Aluehallitus, kokous 31.1.2023

§ 31 LISÄPYKÄLÄ: Varsinaisen jäsenen nimeäminen sote-neuvottelukuntaan (lisäpykälä)

KEUHDno-2022-143

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Petja Harakka, hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveysministeriö on 4.8.2022 päivätyllä kirjeellään pyytänyt Keski-Uudenmaan hyvinvointialuetta nimeämään ehdokkaansa jäseneksi ja henkilökohtaiseksi varajäseneksi sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukuntaan.

Valtioneuvosto asettaa neuvottelukunnan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain (612/2021) ja sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukunnasta annetun asetuksen (484/2022) nojalla.  

Sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukunnan tehtävänä on sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain (612/2021) 23 §:n nojalla:

  1. ennakoida, seurata ja arvioida sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää ja kustannuksia sekä väestön hyvinvoinnin ja terveyden väestöryhmittäistä kehitystä; 
  2. tehdä ehdotuksia valtakunnallisiksi sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteiksi sekä käsitellä 22 §:n 4 momentissa tarkoitetut ministeriöiden aloitteet ja hyvinvointialueiden esitykset niiden muuttamiseksi; 
  3. edistää sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisten tavoitteiden toteutumista; 
  4. käsitellä hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevan lainsäädännön kehittämistarpeita sekä muita sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistarpeita; 
  5. käsitellä muita periaatteellisesti tärkeitä ja laajakantoisia hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa koskevia valtion toimenpiteitä; 
  6. käsitellä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueiden sisäistä työnjakoa ja yhteistyötä sekä edistää yhteistyöalueiden välistä yhteistyötä. 

Valtioneuvosto asettaa neuvottelukunnan sosiaali- ja terveysministeriön esityksestä neljäksi vuodeksi kerrallaan. Neuvottelukunta on tarkoitus asettaa 19.9.2022 alkaen. Jotta naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain (609/1986) 4a §:n vaatimukset täyttyisivät, neuvottelukuntaan pyydetään ilmoittamaan jokaisen ehdokaspaikan osalta nais- ja miesehdokas sekä ilmoittamaan kumpi heistä olisi ensisijaisesti jäsen ja kumpi varajäsen.

Ehdotus

Esittelijä

Pirjo Laitinen-Parkkonen, johtajaylilääkäri, kehitys- ja tutkimusjohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Aluehallitus päättää nimetä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ehdokkaat sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukuntaan seuraavasti:

  • väliaikainen hyvinvointialuejohtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen (ensisijaisesti jäsen)
  • ma. hallintojohtaja Petja Harakka (ensisijaisesti varajäsen)

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Valmistelija

  • Petja Harakka, hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

Aluehallitus nimesi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ehdokkaat sote-neuvottelukuntaan 30.8.2022 § 95. Varsinaiseksi jäseneksi valittiin väliaikainen hyvinvointialuejohtaja ja varajäseneksi hallintojohtaja. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle valittiin sittemmin varsinainen hyvinvointialuejohtaja Mikko Komulainen. Sote-neuvottelukunnassa muilla hyvinvointialueilla on varsinaisena jäsenenä hyvinvointialuejohtaja.Sote-neuvottelukunnan seuraava kokous on 1.2.2023.

Hallintosäännön 156 §:n mukaan toimielin voi esittelijän ehdotuksesta tai jäsenen ehdotuksesta, jota on kannatettu, ottaa enemmistöpäätöksellä käsiteltäväksi asian, jota ei ole mainittu kokouskutsussa. 

Hallintosäännön 158 §:n mukaan toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esitystä. Toimielin voi tällöin päättää, että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Helinä Perttu, helina.perttu@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  1. ottaa asian käsiteltäväksi lisäasiana
  2. että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esitystä ja että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana.
  3. nimetä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ehdokkaaksi varsinaiseksi jäseneksi sote-neuvottelukuntaan vt. hyvinvointialuejohtaja Mikko Komulaisen.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

kirjaamo.stm(at)gov.fi