Aluehallitus, kokous 31.1.2023

§ 30 Lausunnon antaminen hallinto-oikeudelle hyvinvointialuejohtajan valinnasta tehdyn valituksen johdosta

KEUHDno-2022-61

Valmistelija

  • Nina Nikkinen, HR-päällikkö, nina.nikkinen@keusote.fi

Perustelut

Helsingin hallinto-oikeudelta on saapunut 8.12.2022 päivätty lausuntopyyntö aluevalituksista. Valitukset kohdistuvat Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston päätökseen 22.9.2022 § 64 koskien hyvinvointialueen johtajan valintaa. Valituksissa vaaditaan aluevaltuuston päätöksen kumoamista. 

Hallinto-oikeuden lausuntopyyntö ja aluevalitusten sisältö ilmenevät liitteistä 1, 2 ja 3. Hyvinvointialueen pyynnöstä hallinto-oikeuden asettamaa määräaikaa lausuntopyyntöön vastaamiseksi on jatkettu 7.2.2023 saakka.

Liitteenä 4 ja 5 on hyvinvointialueen asiamiehen valmistelema vastaus liitteineen hallinto-oikeuden lausuntopyyntöön.

Hallintosäännön 34 §:n mukaan aluehallitus päättää selityksen antamisesta valtuuston päätöksestä tehdyn valituksen johdosta, jos hallitus katsoo, ettei valtuuston päätöstä ole valituksessa esitetyillä perusteilla kumottava. 

Viitatun hallintosäännön määräyksen perusteella hallitus on toimivaltainen vastaamaan hallinto-oikeuden lausumapyyntöön katsoessaan, ettei valtuuston päätöstä ole muutettava.

Hallintosäännön 158 §:n mukaan toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esitystä. Toimielin voi tällöin päättää, että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta. Koska esittelijä on asiassa asianosainen, on perusteltua että asia käsitellään puheenjohtajan ehdotuksen pohjalta.

Liitteet

  1. Hallinto-oikeuden lausuntopyyntö
  2. 1. Valitus
  3. 2. Valitus
  4. Hyvinvointialueen lausunto
  5. Lausunnon liitteet

Liitteet toimitettu aluehallitukselle erikseen. Lausunnon liitteet (JulkL 5 luvun 24 §:n 1 mom 29 kohta) ovat osittain salassa pidettäviä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Helinä Perttu, helina.perttu@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  1. että asia käsitellään hallintosäännön mukaisesti puheenjohtajan selostuksen pohjalta, ja että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta
  2. lausua Helsingin hallinto-oikeudelle liitteen 3 mukaisesti. Lausumaan voidaan tarvittaessa tehdä vähäisiä teknisiä muutoksia ennen sen toimittamista hallinto-oikeudelle.
  3. valtuuttaa asianajaja Joel Uusi-Oukarin Asianajotoimisto Roihu Oy:n toimimaan hyvinvointialueen asiamiehenä hallinto-oikeudessa vireillä olevissa asioissa.

Käsittely:

Mikko Komulainen, Sirkka Rousu ja Irma Pahlman poistuivat esteellisinä (HallintoL 5 luku 28 § 1 mom 1 kohta "asianosaisjäävi")  asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Asiamiehen kautta Helsingin hallinto-oikeus 7.2.2023 mennessä.