Aluevaltuusto, kokous 7.3.2024

§ 10 Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vastuullisuusohjelma 2023-2030

KEUHDno-2023-4784

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Linda Rex, projektikoordinaattori, linda.rex@keusote.fi

Perustelut

Perustelut

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen strategiassa 2023–2025 yhtenä tavoitteena ja painopisteenä on uudistua vaikuttavasti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla.  Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vastuullisuusohjelma on strateginen asiakirja, joka sisältää hyvinvointialueen keskeisimmät ja tärkeimmät vastuullisuuteen liittyvät suunnitelmat ja tavoitteet. Vastuullisuusohjelma laaditaan vuosille 2023–2030.

Vastuullisuuteen kuuluu taloudellinen vastuu, sosiaalinen vastuu ja ympäristövastuu. Hyvinvointialueella toteutetaan vastuullisuutta muun muassa päätösten vaikutusten ennakkoarvioinnin, osallisuuden, vastuullisen henkilöstöpolitiikan, eettisen toiminnan ja vastuullisten hankintojen kautta. Vastuullisuustyössä korostuu myös ilmasto ja ympäristö.

Asiakirjan valmistelu on toteutettu vuoden 2023 aikana henkilöstöä, yhteistyökumppaneita ja luottamushenkilöitä osallistaen. Sidosryhmille ja henkilöstölle annettiin mahdollisuus lausua näkemyksiään vastuullisuusohjelmasta. Lausuntopalautteet esiteltiin kehittämis- ja tulevaisuuslautakunnalle kokouksessa 1.11.2023 §42. Lausuntopalautteessa toivottiin mm. vastuullisuuden mittaamisen näkymistä konkreettisesti ja sen vaikutuksista tiedottamista yhteistyökumppaneille säännöllisesti. Sosiaalisen vastuun osalta huomiota kiinnitettiin erityisesti työ- ja ihmisoikeuksien noudattamiseen sekä ihmisarvoisen työn edistämiseen. Lausuntopalautteita on hyödynnetty ohjelman valmistelussa.

Lautakunnan esitys vastuullisuusohjelmasta on tarkoitus viedä aluehallitukseen joulukuun 2023 aikana, ja edelleen aluevaltuustoon keväällä 2024.  

Ehdotus

Esittelijä

Pirjo Laitinen-Parkkonen, johtajaylilääkäri, kehitys- ja tutkimusjohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta;

  • hyväksyy osaltaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vastuullisuusohjelman vuosille 2023–2030, ja
  • päättää ehdottaa aluehallitukselle, että aluevaltuusto päättää hyväksyä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vastuullisuusohjelman vuosille 2023–2030.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Valmistelija

Pirjo Laitinen-Parkkonen, johtajaylilääkäri, kehitys- ja tutkimusjohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää ehdottaa aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää hyväksyä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vastuullisuusohjelman vuosille 2023-2030.

Käsittely:

Pirjo Laitinen-Parkkonen piti asiassa alustuksen.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Valmistelija

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, johtajaylilääkäri, kehitys- ja tutkimusjohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Ehdotus

Aluevaltuusto päättää hyväksyä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vastuullisuusohjelman vuosille 2023-2030.

Käsittely:

Pirjo Laitinen-Parkkonen piti asiaesittelyn.

Muutosehdotus 1

Tiia Lintula teki Sara Peltolan kannattamana seuraavan muutosehdotuksen:

Muutetaan s. 20 kohta:

"Vastuullisuusohjelman arviointi, seuranta ja päivitys toteutetaan ohjelmakaudella säännöllisesti vastuullisuusohjelmaa tukevien erillisten toimeenpanosuunnitelmien (esimerkiksi hyvinvointikertomus) mukaisesti. Seurantaan sisällytetään lisäksi tarvittavilta osin ”Ekologisesti kestävän sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteet ja ohjausmekanismit (EKO-SOTE)” -hankkeessa ehdotetut indikaattorit."

Muotoon:

"Vastuullisuusohjelman toteutumista arvioidaan ja seurataan vuosittain kehittämis- ja tulevaisuuslautakunnassa. Arvioinnin ja seurannan tulokset raportoidaan vuosittain aluehallitukselle, joka käynnistää tarvittaessa suunnitelman päivittämistyön. Aluevaltuustolle vastuullisuusohjelman toteutumisesta raportoidaan vuosittain osana toimintakertomusta. Seurantaan sisällytetään ”Ekologisesti kestävän sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteet ja ohjausmekanismit (EKO-SOTE)”  -hankkeessa ehdotetut valtakunnalliset ja hyvinvointialuekohtaiset vähimmäisindikaattorit."

Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty kannatettu muutosehdotus, asiassa on äänestettävä. Äänestystavaksi todettiin äänestäminen käyttäen sähköistä kokousjärjestelmää, jota täydennetään tarvittaessa nimenhuutoäänestyksellä.

Äänestys 1

Äänestysjärjestys

JAA = aluehallituksen pohjaehdotus

EI = Tiia Lintulan muutosehdotus

Äänestyksen tulos

19 JAA-ääntä, 49 EI-ääntä

Päätös

Hyväksyttiin ehdotetulla muutoksella äänin 19 JAA-49 EI-ääntä.

Äänestystulokset

  • Kyllä 19 kpl 28%

    Matti Korkiakoski, Arto Luukkanen, Henri Perälahti, Mari Valve, Marja-Leena Laine, Arto Järvinen, Maiju Tapiolinna, Tom Boman, Hannu Lakee, Reijo Tilvis, Irma Pahlman, Tiina Karhunen, Anna-Liisa Lyytinen, Tapio Havula, Jukka Anttila, Anna Pulkkinen, Satu Lampi, Mika Timonen, Tarja Edry

  • Ei 49 kpl 72%

    Annika Lappalainen, Kalle Ikkelä, Jaakko Rainio, Riina Mattila, Arto Hägg, Andeliina Cieslak, Mia Rundgren, Helinä Perttu, Aila Koivunen, Leni Niinimäki, Annika Kokko, Mimmi Launiala, Pirjo Komulainen, Sara Peltola, Lauri Untamo, Sirkka Rousu, Olli Savela, Kimmo Behm, Sari Silventoinen, Harri Lepolahti, Tuula Latosuo, Ulla-Mari Karhu, Tarja Vierikko, Tiia Lintula, Pihla Keto-Huovinen, Jaakko Haapamäki, Johanna Jokinen, Sanna Kervinen, Margita Winqvist, Tuija Linna-Pirinen, Pirjo Vainio, Johanna Linna, Pinja Perholehto, Kenneth Morelius, Virpi Räty, Inka Utriainen, Tuija Reinikainen, Pirja Vitikka-Koponen, Seppo Hakulinen, Reija Taupila, Jussi Salonen, Annina Nuutinen, Heta Ravolainen-Rinne, Johanna Tukiainen, Antti Rinne, Eemeli Peltonen, Lassi Markkanen, Mila Lehtonen, Pentti Puhakka