Aluehallitus, kokous 16.5.2023

§ 135 Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:n osakassopimuksen hyväksyminen

KEUHDno-2023-1121

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Petja Harakka, hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

Osakassopimus

Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:n osakkeet ovat 1.1.2023 lukien siirtyneet kuudelle hyvinvointialueelle Eteva kuntayhtymältä voimaanpanolain 20 §:n perusteella. Siirtymisessä on noudatettu jäsenkuntien omistusosuuksien mukaista suhdetta. Osakassopimuksella sovitaan yhtiön toiminnan järjestämisestä, taloudesta, hallinnosta, päätöksenteosta ja rahoituksesta sekä Osakkaiden velvollisuuksista toisiinsa ja yhtiöön nähden.  

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue omistaa yhtiön osakkeista 20,39 %. Yhtiön toimialana on omistaa, hallita ja vuokrata vammaisten 
asumiseen ja palvelutoimintaan tarkoitettuja kiinteistöjä ja osakehuoneistoja sekä vuokrata niitä vammaisten asuin- ja palvelukäyttöön. Yhtiö voi myös tuottaa muita vammaisille tarkoitettuja palveluja mukaan luettuna kiinteistöpalvelut.

Osakkeenomistajien edustajien kesken on neuvoteltu osakassopimuksesta ja näissä neuvotteluissa on saavutettu neuvottelutulos, jonka mukaiset osakassopimusluonnos (liite 1) sekä esitys yhtiökokoukselle uudeksi yhtiöjärjestykseksi (liite 2) ovat liitteinä. Aluehallitus päättää osakassopimuksen hyväksymisestä ja yhtiöjärjestyksen muuttamisesta päätetään yhtiökokouksessa.

Yhtiökokous

Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:n yhtiökokous pidetään 14.4.2023 hybridikokouksena. Siellä käsitellään esityslistan mukaiset asiat, kuten tilinpäätös 2022, hallituksen jäsenten valinta ja yhtiöjärjestyksen hyväksyntä.

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  1. hyväksyä Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:n osakassopimuksen liitteen 1 mukaisena;
  2. nimetä yhtiökokousedustajan 14.4.2023 pidettävään yhtiökokoukseen ja
  3. antaa yhtiökokousedustajalle toimiohjeen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen yhdestä ehdokkaasta yhtiön hallitukseen sekä muut tarvittavat toimiohjeet yhtiökokousta varten.

Käsittely:

Esittelijä päätti ehdottaa asian poistamista esityslistalta.

Päätös

Asia poistettiin esityslistalta.

Valmistelija

  • Petja Harakka, hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:n osakkeet ovat 1.1.2023 lukien siirtyneet kuudelle hyvinvointialueelle Eteva kuntayhtymältä voimaanpanolain 20 §:n perusteella. Siirtymisessä on noudatettu jäsenkuntien omistusosuuksien mukaista suhdetta. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue omistaa yhtiön osakkeista 20,39 %. Yhtiön omistuksen muututtua yhtiölle tulee hyväksyä uusi osakassopimus, jota koskeva luonnos on tämän päätösesityksen liitteenä.

Osakassopimuksella sovitaan yhtiön toiminnan järjestämisestä, taloudesta, hallinnosta, päätöksenteosta ja rahoituksesta sekä Osakkaiden velvollisuuksista toisiinsa ja yhtiöön nähden.  

Yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiö omistaa ja hallinnoi kiinteistöjä sekä kiinteistöyhtiön osakkeita. Kiinteistöt sekä kiinteistöyhtiöiden omistamia tiloja on vuokrattu eri hyvinvointialueille.

Solmittavan osakassopimuksen tarkoituksena on sopia Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:n toiminnan järjestämisestä, taloudesta, hallinnosta, päätöksenteosta ja rahoituksesta sekä osakkaiden velvollisuuksista toisiinsa ja yhtiöön nähden. Osakassopimuksen osapuolina ovat Itä-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueet.

Osakassopimuksessa sovitaan yhtiön rahoituksesta seuraavasti: ”osakassopimuksen osapuolten lähtökohtana on, että yhtiön toiminta voidaan rahoittaa tulorahoituksella. Mikäli Yhtiö tarvitsee lisärahoitusta, pyritään se järjestämään rahoituslaitoksista normaalein ehdoin tarvittaessa yhtiön omin vakuuksin. Osapuolilla ei ole tämän Sopimuksen perusteella tai muutoinkaan velvollisuutta osallistua mahdollisiin yhtiön osakepääoman korotuksiin, optioiden merkintään, sijoittaa yhtiön omaan pääomaan varoja tai antaa yhtiölle lainaa tai yhtiön vastuiden puolesta takauksia tai vakuuksia. Sille ei ole kuitenkaan estettä, että osakas rahoittaa yhtiötä tai antaa takauksia yhtiön puolesta, mikäli näin erikseen sovitaan."

Lisäksi osakassopimuksessa sovitaan yhtiön vuokratilojen hinnoittelusta periaatteista seuraavasti: "Vuokrahinnoittelu perustuu niin sanotulle sijaintiperiaatteelle. Vuokrahintojen määrittelyperusteet muodostuvat kohdekohtaisista investoinneista, kohdekohtaisista rahoitusmenoista sekä lainojen lyhennyksistä ja ylläpitokustannuksista sekä riittävästä katteesta yleiskulujen kattamiseen. Kukin osakas vastaa tarvittaessa toimialueelleen sijaitsevien investointien rahoituksesta ja riittävistä takauksista. Vuokrasopimusten tarkemmat hinnoitteluehdot, kuten muutkin vuokrausehdot, sovitaan tarkemmin yhtiön ja osakkaiden välisissä vuokrasopimuksissa noudattaen yllä mainittuja pääperiaatteita siten, että vuokrasopimuksen ehdot, ml. hinnoittelu, ovat osakkaiden välillä yhdenmukaisia ja yhdenvertaisia."

Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:n liikevaihto on ollut tilikauden 1.1.2022-31.12.2022 aikana noin 8,5 milj. euroa. Yhtiön taseen arvo 31.12.2022 on ollut 43,4 milj. euroa. Yhtiöllä on ollut pitkäaikaista vierasta pääomaa 30,4 milj. euroa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  1. hyväksyä liitteenä olevan Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:n osakassopimuksen; ja
  2. valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan hyväksymään sopimukseen ennen sen allekirjoittamista mahdollisesti tarvittavat tekniset ja vähäiset korjaus- tai muutostarpeet.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

UVP Oy, sopimuksen osapuolet