Aluevaltuusto, kokous 7.3.2024

§ 16 Taneli Kalliokosken eronpyyntö luottamustehtävistä

KEUHDno-2024-954

Valmistelija

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Perustelut

Aikaisempi käsittely

Aluehallitus, 27.2.2024
§ 45 LISÄPYKÄLÄ: Taneli Kalliokosken eronpyyntö luottamustehtävistä (lisäpykälä)

Valmistelija

Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Perustelut
Taneli Kalliokoski on pyytänyt 26.2.2024 eroa kaikista Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen luottamustehtävistä 15.3.2024 alkaen virkatehtävään liittyvän muutoksen vuoksi. Taneli Kalliokoski on 

  • aluehallituksen jäsen
  • aluevaltuuston jäsen
  • rahoitus- ja talousjaoston varajäsen.

 

Hyvinvointialueesta annetun lain 75 §:n mukaan luottamustoimesta voi erota pätevästä syystä. Eron myöntämisestä päättää luottamushenkilön valinnut toimielin.

Hyvinvointialueesta annetun lain 77 §:n 1 momentin mukaan vaalikelpoinen aluevaltuustoon ei ole:

  1. valtion virkamies, joka hoitaa välittömästi hyvinvointialuetta koskevia valvontatehtäviä;
  2. hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilö, joka toimii aluehallituksen tai lautakunnan tehtäväalueen tai hyvinvointialueen liikelaitoksen johtavassa tehtävässä tai sellaiseen rinnastettavassa vastuullisessa tehtävässä;
  3. hyvinvointialueen määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa oleva henkilö, joka asemaltaan voidaan rinnastaa 2 kohdassa tarkoitettuun hyvinvointialueen palveluksessa olevaan henkilöön;
  4. hyvinvointiyhtymän jäsenenä olevan hyvinvointialueen aluevaltuuston osalta hyvinvointiyhtymän palveluksessa oleva henkilö, joka asemaltaan voidaan rinnastaa 2 kohdassa tarkoitettuun hyvinvointialueen palveluksessa olevaan henkilöön.

 

Hyvinvointialueesta annetun lain 78 §:n 1 momentin mukaan vaalikelpoinen aluehallitukseen on henkilö, joka on vaalikelpoinen aluevaltuustoon, ei kuitenkaan:

  1. välittömästi aluehallituksen alaisena toimiva hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilö;
  2. hyvinvointialueen määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa oleva henkilö, joka toimii 1 kohdassa tarkoitettuun tehtävään rinnastuvassa tehtävässä;
  3. hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilö, joka lautakunnan esittelijänä tai muuten vastaa aluehallituksen käsiteltäviksi tulevien asioiden valmistelusta;
  4. henkilö, joka on hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka johtavassa ja vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä tai säätiössä, jos kysymyksessä on sellainen yhteisö, jolle aluehallituksessa tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa.

 

Hyvinvointialueesta annetun lain 84 §:n 1 momentin mukaan luottamushenkilö pysyy toimessaan sen ajan, joksi hänet on valittu, ja sen jälkeenkin siihen saakka, kunnes toimeen on valittu toinen. Kesken toimikautta avoimeksi tulleeseen luottamustoimeen on valittava jäljellä olevaksi toimikaudeksi uusi luottamushenkilö.

Saman pykälän 2 momentin mukaan toimeen valitun luottamushenkilön on myös hoidettava tointaan siihen saakka, kunnes asia on lopullisesti ratkaistu, jos:

  1. luottamushenkilövaalista tehdään valitus;
  2. eroa ei ole myönnetty; tai
  3. aluehallitus on 101 §:n nojalla jättänyt aluevaltuuston vaalipäätöksen täytäntöön panematta.

 

Hallintosäännön 12 §:n mukaan rahoitus- ja talousjaostossa on seitsemän (7) aluehallituksen valitsemaa jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet. Aluehallitus valitsee jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Rahoitus- ja talousjaoston jäsenten on oltava aluehallituksen jäseniä, varajäseniä tai kuuluttava aluevaltuuston puheenjohtajistoon. 

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 4 a §:n mukaan hyvinvointialueen toimielimissä lukuun ottamatta aluevaltuustoja, tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Tasa-arvovaatimus koskee erikseen varsinaisia jäseniä ja varajäseniä. 

Hallintosäännön 156 §:n mukaan toimielin voi esittelijän ehdotuksesta ottaa enemmistöpäätöksellä käsiteltäväksi asian, jota ei ole mainittu kokouskutsussa.

Ehdotus
Esittelijä

Kristiina Kariniemi-Örmälä, vs. hyvinvointialuejohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi
Aluehallitus päättää.

  1. että asia voidaan ottaa käsiteltäväksi, vaikka se on lisätty esityslistalle kokouskutsun lähettämisen jälkeen.
  2. valita Taneli Kalliokosken tilalle uuden varajäsenen rahoitus- ja talousjaostoon.
  3. valita Taneli Kalliokosken tilalle uuden aluehallituksen edustajan vammaisneuvostoon.

 

Lisäksi aluehallitus päättää ehdottaa aluevaltuustolle, että aluevaltuusto :

  1. myöntää Taneli Kalliokoskelle eron Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston ja aluehallituksen jäsenen tehtävästä
  2. valitsee Taneli Kalliokosken tilalle uuden jäsenen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitukseen 
  3. merkitsee tiedoksi, että aluevaltuuston jäseneksi kutsutaan keskustan 1. varavaltuutettu Jukka Anttila jäljellä olevaksi toimikaudeksi.
     

Päätös
Hyväksyttiin esityksen mukaan. 

Lisäksi aluehallitus päätti, että rahoitus- ja talousjaoston varajäsen  sekä aluehallituksen edustaja vammaisneuvostoon valitaan aluevaltuuston käsittelyn jälkeen.

Kokouskäsittely
Todettiin, että voidaan teknisenä lisäyksenä huomioida luottamustehtävissä myös esityslistalta pois jäänyt aluehallituksen edustajuus vammaisneuvostossa. 

Taneli Kalliokoski ei ollut läsnä (asianosaisuusjääviys) tämän pykälän käsittelyn aikana.

****

Aluevaltuusto 7.3.2024

Ehdotus

Aluevaltuusto päättää:

  1. myöntää Taneli Kalliokoskelle eron Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston ja aluehallituksen jäsenen tehtävästä
  2. valitsee Taneli Kalliokosken tilalle uuden jäsenen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitukseen 
  3. merkitä tiedoksi, että aluevaltuuston jäseneksi kutsutaan keskustan 1. varavaltuutettu Jukka Anttila jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Käsittely:

Matti Korkiakoski ehdotti että Taneli Kalliokosken tilalle aluehallitukseen valitaan Reijo Tilvis.

Päätös

Aluevaltuusto päätti:

  1. myöntää Taneli Kalliokoskelle eron Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston ja aluehallituksen jäsenen tehtävästä
  2. valita Taneli Kalliokosken tilalle uudeksi jäseneneksi Reijo Tilviksen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitukseen 
  3. merkitä tiedoksi, että aluevaltuuston jäseneksi kutsutaan keskustan 1. varavaltuutettu Jukka Anttila jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Tiedoksi

Asianosaiset, toimielinasiat