Aluehallitus, kokous 13.5.2025

§ 113 Vastine valtuustoaloitteeseen: Vammaispoliittisen ohjelman laatimisesta

KEUHDno-2023-4927

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Petja Harakka, hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

Vihreiden valtuustoryhmä jätti 14.12.2023 valtuuston kokouksessa aloitteen "Vammaispoliittisen ohjelman laatimiseksi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle".

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Komulainen, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää lähettää valtuustoaloitteen valmisteltavaksi Ikäihmisten ja vammaisten palvelujohtajalle.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Valmistelija

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, integraatiojohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Perustelut

Tuusulan vihreiden valtuustoryhmä toimitti hyvinvointialueelle 14.12.2023 valtuustoaloitteen vammaispoliittisen ohjelman laatimiseksi. Aloitteen mukaan marraskuun 2023 aluevaltuuston kokouksessa hyväksytty vammaisten henkilöiden hyvinvointisuunnitelma ei sisällöltään täytä vammaispoliittisen ohjelman kriteerejä. Tämän vuoksi vihreiden valtuustoryhmä on ehdottanut erillisen vammaispoliittisen ohjelman laatimista yhteistyössä vammaisneuvoston edustuksen sekä muiden mahdollisten asiantuntijoiden kanssa. 

Valtuustoaloitteessa nostetaan esille YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus vuodelta 2007 sekä sen ratifiointi 2016. Valtuustoaloitteen mukaan tämän tarkoituksena on edistää, suojella ja taata vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää vammaisten henkilöiden ihmisarvon kunnioittamista. Esille nousee myös palveluiden saavutettavuuden vaade.

Valtuustoaloitteen mukaan vammaispoliittisen ohjelman tulee tuoda esille vammaisten henkilöiden näkemyksiä palveluista, suunnittelusta, päätöksenteosta ja toteutuksesta. Dokumentti on suunnattu erityisesti päättäjille, viranomaisille, järjestöille sekä vammaisille henkilöille itselleen. Sen tulisi antaa tietoa hyvinvointialueen vammaisten henkilöiden palveluista, tarpeista ja olosuhteista. Tavoitteena on turvata kaikille yhdenvertaiset osallistumisen mahdollisuudet. 

Valtuustoaloitteessa tarkennetaan vammaispoliittisen ohjelman pitävän sisällään muutakin kuin vammaispalvelut. Esimerkkeinä nostetaan esille esteettömyys ja saavutettavuus, joka tulisi varmistaa kaikessa toiminnassa. Samoin tuodaan esille, että vammaispoliittinen ohjelma tulisi sovittaa yhteen kuntien ohjelmien kanssa. Vammaispoliittisen ohjelman tarkoituksena korostetaan olevan vammaisten ihmisten perus- ja ihmisoikeuksien korostamisen sekä ihmisarvon kunnioittamisen. Tärkeänä kohtana tuodaan esille myös pyrkimys lisätä myönteisiä käsityksiä vammaisten henkilöiden kyvyistä ja panoksesta yhteiskunnan kehittämisessä. 

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vastaus valtuustoaloitteeseen

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on laadittu alueellinen hyvinvointisuunnitelma vuosille 2020-2025. Alueellinen hyvinvointisuunnitelma toimeenpanee Keusoten strategiaa, ja se on laadittu monialaisessa yhteistyössä alueen kuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Hyvinvointisuunnitelmassa on huomioitu terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen alueelliset strategiat ja suunnitelmat sekä huomioitu kuntien eri toimialojen toiminta. 

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelman 2020-2025 tavoitteiksi on asetettu: 

  • Sairastavuus vähenee
  • Liikunta lisääntyy vähän liikkuvien ja liikkumattomien parissa
  • Ylipainoisten ja vähän liikkuvien määrä laskee
  • Yksinäisyyden kokemus vähenee
  • Sähköinen omahoito ja asiointi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä lisääntyy 
  • Mielenterveysongelmien määrä vähenee
  • Päihteiden (nikotiinituotteet, alkoholi, huumeet) käyttö vähenee

(Keski-Uudenmaan alueellinen hyvinvointisuunnitelma 2020–2025 päivitetty 28.9.2020/TS).

