Perustelut
Valtuustoaloitteessa nostetaan esiin liikkumattomuuden vaikutukset kansanterveyteen ja hyvinvointialueen kustannuksiin. Aloitteessa esitetään liikkumisreseptin käyttöönoton mahdollisuuksien selvittämistä osana Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluita. Liikkumisreseptiin pohjautuva neuvonta perustuu viiden A:n periaatteeseen (Arvioi, Anna tietoa, Aseta tavoitteet, Laadi suunnitelma, Auta esteiden ylittämisessä) ja on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön liikkumisen puheeksi ottamisen ja ohjauksen työkaluksi.
Aloitteen esittämä näkökulma on hyvin perusteltu ja linjassa kansallisten ja alueellisten tavoitteiden kanssa. Liikkumattomuuden ehkäisy on yksi keskeinen osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä sairauksien ennaltaehkäisyä. Vahvistamalla liikkumisen roolia osana terveydenhuollon palveluketjuja voidaan vaikuttaa sekä väestön hyvinvointiin että palvelujärjestelmän kustannusrakenteeseen.
Liikkumisen lisäämiseen tähtäävät toimenpiteet Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella
Yksi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen alueellisen hyvinvointisuunnitelman tavoitteista on jo vuodesta 2020 ollut, että liikkuminen lisääntyy vähän liikkuvien ja liikkumattomien parissa. Hyvinvointialueella on käynnissä useita toimenpiteitä, jotka vastaavat valtuustoaloitteessa esitettyihin tarpeisiin. Toimintakyvyn ja liikkumisen tukeminen sisältyy osaksi monia asiakasprosesseja ja palvelukokonaisuuksia. Kehittämistyötä on tehty niin lasten, nuorten, työikäisten kuin ikääntyneiden palveluissa.
Jo toteutettuja tai meneillään olevia keskeisiä kehittämistoimia ovat muun muassa:
- OmaKeusoten digivalmennukset, joista ensimmäisten joukossa julkaistiin ”Lähde liikkeelle” valmennus
- Keusoten ja alueen kuntien välinen liikkumisneuvonnan prosessi, jossa Keusoten ammattilaiset voivat ohjata terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia asiakkaita kuntien liikkumisneuvontaan
- Elintapaohjauksen verkkosivut ja käsikirja
- Ikääntyneen arjen toimintakykyä edistävä toiminta (ATET), jonka tavoitteena on edistää ja tukea ikääntyneen itsenäisyyttä sekä toimintakykyä mahdollisimman kevyillä palveluilla
- Kaatumisen ehkäisyn toimintamalli, jossa liikkumiskyvyn tukeminen on keskeinen osa riskien vähentämistä
- Elintapaohjaus osana pitkäaikaissairauksien ja riskissä olevien hoitoa
- Tukea terveyteen ja hyvinvointiin -puheeksiottokortit, joiden tarkoituksena on tukea ammattilaisia ottamaan terveelliset elintavat asiakkaan kanssa puheeksi
- Henkilöstölle suunnattu Huolen puheeksi ottaminen sosiaali- ja terveyspalveluissa -verkkokoulutus
Liikuntareseptin elementit
Liikkumisresepti on tarkoitettu liikunnan puheeksi ottamisen työvälineeksi kaikille
terveydenhuollon ammattilaisille. Keusoten periaatteen mukaisesti terveellisten elintapojen puheeksi ottaminen sekä asiakkaan ohjaus ja motivointi ovat osa jokaisen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen työtä. Nykyinen kehittämistyö tähtää siihen, että liikkuminen huomioidaan osana asiakkaan kokonaisvaltaista hoidon ja/tai kuntoutuksen suunnitelmaa. Näin varmistetaan, että fyysisen aktiivisuuden edistäminen nivoutuu saumattomasti muuhun hoitoon ja kuntoutukseen asiakkaan yksilölliset voimavarat ja tavoitteet huomioiden.
Yhteistyötä liikkumisen lisäämiseksi on tehty tiiviisti kuntien liikuntapalvelujen kanssa jo kuntayhtymän alusta alkaen. Yhteistyön keskeinen kehittämisen kohde on ollut liikkumislähetteen luominen nykyisen hyvinvointialueen ja kuntien välille. Liikkumisneuvonnan prosessi mahdollistaa sen, että terveytensä kannalta liian vähän liikkuva asiakas voidaan ohjata kuntien liikkumisneuvontaan, jossa asiakkaan on mahdollista saada henkilökohtaista ohjausta. Liikkumislähetteeseen liittyvä kumppanuussopimus on viimeisteltävänä hyvinvointialueella sekä kuntien liikuntapalveluissa. Kumppanuussopimuksen kautta esimerkiksi vastuut ja roolit sekä kirjaamiskäytänteet saadaan paremmin sovittua. Tavoitteena on saada kuntien liikunnanohjaajille rajatut kirjaamisoikeudet hyvinvointialueen potilastietojärjestelmään prosessin sujuvoittamiseksi.
OmaKeusoten digivalmennukset on otettu käyttöön keväällä -25 ja ensimmäisten joukossa julkaistiin ”Lähde liikkeelle” valmennus. Ohjelman tarkoituksena on fyysisen aktiivisuuden lisääminen ja se sisältää itsehoitomateriaaleja sekä tehtäviä.
Hyvinvointialueella on tavoitteena edelleen vahvistaa liikuntaa ja toimintakykyä tukevia rakenteita ja toimintamalleja. Jatkokehittämisessä painopisteitä ovat muun muassa ennaltaehkäisevien toimintamallien integroiminen asiakasprosesseihin, tuetun omahoidon kehittäminen, ammattilaisten osaamisen vahvistaminen liikkumisen puheeksi ottamisessa ja ohjaamisessa, liikkumisen ja toimintakyvyn arvioinnin systemaattinen kirjaaminen asiakastietojärjestelmiin sekä yhteistyö kuntien ja kolmannen sektorin kanssa liikkumista tukeviin palveluihin ohjauksessa.
Yhteenveto
Kiitämme aloitteen tekijää tärkeän asian nostamisesta. Valtuustoaloitteessa esitetyt näkökohdat ovat ajankohtaisia ja tukevat hyvinvointialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen strategista tavoitetta. Keusotessa on jo tehty useita toimenpiteitä, jotka vastaavat liikkumisreseptin periaatteita ja muodostavat hyvän pohjan kehittää ja yhtenäistää toimintamalleja edelleen. Tavoitteena on yhtenäinen ja vaikuttava toimintamalli, joka tukee asiakkaiden fyysistä aktiivisuutta, ehkäisee toimintakyvyn heikkenemistä ja vahvistaa ennaltaehkäisevän työn roolia osana palvelujärjestelmää.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Raija Kontio, hyvinvointialuejohtaja, raija.kontio@keusote.fi
Aluehallitus päättää ehdottaa aluevaltuustolle, että se päättää
- merkitä tiedoksi edellä annetun vastauksen valtuustoaloitteeseen
- todeta valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi