Aluehallitus, kokous 30.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 92 Etevan esitys Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinrannan osakkeiden siirrosta

KEUHDno-2022-119

Valmistelija

  • Petja Harakka, va. hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

Eteva kuntayhtymän yhtymähallitus on esittänyt Itä-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan, Vantaa-Keravan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueille, että ne päättävät 30.8.2022 mennessä omalta osaltaan hyväksyä Eteva kuntayhtymän omistamien Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinrannan osakkeiden (110 kpl) siirron Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle. 

Eteva kuntayhtymän toiminta päättyy 31.12.2022 ja kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain (519/1977) 6 §:n 1 momentissa tarkoitetut erityishuoltopiirit siirretään varoineen ja velkoineen sekä sitoumuksineen hyvinvointialueille 1. päivänä tammikuuta 2023. Eteva kuntayhtymän toiminta siirtyy kuudelle eri hyvinvointialueelle; Itä-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa, Vantaa-Kerava, Kanta-Häme ja Päijät-Häme.

Voimaanpanolain mukaan hyvinvointialueiden on sovittava jakaantuvaan kuntayhtymään kohdistuvista vastuista. Voimaanpanolain 57 §:n mukaan ”Vaalijalan, Etevan ja Eskoon kuntayhtymien kiinteistöt, toimitiloja koskevat vuokrasopimukset ja toimitilojen hallintaan oikeuttava muu omaisuus siirtyvät sille hyvinvointialueelle, jonka alueella toimitilat sijaitsevat.”.

Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinranta on Eteva konsernin tytäryhteisö, jonka omistavat Eteva konserni (60 %) ja Hämeenlinnan kaupunki (40 %). Yhtiön toimialana on vuokraoikeuden nojalla hallita ja vuokrata vammaisten ja
erityishuoltoa tarvitsevien henkilöiden asumiseen ja palvelutoimintaan Hämeenlinnan Kankaantaan kylässä sijaitsevia tiloja sekä omistaa, hallita ja vuokrata niillä sijaitsevia rakennuksia. Yhtiön toiminnan tarkoituksena ei ole tavoitella voittoa eikä se jaa osinkoa omistajilleen.

Yhtiöllä on kolmesataa (300) osaketta ja osakepääoma on 300.000,00 euroa. Kaikilla osakkeilla on yhtäläiset oikeudet. Omistusosuudet ovat: Hämeenlinnan kaupunki 40,00 %, 120 osaketta; Eteva kuntayhtymä 36,67 %, 110 osaketta; Uudenmaan Vammaispalvelut Oy, 23,33 %, 70 osaketta, yhtiö kuuluu Eteva konserniin.

Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinrannan osalta Eteva on esittänyt voimaanpanolain mukaisessa selvityksessä, että hyvinvointialueet sopisivat Eteva kuntayhtymän omistamien osakkeiden siirtymisestä kokonaisuudessaan Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle. 

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kannalta ei ole tarkoituksenmukaista olla omistamassa toisen hyvinvointialueen alueella sijaitsevan kiinteistöosakeyhtiön osakkeita, ottaen myös huomioon yhtiöön liittyvät vastuut.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, va. hyvinvointialuejohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Aluehallitus päättää osaltaan hyväksyä tällä hetkellä Etevan kuntayhtymän omistamien Kiinteistö Oy Virvelinrannan osakkeiden (110 kpl) siirtymisen kokonaisuudessaan Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle 1.1.2023 lukien.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.