Palveluiden järjestämisen lautakunta, kokous 5.6.2024

§ 22 Aikuisten lääkinnällisen kuntoutuksen ostopalvelujen myöntämisen perusteet

KEUHDno-2024-2417

Valmistelija

  • Ilona Lahti, kuntoutustuspalveluiden päällikkö, ilona.lahti@keusote.fi
  • Susanna Pitkänen, palvelujohtaja, susanna.pitkanen@keusote.fi

Perustelut

Perustelut

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on tunnistettu tarve selkiyttää ja yhdenmukaistaa lääkinnällisen kuntoutuksen palveluvalikoimaa sekä palveluihin ohjautumisen ja myöntämisen perusteita. Vuoden 2024 aikana laaditaan ja hyväksytetään dokumentit tähän tarpeeseen lapsille ja nuorille sekä aikuisille. Ensimmäisenä työstetään dokumentit aikuisten lääkinnälliseen kuntoutukseen, jotka hyvinvointialueelta puuttuu kokonaan. Lasten ja nuorten lääkinnällisen kuntoutuksen ohjeistukset on laadittu aiemmin ja niiden päivitystyö on aloitettu.

Hyvinvointialueen haasteellisen taloudellisen tilanteen ja tavoiteltujen säästötoimenpiteiden saavuttamiseksi on päädytty ensivaiheessa laatimaan ohjeistukset lääkinnällisen kuntoutuksen ostopalveluille, joista ensimmäisenä käsittelyssä ja hyväksyttävänä ovat aikuisten ostopalveluohjeistukset.

Lääkinnällisen kuntoutuksen ostopalvelujen myöntämisen perusteet-dokumentti on tarkoitettu hyvinvointialueen sisäiseen käyttöön, ensisijaisesti tukemaan ammattilaisten työtä. Dokumentissa on kuvattu fysioterapian, toimintaterapian, puheterapian, lymfaterapian ja neuropsykologisen kuntoutuksen ostopalveluprosessi työntekijöille sekä ostopalvelujen myöntämisen perusteita. Lääkinnällisen kuntoutuksen tarve arvioidaan aina yksilöllisesti, vaikka ohjeistus on olemassa.

Ohjeistus on laadittu moniammatillisesti eri asiantuntijoiden ja työntekijöiden yhteistyönä. Laadintaa on ohjannut mm. Valtakunnallinen lääkinnällisen kuntoutuksen opas. Lisäksi myöntämisperusteiden koostamisessa on kartoitettu muiden hyvinvointialueiden käytänteitä. Ohjeistus on säännöllisesti päivittyvä ja päivitykset tehdään moniammatillisesti ja kulloinkin voimassa olevien suositusten ja asetusten sekä arjen muuttuvien käytänteiden mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Leena Säkäjärvi, asiakasohjauksen päällikkö vs. integraatiojohtaja, leena.sakajarvi@keusote.fi

Palvelujen järjestämisen lautakunta:

  • Hyväksyy Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aikuisten lääkinnällisen kuntoutuksen ostopalvelujen myöntämisen perusteet ja toimeenpanon ohjeistuksen.
  • Valtuuttaa terveyspalvelut ja sairaanhoito palvelualueen -palvelujohtajan hyväksymään dokumenttiin tulevat päivitykset.

Käsittely:

Palvelujohtaja Susanna Pitkänen piti asiasta alustuksen.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan. 

Tiedoksi

Kuntoutuspalveluiden päällikkö, avo- ja osastokuntoutuspalvelujen esimies