Aluehallitus, kokous 16.5.2023

§ 134 Ikääntyneiden kotihoidon, perhehoidon ja asumispalveluiden asiakasmaksujen määrittäminen ja soveltamisohje -asiakirjan päivittäminen sekä yhteisöllisen asumisen tukipalvelumaksu

KEUH-2023-1800

Valmistelija

  • Johanna Kiianmies, ympärivuorokautisten palvelujen päällikkö, johanna.kiianmies@keusote.fi

Perustelut

Ikääntyneiden kotihoidon, perhehoidon ja asumispalveluiden asiakasmaksuohje

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (734/1992) sekä asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (912/1992) säätelee yleisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista perittävät asiakasmaksut. Asiakasmaksujen määrittämisen yleisissä periaatteissa palvelusta perittävä maksu saa olla enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen, asiakasmaksu määräytyy asiakkaan maksukyvyn mukaan sekä hyvinvointialue järjestää palvelut tuottamalla ne itse tai ostamalla ne yksityiseltä palveluntuottajalta. Asiakkaalta peritään samat maksut ja korvaukset kuin kunnan itsensä tuottamista vastaavista palveluista.

Hyvinvointialue voi päättää ottaa käyttöön pienemmät maksut tai antaa palvelun maksutta. Hyvinvointialue ei saa periä palveluista niiden tuotantokustannuksia suurempaa maksua. Asiakasmaksulakia sovelletaan myös hyvinvointialueen ostopalveluna järjestämään palveluun. Asiakkaalle tehdään myönnetystä palvelusta riippuen asiakasmaksupäätös kotihoidon, perhehoidon, yhteisöllisen asumisen tai ympärivuorokautisen asumisen maksuperusteiden mukaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialue täydentää perittäviä asiakasmaksuja (aluevaltuuston päätös 8.12.2022 § 82) sosiaalihuoltolakiin perustuvien tulosidonnaisten maksujen soveltamisohjeella (Liite 1). Uuteen soveltamisohjeeseen on kuvattu maksujen määräytymisen perusteet sekä käytännöt yhdenmukaisen toimintatavan varmistamiseksi. Ohjeessa on huomioitu sosiaalihuoltolain ja ns. vanhuspalvelulain tuomat muutokset asiakasmaksulakiin muun muassa yhteisöllisen asumisen osalta.

Yhteisöllisen asumisen asiakasmaksun määräytymisen periaatteiden päivitys

Asiakasmaksutaulukossa vuodelle 2023 kohdassa Ikäihmisten asumispalvelut 7.7.1 pitkäaikainen yhteisöllinen asuminen on käytetty virheellistä määritelmää asiakkaan tuloista. Pitkäaikaisen yhteisöllisen asumisen kuukausimaksun määrittelyssä tulee huomioida asiakkaan veronalaiset ansio- ja pääomatulot kuten laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (3.8.1992/734) 10 f § (30.12.2020/1201) jatkuvasta ja säännöllisestä kotiinannettavasta palvelusta perittävän maksun perusteena olevat tulot (26.8.2022/791) määrittelee. Tuloista on tehtävä 10 g §:ssä säädetyt vähennykset.

Yhteisöllisen asumisen asiakkaiden tukipalvelumaksu

Asiakasmaksulain 10 h§ mukaan asiakkailta saa periä asiakasmaksun sosiaalihuoltolain 19 §:n mukaisista tukipalveluista (ateriapalvelu, vaatehuoltopalvelu, siivouspalvelu, asiointipalvelu, osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävä tai tukeva palvelu). Nykyisen ohjeistuksen mukaan asiakkailta on peritty palvelumaksu, joka on pitänyt sisällään asiakkaan tarvitseman hoivan ja huolenpidon, siivouksen, vaatehuollon, osittaisen asiointiavun sekä osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävän tai tukevan palvelun. Maksu on määräytynyt asiakkaan tulojen ja kotihoidon maksutaulukon mukaan. Lisäksi asiakas on maksanut ateriamaksun, muista tukipalveluista ei ole peritty erillistä maksua. 

Alla on esitetty aluehallituksen päätettäväksi vaihtoehdot tukipalvelumaksun käyttöönottamiseksi (A) tai nykykäytännön jatkamiseksi (B). Liitteenä (Liite 2) on esimerkkilaskelmat kahdella eri palvelutuntimäärällä tukipalvelumaksun vaikutuksesta asiakasmaksuun.

Vaihtoehto A. / otetaan käyttöön tukipalvelumaksu
Yhteisöllisen asumisen asiakkaalta peritään tukipalvelumaksu esim. 50e/kk.

Vaihtoehto B / nykyinen malli / asiakkaalta ei peritä tukipalvelumaksua

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää, 

  1. hyväksyä ikääntyneiden kotihoidon, perhehoidon ja asumispalveluiden asiakasmaksujen soveltamisohjeen liitteen 1 mukaisesti. 
  2. ​​​​yhteisöllisen asumisen tukipalvelumaksun käyttöön ottamisesta vaihtoehto A:n mukaisesti tai, että tukipalvelumaksua ei oteta käyttöön vaihtoehto B:n mukaisesti (liite 2).

Käsittely:

Käsittelyn kuluessa esittelijä muutti ehdotustaan siten, että muutettu ehdotus kuului seuraavasti:

Aluehallitus päättää ehdottaa, että aluevaltuusto päättää 
1.    hyväksyä ikääntyneiden kotihoidon, perhehoidon ja asumispalveluiden asiakasmaksujen soveltamisohjeen liitteen 1 mukaisesti. 
2.    yhteisöllisen asumisen tukipalvelumaksun käyttöön ottamisesta vaihtoehto A:n mukaisesti.

Esittelijän muutettu ehdotus otettiin kokouksen pohjaehdotukseksi.

Olli Savela teki muutosehdotuksen, että yhteisöllisen asumisen tukipalvelumaksua ei oteta käyttöön.

Puheenjohtaja totesi, että Savelan muutosehdotus oli rauennut kannattamattomana.

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan.

Tiedoksi

AV 25.5.