Aluehallitus, kokous 31.1.2023

§ 26 Tarkastuspäällikön viran perustaminen

KEUHDno-2023-397

Valmistelija

  • Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Perustelut

Tarkastuspäällikön viran perustaminen  
Hyvinvointialuelain (611/2021) määrittelemiä tarkastus- ja arviointitoimijoita ovat hyvinvointialueella tarkastuslautakunta, tilintarkastaja ja sisäinen tarkastus. Hyvinvointialuelain 51 §:n mukaan aluehallituksen tulee järjestää hyvinvointialueen riippumaton sisäinen tarkastus. Laissa todettua riippumattomuutta tukee sisäisen tarkastuksen asemointi aluehallituksen alaisuuteen.
Sisäisen tarkastuksen toiminnan tulisi kattaa hyvinvointikonsernin ja hyvinvointialueen toiminta (4 §), jotta alueen moninaiset riskit tulevat huomioiduksi kokonaisuutena. Sisäisen tarkastuksen tehtävät, asema ja tiedonsaantioikeudet on määritelty hyvinvointialueen hallintosäännössä (Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosääntö § 91 - § 93). 
Hyvinvointialuelain mukaan sisäinen tarkastus tekee työtään ensisijaisesti aluehallitukselle ja hyvinvointialueen johtajalle, tukien hyvinvointialueen hallitusta ja ylintä johtoa tavoitteiden saavuttamisessa tarjoamalla järjestelmällisen lähestymistavan hyvinvointialueen riskienhallinta-, valvonta-, johtamis- ja hallintoprosessien tuloksellisuuden arviointiin ja kehittämiseen. 
Sisäinen tarkastus arvioi, tarkastaa ja varmentaa riskiperusteisesti hyvinvointialueen sisäisen valvonnan, riskienhallinnan ja konsernivalvonnan riittävyyttä ja tuloksellisuutta sekä antaa suosituksia niiden kehittämiseksi. Tuloksellisen, pitkäjänteisen ja laadukkaan toiminnan toteuttamiseksi on perusteltua, että hyvinvointialueella on riittävä ja asiantunteva organisaatiotuntemuksen omaava sisäisen tarkastuksen toiminto.
Sisäisen tarkastuksen tehtävään liittyvät vaatimukset ovat lisääntyneet hyvinvointialueelle siirryttäessä, joten on tarkoituksenmukaista perustaa tarkastuspäällikön virka. Aiemmin hyvinvointialueella on ollut sisäisen tarkastajan virka, joka on suunniteltu lakkautettavan myöhemmin sitten kun virka jää tyhjäksi. 
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen tarkastuspäällikkö vastaa sisäisen tarkastuksen toiminnon johtamisesta ja kehittämisestä ns. kumppanuusmallilla, jossa tarkastuspäällikön työpanoksen lisäksi on tarpeen mukaan mahdollista hankkia palveluja ulkoisilta palveluntarjoajilta. Tarkastuspäällikkö vastaa hyvinvointialueen sisäisestä tarkastustoiminnasta ja ulkoa hankittavien tarkastuspalvelujen hankinnasta, sopimuksenhallinnasta, ohjauksesta ja koordinoinnista. 
Tarkastuspäällikkö antaa riskiperustaiset arviot ja suositukset hyvinvointialueen johtamis- ja hallintojärjestelmästä, sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta ja koordinoi aluehallituksen sisäisen valvonnan selonteon valmistelua.  Tarkastuspäällikkö raportoi aluehallitukselle ja hyvinvointialuejohtajalle. Tehtävänä on aktiivinen vuorovaikutus johtavien viranhaltijoiden, esihenkilöiden ja asiantuntijoiden ja näiden muodostamien tiimien kanssa. Tarkastuspäällikkö tukee hyvinvointialueen palvelualueita sisäisen valvonnan kehittämistä konsultoinnilla ja koulutuksella. 
Tehtävän kelpoisuusehtona on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto (esim. HM, KTM, OM) ja aiempi kokemus vastaavista sisäisen tarkastuksen toiminnon johtamis- ja kehittämistehtävistä. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää perustaa tarkastuspäällikön viran ja että palkkaus on tasolla 9 (KVTES liite 1, asiantuntijat ja johdon palkkausjärjestelmän mukaisesti). 
 

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Asianosaiset