Aluevaltuusto, kokous 24.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 75 Sidonnaisuusrekisterin tilanne 2022

KEUHDno-2022-151

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Hyvinvointialueesta annetun lain vaatimus

Hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 89 §:n mukaan tiettyjen hyvinvointialueen luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden on ilmoitettava sidonnaisuuksistaan tarkastuslautakunnalle, joka valvoo ilmoittamisvelvollisuuden noudattamista ja saattaa ilmoitukset valtuuston tiedoksi. Ilmoitukset julkaistaan yleisessä tietoverkossa hyvinvointialueen verkkosivuilla.

Sidonnaisuuksien ilmoittamisella pyritään lisäämään päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

Ilmoitusvelvolliset henkilöt

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 89 §:n tarkoittama ilmoitusvelvollisuus koskee seuraavia henkilöitä:

  • aluehallituksen jäsenet ja varajäsenet
  • aluevaltuuston ja lautakunnan puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat
  • hyvinvointialuejohtaja sekä aluehallituksen ja lautakunnan esittelijät

Luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden tulee ilmoittaa muutoksista sidonnaisuuksissa kahden kuukauden sisällä siitä ajankohdasta, jolloin muutos on astunut voimaan. Ilmoitusvelvollinen on itse vastuussa sidonnaisuusilmoituksen tekemisestä. Tarkastuslautakunnalla on valvontavelvollisuuteensa liittyen mahdollisuus kehottaa ilmoitusvelvollista tekemään uusi ilmoitus tai täydentämään jo tehtyä ilmoitusta.

Sidonnaisuudet

Sidonnaisuusilmoitus on annettava johtotehtävistä ja luottamustoimista elinkeinotoimintaa harjoittavissa yrityksissä ja muissa yhteisöissä, merkittävästä varallisuudesta sekä muistakin sidonnaisuuksista, joilla voi olla merkitystä luottamus- ja virkatehtävien hoitamisessa.

Hyvinvointialueen on pidettävä sidonnaisuuksista rekisteriä yleisessä tietoverkossa hyvinvointialueen verkkosivustolla, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.

Pyyntö sidonnaisuusilmoituksen tekemiseen ja saadut ilmoitukset

Sidonnaisuusilmoitus annetaan sähköisellä lomakkeella.Sähköisen palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista esim. pankkitunnuksilla.

Pyyntö sidonnaisuuksien ilmoittamisesta ja linkki Kuntaliiton sivujen ohjeisiin lähetettiin 60 ilmoitusvelvollisille luottamushenkilöille ja kolmelle viranhaltijalle 17.8.2022. Ilmoitukset pyydettiin antamaan 26.8.2022 mennessä. Sidonnaisuusilmoituksia palautettiin 26.8.2022 mennessä 45 kappaletta, jotka tarkastuslautakunta käsitellyt 31.8.2022 kokouksessa. Liitteenä olevassa raportissa jo käsitellyissä sidonnaisuusilmoituksissa ilmoituksen tila: Julkaistu.

Lisäksi ilmoitusvelvollisille lähetettiin muistutus ilmoituksen tekemiseen 5.9.2022, 12.9.2022 ja 16.9.2022, lisäaikaa ilmoituksen tekemiseen annettiin 20.9.2022 asti.

Tarkastuslautakunnan 23.9.2022 esityslistan laadintavaiheeseen mennessä loput ilmoitusvelvolliset (18 kpl) ovat jättäneet sidonnaisuusilmoituksensa. Liitteenä olevassa raportissa tarkastettavien sidonnaisuusilmoitusten ilmoituksen tila: Hyväksytty.

Tarkastuslautakunnan kokoukseen mennessä annetut sidonnaisuusilmoitukset käsitellään kokouksessa.

Sidonnaisuusrekisteri julkaistaan kuntayhtymän verkkosivuilla osoitteessa www.keski-uudenmaansote.fi.

Muuta huomioitavaa

Edelleenkin esteellisen henkilön on ilmoitettava esteellisyydestään asian käsittelyssä ja esitettävä toimielimen pyynnöstä selvitys seikoista, joilla voi olla merkitystä esteellisyysarvioinnissa. Esteellisyysarviointi tehdään tapaus- ja asiakohtaisesti. Sidonnaisuusilmoitus ei myöskään korvaa luottamushenkilön velvollisuutta esittää selvitys vaalikelpoisuuden arvioinnin edellyttävistä tiedoista. Viranhaltijoiden on lisäksi ilmoitettava kunnallisesta viranhaltijasta annetuin lain nojalla sivutoimistaan.

Ehdotus

Esittelijä

Matti Korkiakoski, matti.v.korkiakoski@gmail.com

Tarkastuslautakunta päättää, että

  • että tarkastuslautakunta on sidonnaisuusrekisterinpitäjä ja saattaa sidonnaisuusilmoitukset aluevaltuustolle tiedoksi kerran vuodessa syyskaudella
  • merkitsee tiedoksi saapuneet sidonnaisuusilmoitukset
  • hyväksyä käsitellyt sidonnaisuusilmoitukset vietäväksi sidonnaisuusrekisteriin ja julkaistavaksi hyvinvointialueen verkkosivuilla

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Perustelut

  

Ehdotus

Aluevaltuusto päättää merkitä liitteenä olevat sidonnaisuusilmoitukset tiedoksi.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan puheenjohtaja ja sihteeri

Liitteet

Oheismateriaali