Aluehallitus, kokous 16.5.2023

§ 133 Henkilöstöohjelma ja pääluottamusmiesten näkemykset ohjelmasta

KEUHDno-2023-1310

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Perustelut

Talouden tasapainottamiseksi hyvinvointialueella on käynnistetty hyvinvointialueohjelman valmistelu.  Ohjelmassa on neljä pääteemaa; kysyntään-, virtaukseen-, tuotantorakenteeseen- sekä työilmapiiriin ja työolosuhteisiin vaikuttaminen. Ohjelmassa huomioidaan se, että pieni osa (noin 10 %) väestöä aiheuttaa noin 80% sotekuluista. Varsinaiset säästöt pyritään saamaan aikaan tuosta kokonaisuudesta tunnistamalla paljon palveluita tarvitsevat, optimoimalla heidän palveluitaan ja tehostamalla heidän palveluohjaustaan. Valtaväestölle (noin 90 %) pyritään tarjoamaan aiempaa kattavammat digipalvelut sekä jonoton toimintamalli useaan eri hyvinvointialueen palveluun. Ratkaisuilla saattaa olla vaikutuksia myös esimerkiksi henkilöstön työhön, työnjakoon tai toimipisteeseen. Mahdolliset muutokset käsitellään aina yhteistoiminnassa.  

Hyvinvointialueohjelmaan sisältyy myös jo aiemmin aloitettu ja nyt päivitettävä Talouden ja toiminnan kestävän kehityksen ohjelma (TTKK-ohjelma), palveluiden verkostosuunnitelma sekä henkilöstöohjelma.  

Henkilöstöohjelma on hyvinvointialueen henkilöstöä koskeva ohjausasiakirja, joka perustuu strategiaan ja arvoihin. Ohjelma sisältää ja viestii henkilöstöä koskevat strategiset linjaukset, tavoitteet ja toimenpiteet. Henkilöstöohjelma ennakoi henkilöstöä koskettavia ilmiöitä sekä lainsäädännön, toimintaympäristön ja työelämän muutoksia. Se tuottaa suuntaviivat henkilöstöjohtamiselle, sekä määrittelee perustan johtamisen ratkaisuille ja päätöksille. Lisäksi se luo ja vahvistaa tietoperustaista, asiakastarpeisiin pohjautuvaa yhdessä tekemisen toimintakulttuuria 

Henkilöstöohjelma koskee jokaista hyvinvointialueella palvelussuhteessa olevaa työntekijää ammattiryhmästä, asemasta ja tehtävänimikkeestä riippumatta. Henkilöstöohjelman visiona on yhdessä onnistuminen ja työpaikka, josta on helppo puhua hyvää. Henkilöstö ohjelman valmistelua tehdään yhteistyössä henkilöstöedustajien ja henkilöstön kanssa.  

Ehdotus

Esittelijä

Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Henkilöstöjaosto nostaa omat kehittämisehdotukset henkilöstöohjelman valmisteluun. 

Päätös

Valmisteluvaihe merkittiin tiedoksi. 

Valmistelija

  • Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Perustelut

Henkilöstöohjelma ja pääluottamusmiesten näkemykset ohjelmasta

Hyvinvointialueohjelma sisältää henkilöstöohjelman, jota on valmisteltu johtoa, henkilöstöä ja päätöksentekijöitä kuullen. Ohjelmaluonnosta on käsitelty useilla eri foorumeilla maalis-toukokuussa 2023, mm. henkilöstön workshopissa, esihenkilöfoorumissa, henkilöstöjaostossa, aluehallituksessa, yhteistyötoimikunnassa sekä pääluottamusmiesten workshopissa. Henkilöstöjärjestöjen edustajat esittivät toiveen tuoda oma näkemyksensä henkilöstöohjelman valmistelusta ja sen merkityksestä hallitukselle. 

Henkilöstöohjelma on hyvinvointialueen henkilöstöä koskeva ohjausasiakirja, joka perustuu strategiaan ja arvoihin. Ohjelma sisältää ja viestii henkilöstöä koskevat strategiset linjaukset, tavoitteet ja toimenpiteet. Henkilöstöohjelma ennakoi henkilöstöä koskettavia ilmiöitä sekä lainsäädännön, toimintaympäristön ja työelämän muutoksia. Se tuottaa suuntaviivat henkilöstöjohtamiselle, sekä määrittelee perustan johtamisen ratkaisuille ja päätöksille. Lisäksi se luo ja vahvistaa tietoperustaista, asiakastarpeisiin pohjautuvaa yhdessä tekemisen toimintakulttuuria.

Henkilöstöohjelma koskee jokaista hyvinvointialueella palvelussuhteessa olevaa työntekijää ammattiryhmästä, asemasta ja tehtävänimikkeestä riippumatta. Henkilöstöohjelman visiona on yhdessä onnistuminen ja työpaikka, josta on helppo puhua hyvää. 
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää merkitä henkilöstöohjelman ja pääluottamusmiesten näkemykset ohjelmasta tiedoksi.

Käsittely:

Käsittelyn kuluessa esittelijä muutti ehdotustaan ja muutettu ehdotus kuului seuraavasti:

Aluehallitus päättää merkitä henkilöstöohjelman valmistelutilanteen ja pääluottamusmiesten näkemykset tiedoksi.

Esittelijän muutettu päätösehdotus otettiin kokouksen pohjaehdotukseksi.

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän muutetun ehdtuksen mukaan.