanoilla tai vaihtoehtoisilla kommunikaatiomenetelmillä ja tarvitsee toisen henkilön apua muiden kanssa toimiessaan. Hän tarvitsee apua toiminnoista toiseen siirtymisessä ja kaikessa kodin ulkopuolisessa asioinnissa. Hänellä on yöaikaan avun ja/tai valvonnan tarve. Asiakkaalla on jatkuva valvonnan tarve ja kahden henkilön apu voi olla tarpeen ajoittain.  

Lapset
Lasten osalta hoidon tarve liittyy sekä ikään että vammaisuuteen. Alle kouluikäiset lapset sijoittuvat sen takia pääsääntöisesti palkkioluokkiin 2 ja 3. Muiden lasten osalta palkkioluokka määräytyy toimintakyvyn ja tarvittavan valvonnan perusteella.

Ehdotus

Esittelijä

  • Raija Kontio, hyvinvointialuejohtaja, raija.kontio@keusote.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä

  1. perhehoidon palkkioiden korotukset sekä perhehoitajille maksettavat kulu- ja käynnistämiskorvaukset 1.1.2025 alkaen esitetyn mukaan.
  2. että Perhehoitoyksikkö Pihlajassa otetaan käyttöön sitouttamislisä vastaanottoperheille siten, että sitouttamislisää voidaan vuonna 2025 myöntää korkeintaan viidelle perheelle.
  3. hyväksyä Perhehoitoyksikkö Pihlajan palkkiot ja kulukorvaukset oheisen liitteen mukaan 1.1.2025 alkaen.

Käsittely:

Lisättiin yksimielisesti teknisenä korjauksena Perhehoitoyksikkö Pihlajan palkkioita ja kulukorvauksia koskevaan liitteeseen maininta kk (kuukaudessa), niihin kohtiin joissa se puuttui.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.