Palveluiden järjestämisen lautakunta, kokous 5.6.2024

§ 21 Suun terveydenhuollon palveluseteli

KEUHDno-2024-2418

Valmistelija

  • Ilona Lahti, kuntoutustuspalveluiden päällikkö, ilona.lahti@keusote.fi
  • Susanna Pitkänen, palvelujohtaja, susanna.pitkanen@keusote.fi

Perustelut

Perustelut:

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä linjaa, että hyvinvointialue voi tuottaa asiakkaalle annettavia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja sekä niiden käyttöön liittyvää muuta tukea hankkimalla niitä yksityiseltä palveluntuottajalta sopimukseen perustuen, jos niiden hankkiminen yksityiseltä palveluntuottajalta on tarpeen tehtävien tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi (612/2021 / 12 §). Lisäksi 12 §:ssä määritellään, mitä hyvinvointialue ei saa hankkia yksityiseltä palveluntuottajalta. Tästä esimerkkinä terveydenhuoltolain 50 §:ssä tarkoitettuja kiireellisen hoidon ja päivystyksen palveluja lukuun ottamatta mainitun pykälän 2 momentissa tarkoitettua perusterveydenhuollon päivä- ja ilta-aikaista kiireellistä vastaanottotoimintaa.

Suun terveydenhuollon palvelutarpeen ennustettu kysynnän kasvu vuodesta 2020–2030 oli 25 % vuonna 2020. Kasvuennuste on toteutunut ja siihen on pystytty osin vastaamaan lisäämällä oman toiminnan tuottavuutta ja panostamalla ennaltaehkäisyyn. Tästä huolimatta palvelujen  kysyntä on ylittänyt oman tuotannon kapasiteetin, mikä näkyy hoitotakuun toteutumisen heikentymisenä ja kiireettömän hoidon hoitojonon kasvuna. Palvelusetelitoimintaa esitetään otettavaksi käyttöön tilanteissa, jossa potilaalla on hoidon tarpeen arvion perusteella tarve päästä hammaslääkärin vastaanotolle suun perustutkimukseen, puolikiireelliseen hoitoon tai kiireellisen hoidon jatkohoitoon eikä hyvinvointialueen hammashoitoloissa ole mahdollista toteuttaa palvelua riittävän nopeasti. Uusi palvelusetelitoiminta otettaisiin käyttöön syyskuussa 2024, ja se rahoitettaisiin vuoden 2024 loppuun saakka käyttötaloudesta. Lähtökohtaisesti palvelusetelin käytön tulee olla omaan toimintaan nähden kustannusneutraalia ja sen kokonaisarvoksi arvioidaan vuonna 2024 n. 1,0 miljoona euroa. Vuoden 2025 osalta palvelusetelin käytön resursointi valmistellaan osana talousarviovalmistelua.

Palveluntuottajien kanssa käytyjen markkinavuoropuhelujen perusteella palvelusetelin pohja-arvoksi toimenpiteelle SFA10 ”Yhden pinnan täyte” aarvioitiin 40 €, jonka perusteella muiden toimenpiteiden arvo määräytyy liitteenä olevan hintalaskurin kertoimien perusteella. Lisäksi hampaan lohkeamapalvelusetelille on määritelty kiinteä palveluseteliarvo 100 €. Hintalaskurin toimenpidevalikoiman ulkopuolisista toimenpiteistä tai tutkimuksista palveluntuottajan tulee pyytää erillinen hyväksyntä hyvinvointialueelta.

Suun terveydenhuollon palvelusetelitoimintaa ohjaa palvelukohtainen sääntökirja. Hyvinvointialueen Palvelusetelin yleinen sääntökirja on hyväksytty 26.3.2024 hyvinvointialueen hallituksessa ja sitä sovelletaan nyt esitettyyn suun terveydenhuollon palvelusetelitoimintaan.

Yhteenvetona arvioidaan, että yhden palvelusetelihoitojakson hinnaksi muodostuu keskimäärin 211 €. Palvelun tuottajalla on oikeus periä hoidon omavastuuosuus. Arvioitu omavastuuosuus vastaa keskimääräistä hyvinvointialueen asiakasmaksua silloin, kun toimenpidevalikoima on rajallinen. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Leena Säkäjärvi, asiakasohjauksen päällikkö vs. integraatiojohtaja, leena.sakajarvi@keusote.fi

Käsittely:

Palvelujohtaja Susanna Pitkänen, ylihammaslääkäri Anna-Kaisa Lindholm sekä erikoishammaslääkäri Jussi Furulum pitivät asiasta alustuksen.

Palvelujen järjestämisen lautakunta päättää:

  • Hyväksyä Suun terveydenhuollon palvelusetelisääntökirjan ja myöntää Terveyspalvelut- ja sairaanhoito palvelualueen palvelujohtajalle luvan tehdä sääntökirjaan tarvittavat teknisluontoiset korjaukset ja päivitykset.
  • Hyväksyä palvelusetelin toimenpidekohtaisen hinnaston osalta toimenpiteen SFA10 Yhden pinnan täyte arvo on 40 €, suun perustutkimuksen ja hoidon palvelusetelin tutkimusosan arvo on 50 €, lohkeamapalvelusetelin arvo on 100 € ja kiireellisen hoidon jatkohoidon palvelusetelin suppean tutkimusosan arvo on 20 €.
  • Myöntää avopalvelujen päällikölle valtuudet hyväksyä asiakirjassa määritellyt kriteerit täyttävät palveluntuottajat palvelusetelituottajiksi.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Avopalveluiden päällikkö, Hoitotyön esimies