Aluehallitus, kokous 23.4.2024

§ 114 Hankintaohjeen päivittäminen

KEUHDno-2024-1594

Valmistelija

  • Timo Liukkunen, hankintapäällikkö, timo.liukkunen@keusote.fi
  • Ann-Mari Tiainen, hankinta-asiantuntija, ann-mari.tiainen@keusote.fi
  • Petja Harakka, hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on ollut valmistelussa hankintaohjeen päivittäminen ja uudistettu hankintaohje tuodaan nyt aluehallituksen päätettäväksi. Hankintaohje sisältää Kansallisen kynnysarvon ja EU-kynnysarvon ylittävät hankinnat. Voimassa oleva hankintaohje on hyväksytty Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän yhtymähallituksessa 22.12.2020 § 198.  Keusoten hallintosäännön 31 §:n nojalla (voimassa 12.2.2024 lukien) aluehallitus vahvistaa hankintaohjeen. 

Julkisella hankinnalla tarkoitetaan tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankkeita, joita julkiset tahot (esim. hyvinvointialueet) hankkivat oman organisaationsa ulkopuolelta. Julkiset hankinnat tulee tehdä hankintalainsäädännössä säädettyjä menettelytapoja noudattaen. Sääntelyn tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä.

Hankinnat jaetaan hankinnan ennakoidun kokonaisarvon mukaisesti kansallisen kynnysarvon ja EU-kynnysarvon ylittäviin hankintoihin ja kansallisen kynnysarvon alittaviin pienhankintoihin.

Keskeisin EU-kynnysarvon ja kansallisen kynnysarvon ylittäviä hankintoja koskeva laki on laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016, 29.12.2016). Hankintalaissa säädellään hankintamenettelyistä ja toimintavelvoitteista, joita lain 5 §:n soveltamisalaan kuuluvien hankintayksiköiden kuten hyvinvointialueiden on noudatettava hankinnoissaan. Hankintalain 3 §:n mukaan julkisissa hankinnoissa noudatettavat periaatteet ovat syrjimättömyys-, avoimuus-, yhdenvertaisuus- sekä suhteellisuusperiaate.

Hankintaohjeen tarkoituksena on varmistaa, että kaikki hyvinvointialueen työntekijät, jotka osallistuvat hyvinvointialueen hankintojen suunnitteluun, toteuttamiseen tai valvontaan, toteuttavat hankinnat hankintalakia noudattaen. Hankintaohjeessa ohjeistetaan hyvinvointialueen sisäiset hankintasäännöt ja hankintaprosessin kulku. Hankintaohjeet velvoittavat kaikkia hyvinvointialueen palveluksessa olevia ja myös hyvinvointialueen toimielimiä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, vt. hyvinvointialuejohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Aluehallitus päättää 

  1. hyväksyä liitteenä olevan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen päivitetyn hankintaohjeen. 
  2. että päivitetty hankintaohje on voimassa 1.5.2024 lukien; ja
  3. että päivitetty hankintaohje korvaa aiemmin noudatetun Keski-Uudenmaan sote –kuntayhtymän aikaisen hankintaohjeen (Yhtymähallitus 22.12.2020 § 198).

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Hankintapalvelut, johtoryhmä