Aluehallitus, kokous 17.1.2023

§ 3 Vammaispalvelujen perhehoidon soveltamisohjeet ja hoitopalkkiot ja kustannusten korvaaminen 1.1.2023 alkaen

KEUHDno-2022-347

Valmistelija

  • Olli-Pekka Alapiessa, vammaispalvelujen päällikkö, olli-pekka.alapiessa@keusote.fi
  • Katja Vuori, johtava asiantuntija, katja.vuori@keusote.fi

Perustelut

Perhehoidosta ja perhehoitajille maksettavasta hoitopalkkiosta ja kustannusten korvaamisesta säädetään perhehoitolaissa 263/2015. Perhehoitajille maksettavan hoitopalkkion sekä kustannusten korvausten vähimmäismäärästä säädetään lain 16, 17 ja 19 §:ssä ja käynnistämiskorvauksen enimmäismäärästä 18 §:ssä. Perhehoitoa järjestetään lyhyt- ja pitkäaikaisesti tai kriisiluonteisesti. 

Hyvinvointialue tekee perhehoitajan kanssa lain 10 §:n mukaisen toimeksiantosopimuksen, jossa sovitaan mm. perhehoitajalle maksettavan palkkion määrästä sekä perhehoidosta ja hoidon käynnistämisestä aiheutuvien kustannusten korvaamisesta sekä perhehoidossa olevan henkilön yksilöllisistä tarpeista johtuen erityisten kustannusten korvaamisesta. 

Perhehoitajalla on oikeus saada hoidosta hoitopalkkio, jollei toimeksiantosopimuksessa ole toisin sovittu. Hoitopalkkion määrän tulee vastata henkilön hoidettavuutta ja sitä arvioitaessa tulee ottaa huomioon toiminnan luonne. Hoitopalkkiota voidaan maksaa vähimmäismäärää suurempana. Erityisestä syystä hoitopalkkio voidaan sopia maksettavaksi myös säädettyä vähimmäismäärää pienemmäksi. Hoitopalkkioiden määrää tarkistetaan kalenterivuosittain työntekijäin eläkelain (395/2006) 96 §:ssä tarkoitetulla palkkakertoimella. Hoitopalkkion tarkistaminen koskee myös niitä hoitopalkkioita, jotka on sovittu toimeksiantosopimuksessa vähimmäismäärää suuremmaksi tai pienemmäksi.

Perhehoidossa olevan henkilön hoidosta ja ylläpidosta aiheutuvista kustannuksista maksetaan perhehoitajalle todellisten kustannusten mukainen kulukorvaus. Kulukorvaus voidaan erityisestä syystä maksaa myös säädettyä vähimmäismäärää pienemmäksi. Perhehoitolain mukaisten korvausten vähimmäismäärää tarkistetaan elinkustannusindeksin muutosta vastaavasti. Myös muita kuin vähimmäismääräisiä kulukorvauksia tarkistetaan elinkustannusindeksin pisteluvun muutosta vastaavasti.

Perhehoitajalle maksetaan hoidon käynnistämisestä aiheutuvista tarpeellisista kustannuksista käynnistämiskorvaus. Käynnistämiskorvauksen enimmäismäärää tarkistetaan elinkustannusindeksin muutosta vastaavasti. Käynnistämiskorvauksen enimmäismäärä on 1.1.2023 alkaen 3 365,30 euroa perhehoidossa olevaa henkilöä kohti.

Vammaispalvelujen perhehoitoa on toteutettu suurelta osin Etevan tuottamana ostopalveluna. Perhehoito on painottunut vammaispalveluissa lyhytaikaiseen perhehoitoon. Vammaispalveluissa on 3 pitkäaikaista perhehoidettavaa sekä 7 Etevan toteuttamaa pitkäaikaista perhehoitoa ja 7 ostopalveluna toteutettua pitkäaikaista perhehoitoa. Lyhytaikaisen perhehoidon piirissä on 70 vammaispalvelujen asiakasta. Vammaisten perhehoidon kustannukset ovat yhteensä noin 940 000 €/vuosi.

Hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa vuoden 2023 alussa, on välttämätöntä yhdistää Etevan ja Keusoten toimintatavat ja luoda yhteiset soveltamisohjeet. 

Etevan perhehoidon palkkiot ja kulukorvaukset ovat olleet pääosin vammaispalvelujen tasoa korkeammat. Muutoksen yhteydessä siirrytään noudattamaan suurimmaksi osaksi Etevan käytäntöjä. Tällä varmistetaan parhaiten nykyisten Etevan perhehoitajien halukkuus pysyä myös hyvinvointialueen perhehoitajina ja taataan asiakkaille palvelujen jatkuvuus.  

Liitteenä 2 olevassa taulukossa on esitetty vuoden 2022 perhehoidon palkkiot, kulukorvaukset ja käynnistämiskorvaukset Etevalla ja Keusotessa sekä esitys vuoden 2023 palkkioista, kulukorvauksista ja käynnistämiskorvauksesta, joissa on jo huomioitu vuosittainen indeksikorotus.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vammaispalvelujen perhehoidon soveltamisohjeet sekä hoitopalkkiot ja muiden kustannusten korvaamisen tasot 1.1.2023 alkaen liitteissä esitetyn mukaisina ja
  • tarkistaa pykälän kokouksessa ja panna päätöksen täytäntöön heti

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Valmistelijat, palvelujohtaja (IKVA), talouspäällikkö (IKVA)