Aluehallitus, kokous 30.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 90 Palvelujohtajien ja muiden johtavien viranhaltijoiden virkojen perustaminen

KEUHDno-2022-158

Valmistelija

  • Nina Nikkinen, hr-päällikkö, nina.nikkinen@keusote.fi

Perustelut

Palvelujohtajien ja muiden johtavien viranhaltijoiden virkojen perustaminen

Hyvinvointialuelain 93 §:n mukaan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää aluevaltuusto tai hyvinvointialueen hallintosäännössä määrätty muu toimielin. Kun virka, jossa ei käytetä julkista valtaa, tulee avoimeksi, se lakkautetaan. 
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 51 §:n mukaan aluehallitus päättää muiden kuin hyvinvointialuejohtajan virkojen perustamisesta, lakkauttamisesta tai virkanimikkeen muutoksesta.

Henkilöstöjaoston tehtävänä on valmistella ne palvelussuhteeseen ottamiseen liittyvät asiat, joissa päätösvalta on aluehallituksella tai aluevaltuustolla (38 §). Virkojen perustamisen jälkeen henkilöstöjaosto valmistelee hallituksen päätöksentekoon esityksen mm. palvelujohtajien ja muiden johtavien viranhaltijoiden kelpoisuusehdoista. 

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan (25 §) hyvinvointialueen toiminta jakaantuu palvelualueisiin ja palvelualueita johtavat palvelujohtajat. Hyvinvointialueella esitetään perustettavaksi seuraavien palvelualueiden johtajavirat (palvelujohtaja):

  • Ikäihmisten ja vammaisten palvelualue 
  • Aikuisten, mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalveluiden sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelualue 
  • Terveyspalveluiden ja sairaanhoidon palvelualue 

Palvelujohtajien esihenkilönä toimii hyvinvointialuejohtaja. Palvelujohtajien lisäksi hyvinvointialueella on myös muita johtavia viranhaltijoita, joiden esihenkilönä toimii hyvinvointialuejohtaja (hallintosääntö 28 §). 
Hyvinvointialueen organisaatiossa ovat strateginen kehittäminen ja tukipalvelut -kokonaisuus sekä hyvinvointi, terveys ja asiakkuudet -tulosalue, jotka palvelevat koko hyvinvointialueen toimintaa hyvinvointialuejohtajan alaisuudessa. 
Hyvinvointialuevalmistelun yhteydessä on tunnistettu tarve viestintäjohtajan sekä tuottavuusjohtajan virkojen perustamiselle. Näihin palataan, kun hyvinvointialuejohtaja on valittu.

  • Viestinnän merkitys korostuu hyvinvointialueen toiminnan käynnistymisessä. Vastuualueina erityisesti mediasuhteet, viestintäkumppanuudet ja vaikuttavuuden arviointi. Viestintäjohtaja vastaa yhdessä viestinnän tiimin kanssa viestinnän ohjeistuksesta, koordinoinnista, kehittämisestä, suunnittelusta ja toteutuksesta. Viestintäjohtaja tukee hyvinvointialuejohtajaa strategisessa viestinnässä.
  •  Tuottavuusjohtaja vastaa hyvinvointialueen toiminnan jatkuvaluonteisesta tehostamisesta sekä johdon laskentatoimesta. Johdon laskentatoimi on strateginen työkalu, jonka päätehtävä on hyvinvointialueen suorituskyvyn mittaaminen. Se on laaja-alainen ja talousprosessin yli ulottuva funktio. Johdon laskentatoimi tukee organisaation toiminnan ohjaamista ja motivoi suorituksiin, jotta organisaation strategiset, taktiset ja operatiiviset tavoitteet saavutetaan. Tuottavuusjohtaja työskentelee palvelurajapinnassa yhdessä integraatio- ja palvelujohtajien kanssa. Tehtävä on luonteeltaan asiantuntijajohtaja, johon sisältyy asiantuntijatyötä.


 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, va. hyvinvointialuejohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Aluehallitus päättää perustaa 1.1.2023 lukien:

1.    3 palvelujohtajan virkaa 
2.    tieto- ja digijohtajan, rahoitus- ja talousjohtajan, hallintojohtajan, henkilöstöjohtajan ja integraatiojohtajan virat 

Käsittely:

Petja Harakka ja Monica Hostio poistuivat kokouksesta muista johtajarekrytoinneista iltakoulussa annetun tilannekatsauksen ajaksi esteellisenä (Hallintolain 5 luvun 28 § 7 momentti "yleislausekejäävi"). Tältä osin väliaikainen hyvinvointialuejohtaja toimi pöytäkirjanpitäjänä.

Päätettiin yksimielisesti lisätä päätösehdotukseen näkyviin teknisenä korjauksena palvelualueet.

Päätös

Aluehallitus päätti perustaa 1.1.2023 lukien

  1.  3 palvelujohtajan virkaa, yhden kullekin seuraavista palvelualueista:
    • Ikäihmisten ja vammaisten palvelualue
    • Aikuisten, mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalveluiden sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelualue 
    • Terveyspalveluiden ja sairaanhoidon palvelualue
  2.  tieto- ja digijohtajan, rahoitus- ja talousjohtajan, hallintojohtajan, henkilöstöjohtajan ja integraatiojohtajan virat 

Liitteet

Oheismateriaali