Aluehallitus, kokous 7.12.2023

§ 319 Asiakasmaksut vuonna 2024

KEUHDno-2023-4701

Valmistelija

  • Jaana Hietanoro, talouspäällikkö, jaana.hietanoro@keusote.fi
  • Satu Komulainen, talouspäällikkö, satu.komulainen@keusote.fi
  • Kaisa Savolainen, talouspäällikkö, kaisa.savolainen@keusote.fi

Perustelut

Valtioneuvosto on 23.11.2023 antanut asetuksen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun asetuksen muuttamisesta. Asiakasmaksuihin on edellisen kerran tehty indeksitarkistuksia sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun asetuksen muuttamisesta annetulla valtioneuvoston asetuksella (931/2021), joka tuli voimaan vuoden 2022 alusta. Vuosi 2023 on tarkistusvuosi, ja seuraavat indeksitarkistukset tulevat voimaan vuoden 2024 alusta.

Asiakasmaksujen indeksitarkistuksissa käytetään tarkistusvuodelle, eli tässä tapauksessa vuodelle 2023, vahvistettua kansaneläkeindeksin pistelukua, joka on 1805. Kansaneläkeindeksin pisteluku oli 1639 vuonna 2021, jolloin asiakasmaksulainsäädäntöön tehtiin edellisen kerran indeksitarkistuksia. Vuonna 2023 pisteluku on siis noin 1,1-kertainen vuoteen 2021 verrattuna eli kahdessa vuodessa nousua on ollut noin 10 prosenttia.

Tulosidonnaisten maksujen määräytymiseen vaikuttavien tulorajojen euromäärien ja vähimmäiskäyttövaran euromäärien indeksitarkistuksissa käytetään tarkistusvuodelle, eli tässä tapauksessa vuodelle 2023 vahivstettua työeläkeindeksin pistelukua, joka on 2874. Työeläkeindeksin pisteluku oli 2631 vuonna 2021, jolloin asiakasmaksulainsäädäntöön tehtiin edellisen kerran indeksitarkistuksia. Vuonna 2023 pisteluku on siis noin 1,09-kertainen vuoteen 2021 verrattuna eli kahdessa vuodessa nousua on ollut noin 9 prosenttia.

Vuonna 2023 palveluaseumisen vähimmäiskäyttövara on ollut päihde- ja mielenterveysasumisen sekä vammaispalveluiden asumispalveluiden osalta suurempi (271,81 euroa) kuin ikäihmisten yhteisöllisessä ja ympärivuorokautisessa asumispalvelussa. Yhdenvertaisuuden ja asiakkaiden tasapuolisen kohtelun vuoksi vähimmäiskäyttövara yhdenmukaistetaan, koska samassa palveluasumisen yksikössä saattaa olla sekä päihde- ja mielenterveysasiakkaita että ikäihmisten ja vammaisten palveluasumisen asiakkaita. Vähimmäiskäyttövara yhdenmukaistetaan 1.3.2024 alkaen lainsäädännön mukaiseksi ympärivuorokautisessa palveluasumisessa ja pitkäaikaisessa perhehoidossa olevalle asiakkaalle vähintään 182 euroa kuukaudessa (tarkistetun työeläkeindeksin mukaisesti).

Liitteenä olevaan asiakasmaksudokumenttiin on jätettu vuoden 2023 maksut sekä muutetut tekstit yliviivattuina ja vuoden 2024 maksut ja tekstien täydennykset ovat punaisella. Dokumentti sisältää myös kulukorvauksia, joista voidaan lainsäädännön mukaan periä enintään aiheutuneet kustannukset, kuten esimerkiksi ateriamaksut, matkakorvaukset tms. kulukorvaukset.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  1. esittää aluevaltuustolle, että Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen asiakasmaksut vahvistetaan 1.1.2024 alkaen asiakasmaksuasetuksen mukaiseen maksimiin. Indeksillä korotettavien maksujen tulorajojen ja vähimmäiskäyttövarojen euromäärät tarkistetaan ja/tai täydennetään liitteisiin, kun sosiaali- ja terveysministeriö julkaisee euromäärät. 
  2. esittää aluevaltuusolle että valtuuston päätös tarkastetaan kokouksessa.
  3. että rahoitus- ja talousjohtajalla on oikeus tehdä dokumenttiin vähäisi teknisiä korjauksia.

Käsittely:

Todettiin, että tehdään asiakasmaksudokumenttiin tekninen korjaus edellisen pykälän käyttövaran muutoksesta.

Olli Savela ehdottii, että sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksukatto pidetään entisenä 692 euroa kalenterivuodessa.

Puheenjohtaja totesi, että Savelan muutosehdotus raukesi kannattamattomana.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.