Palveluiden järjestämisen lautakunta, kokous 5.6.2024

§ 23 Omaishoidon tuen soveltamisohjeiden päivittäminen

KEUHDno-2023-1102

Valmistelija

  • Katja Vuori, johtava asiantuntija, katja.vuori@keusote.fi

Perustelut

Keusoten omaishoidon soveltamisohjeet ovat tulleet voimaan lokakuussa 2020. Ohjeita käytäntöön sovellettaessa on huomattu tarve ohjeiden tarkentamiseen. Toive soveltamisohjeiden päivittämiselle on noussut sekä asiakaskunnasta, että palvelutarpeenarvioita ja päätöksiä tekeviltä viranhaltijoilta.

Omaishoidon soveltamisohjeiden on toivottu mahdollistavan omaishoitajuuden sekä omaishoidon palkkion jakamisen useamman hoitajan kesken. Luonnoksessa omaishoidon tuen soveltamisohjeiksi voidaan omaishoidon tuki jakaa kahden omaishoitajan kesken heidän suostumuksellaan. Omaishoidon tuki voidaan jakaa esimerkiksi lapsen vanhempien ollessa yhteishuoltajia ja lapsen asumisen tapahtuessa vuoroasumisena. Samoin omaishoidon tuki voidaan jakaa kahden hoitajan kesken tilanteissa, joissa iäkästä vanhempaa hoitaa vuorotellen kaksi omaishoitajaa. Koska edellä mainituissa tilanteessa omaishoitaja ei ole yhtäjaksoisesti ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin sidottuna omaishoitoon, ei hänelle synny erillistä oikeutta lakisääteisiin omaishoidon vapaisiin.

Sekä lasten ja nuorten että aikuisten kohdalla omaishoidon tuen hoitoisuusryhmä 3 ja hoidollisesti raskaan siirtymävaiheen palkkio on yhdistetty samaan luokkaan. Aiemmin luokat olivat erillään, mutta palkkion suurus oli silloinkin sama. Voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti hoidollisesti raskaan siirtymävaiheen palkkiota ei makseta, jos hoitajalla on tältä ajalta vähäistä suurempia työtuloja tai hän saa vuorotteluvapaalain 13 §:n mukaista vuorottelukorvausta tai alle 16 –vuotiaan lapsen sairausvakuutuslain 10 luvun mukaista erityishoitorahaa (Laki omaishoidon tuesta 5 §).

Soveltamisohjeen luonnoksessa kuvataan sosiaalihuoltolain mukaista omaistaan tai läheistään hoitavan vapaata (muu omaishoito). Palvelu tulee kyseeseen silloin, kun kriteerit omaishoitosopimuksen tekemiselle ovat olemassa, mutta omaishoitajana toimiva ei ole halunnut tehdä varsinaista omaishoitosopimusta. Näissäkin tapauksissa vaaditaan kirjaukset hoito- tai palvelusuunnitelmaan omaishoitajan antamasta sitovasta hoidosta ja huolenpidosta tehtävineen. Sosiaalihuoltolain mukaisia palveluja myönnetään tarveharkinnan ja määrärahojen puitteissa. Edellä mainitun palvelun ollessa sitovaa ja vaativaa, on hoitajan mahdollista saada enintään 3 vrk kuukaudessa vapaita. Vapaat voidaan järjestää samoilla järjestämistavoilla kuin sopimusomaishoitajien kohdalla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Leena Säkäjärvi, asiakasohjauksen päällikkö vs. integraatiojohtaja, leena.sakajarvi@keusote.fi

Palveluiden järjestämisen lautakunta:

  • Päättää hyväksyä omaishoidon soveltamisohjeisiin ehdotetut muutokset 1.8.2024 alkaen.

 

Käsittely:

Johtava asiantuntija Katja Vuori piti asiasta alustuksen.

Kirsi Loponen teki palautusesityksen Riina Mattilan kannattamana, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun. Myöntämisperusteita ja soveltamisohjeita tarkennettava seuraavista kohdista:

  • 1 Omaishoidon tuen myöntämisen periaatteet
  • 3 Palvelutarpeen arviointi
  • 4 Hoitopalkkiot ja hoitoisuusryhmät
  • 10.2. Omaishoitajan hyvinvointi- ja terveystarkastukset
  • 10.3. Muu vapaa

Päätös

Lautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.