Alueellisen vammaisten hyvinvointisuunnitelman valmistelu aloitettiin vammaispoliittisen ohjelman nimellä 2021, mutta asiakirjan nimi muutettiin hyvinvointisuunnitelmaksi Keusoten linjauksen mukaisesti myöhemmässä vaiheessa työskentelyä. 

Alueellinen vammaisten hyvinvointisuunnitelma hyväksyttiin Keusoten päätöksenteossa lokakuussa 2023. Sen tavoitteita ovat: 

  1. Yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja itsenäisen elämän mahdollistaminen 
  2. Tietopohjan ja tietoisuuden lisääminen 
  3. Esteettömyyden ja saavutettavuuden varmistaminen 
  4. Liikkumisen ja monipuolisen harrastustoiminnan mahdollistaminen

(Alueellinen hyvinvointikertomus 2023, 14.5.2024)

Edellä kuvatuille tavoitteille tunnistettiin toimenpiteitä ja vastuuhenkilöt Keusoten puolelta. Vammaisten henkilöiden hyvinvointisuunnitelman laatimiseen ja valmisteluprosessiin ovat osallistuneet vammaisneuvostot laajasti, sekä kunnista että hyvinvointialueen vammaisneuvosto. Työskentelyä tavoitteiden ja toimenpiteiden osalta tehtiin yhteistyössä aluksi kunnista nimettyjen vammaisneuvostojen (syksy 2021) nimeämien edustajien kanssa ja myöhemmässä vaiheessa Keusoten vammaisneuvostosta koostuvien edustajien kanssa. Kuntien vammaisneuvostoille toimitettiin kesällä 2021 lähtötilannekysely, jonka avulla huomioitiin valmistelussa kuntien toimenpiteitä vammaisten henkilöiden oikeuksien toteuttamisen vahvistamiseksi. Talvella 2022 pidettiin kuntien edustajille työpaja, jossa käytiin läpi lähtötilannekyselyn tulokset ja pohjustettiin tulevaa suunnitelman laatimista. Keväällä 2023 oli jo päätetty vietävän kokonaisuutta läpi vammaisten henkilöiden hyvinvointiohjelman nimellä, jolloin käytiin läpi alueellisen hyvinvointiohjelman tavoitteita ja lähdettiin työstämään toimenpiteitä tätä kautta työpajoissa. Työpajoissa tarkasteltiin myös indikaattoritietoa vammaisuuteen liittyen. Myös vammaissosiaalityön henkilökuntaa osallistui vammaisten henkilöiden hyvinvointiohjelman laatimiseen yksittäisessä työpajassa. Vammaisten henkilöiden vahvistetusta hyvinvointisuunnitelmasta tulevat varsin hyvin esille valtuustoaloitteessa esille tuodut vammaispoliittisen ohjelman sisältövaateet ja tavoitteet. Etenkin saavutettavuus ja viestintä korostuvat suunnitelmasta, joka oli vammaisneuvostojen edustajien toive. Viimeisen vaiheen työskentelyssä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen edustajien kanssa Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen edustajat työstivät yhdessä vammaisten henkilöiden hyvinvointiohjelman tavoitteita ja toimenpiteitä. 

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vammaisten henkilöiden hyvinvointisuunnitelmaa laadittaessa nousi prosessin aikana esille erilaisia tarpeita. Työskentelyä ja etenkin tavoitteita jouduttiin rajaamaan niin, että ne keskittyvät niihin toimiin, joihin hyvinvointialueen on omassa toiminnassaan mahdollista keskittyä ja vaikuttaa. Suunnitelman toteuttaminen on tiivistä yhdyspintatyötä alueen kuntien ja muiden toimijoiden kanssa. Sen lisäksi on välttämätöntä, että kunnissa ja muissa toimijoissa toteutetaan myös omia toimenpiteitä vammaisten henkilöiden erityisvaateiden ja hyvän elämän toteutumiseksi.  Hyvinvointialueen aktiivinen vammaisneuvosto osallistuu myös jatkossa suunnitelmaan seurantaan ja tavoitteiden toteutumisen arviointiin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Raija Kontio, hyvinvointialuejohtaja, raija.kontio@keusote.fi

Aluehallitus päättää ehdottaa aluevaltuustolle, että se päättää

  1. merkitä tiedoksi edellä annetun vastauksen valtuustoaloitteeseen
  2. todeta valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi

Tiedoksi

AV