Henkilöstöjaosto, kokous 8.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Palkkaharmonisaation tilannekuva

KEUHDno-2023-878

Valmistelija

  • Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Perustelut

Hyvinvointialueella on tavoitteena jatkaa sote-kuntayhtymässä aloitettua palkkojen yhteensovittamista eli palkkojen harmonisointia nk. piikkipalkkoihin. 

Sote-sopimuksen palkkausluvussa (6 §) todetaan, että työnantajan muutostilanteissa uudelle työnantajalle voidaan kehittää kokonaan uusi tai ottaa käyttöön jo aikaisemmin jossain organisaatiossa käytössä ollut palkkausjärjestelmä. Hyvinvointialueen määräaikaisessa yhteistoimintaelimessä päätettiin ottaa sote-kuntayhtymän palkkausjärjestelmät käyttöön myös hyvinvointialueella. Yhtenä perusteluna oli se, että Sote-sopimukseen on tulossa uusi palkkausjärjestelmä hyvinvointialueen sen piirissä olevalle henkilöstölle vuonna 2024.   

Sote -kuntayhtymässä rakennettiin vuosina 2020–2021 eri henkilöstöryhmille neljä uutta palkkausjärjestelmää 1) hammaslääkäreille, 2) terveyskeskuslääkäreille, 3) sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille sekä 4) asiantuntijoille ja johdolle (KVTES liite 1). 

Kuntayhtymässä investoitiin palkkausjärjestelmien kehittämiseen ja palkkojen yhteensovittamiseen 7,9 M€. Lääkäreiden ja hammaslääkäreiden palkkojen harmonisointi toteutettiin palkkarakenteen muutoksella siten, että kenenkään kokonaispalkka ei alentunut. Investoinnit näiden kahden henkilöstöryhmän palkkojen harmonisointiin olivat 1,1 M€. Sote-sopimuksen ja KVTES:in piirissä olevien työntekijöiden palkat harmonisoitiin ylimpään desiiliin vuosina 2019–2022 taloudellisten investointien ollessa 6,8 M€.  

Järjestöt ovat jättäneet eriävän mielipiteen palkkojen harmonisoinnista ja sen aikataulusta. He ovat vaatineet palkkojen tarkistamista nk. piikkipalkkaan eri tehtävien vaativuustasoilla takautuvasti vuoden 2021 alusta. Neuvotteluja käydään parhaillaan kattojärjestätasolla ja seuraava neuvottelupäivä on huhtikuussa 2023.  Jos jokaisen työntekijän tehtäväkohtainen palkka nostettaisiin samalle tasolle, kuin ko. hinnoittelutunnuksen tason korkein nykyinen tehtäväkohtainen palkka, lisärahoituksen tarve olisi noin 15M€ kahdelta vuodelta (vuodet 2021–2022).    

Hyvinvointialueelle on perustettu palkkauksen kehittämistyöryhmä, jossa ovat mukana sekä työnantajan että järjestöjen edustajat. Työryhmän tavoitteena on palkkausjärjestelmän kehittämistyö ja palkkaharmonisaation edistäminen​​, työnvaativuuden arviointijärjestelmän prosessikuvaksen tuottaminen ja tehtäväkuvien käsittely sekä tasoille asettaminen​​​, palkkauksen yhteensovittamiserien lähetekeskustelu​​​ sekä henkilökohtaisen lisän kriteeristön luominen, ohjeistus ja asiaan liittyvä lähetekeskustelu​​. Työryhmä kokoontuu joka toinen viikko kolme tuntia kerrallaan.  

Hyvinvointialueella palkkojen yhteensovittamisen tarkastelu on käynnistynyt Etevan, opiskeluhuollon ja Ridasjärven henkilöstön sijoittamisesta palkkausjärjestelmien eri tasoille. Tämän työvaiheen tavoiteaikataulu on maaliskuun loppu. Tämän jälkeen pääsemme laskemaan palkkojen yhteensovittamisesta syntyvän kustannuslaskelman ja valmistelemaan palkkojen yhteensovittamisen aikataulua.  

Kesäkuussa tavoitteena on se, että koko henkilöstö on vähintään palkkausjärjestelmien mukaisilla palkkatasoilla. Palkkaharmonisaatio toteutetaan takautuvasti 1.1.2023 alkaen ennen kesää, siihen asti uusien työntekijöiden palkkaus tapahtuu yksiköiden ”vanhaan tehtäväkohtaiseen palkkaan”. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Merkitään tiedoksi. 

Päätös

Merkittiin tiedoksi.