Aluehallitus, kokous 17.1.2023

§ 5 Perhehoitoyksikkö Pihlajan hoitopalkkiot, kulukorvaukset ja kilometrikorvaukset 1.1.2023 alkaen

KEUHDno-2023-93

Valmistelija

  • Suvi Salin, lastensuojelun päällikkö, suvi.salin@keusote.fi
  • Tiina Salminen, johtaja, tiina.salminen@keusote.fi

Perustelut

Perhehoitoyksikkö Pihlaja on Keski-Uudenmaan lastensuojelun perhehoidon erityisyksikkö. Pihlajan tehtävänä on rekrytoida, valmentaa, arvioida ja välittää sijais- ja tukiperheitä sekä tukea heitä. Pihlajan tehtävänä on myös perhehoitajien/tukiperheiden/tukihenkilöiden ja sosiaalityöntekijöiden perhehoidon ohjaus ja neuvonta. Pihlajassa tehdään perhehoitajien toimeksiantosopimukset sekä tukiperhe- ja tukihenkilösopimukset. Hyvinvointialue päättää hoitopalkkioista ja kulukorvauksista ja maksuliikenne tapahtuu hyvinvointialueen kautta.

Perhehoidosta ja perhehoitajille maksettavasta hoitopalkkiosta ja kustannusten korvaamisesta säädetään perhehoitolaissa 263/2015. Perhehoitajille maksettavan hoitopalkkion sekä kustannusten korvausten vähimmäismäärästä säädetään lain 16, 17 ja 19 §:ssä ja käynnistämiskorvauksen enimmäismäärästä 18 §:ssä.

Hoitopalkkioiden määrää tarkistetaan kalenterivuosittain työntekijäin eläkelain (395/2006) 96 §:ssä tarkoitetulla palkkakertoimella. Hoitopalkkion tarkistaminen koskee myös niitä hoitopalkkioita, jotka on sovittu toimeksiantosopimuksessa vähimmäismäärää suuremmaksi tai pienemmäksi. Vuodelle 2022 vahvistettu palkkakerroin on 1,501 ja vuodelle 2023 vahvistettu palkkakerroin on 1,558. Uusi palkkakerroin merkitsee 3,8 prosentin korotusta hoitopalkkioihin vuoteen 2022 verrattuna. 

Perhehoitolain mukaisten korvausten vähimmäismäärää tarkistetaan elinkustannusindeksin muutosta vastaavasti. Myös muita kuin vähimmäismääräisiä kulukorvauksia tarkistetaan elinkustannusindeksin pisteluvun muutosta vastaavasti. Elinkustannusindeksin pisteluku tarkistetaan vuoden alussa edellisen vuoden lokakuun vuosimuutokseen nähden. Indeksin pisteluku lokakuussa 2021 oli 2041 ja lokakuussa 2022 se oli 2211. Indeksin pisteluku on noussut noin 8,33 prosenttia tarkastelujaksolla. Kulukorvauksen vähimmäismäärä 1.1.2023 alkaen on 473,88 euroa. 

Perhehoitajalle maksetaan hoidon käynnistämisestä aiheutuvista tarpeellisista kustannuksista korvaus (käynnistämiskorvaus). Käynnistämiskorvauksen enimmäismäärää tarkistetaan elinkustannusindeksin muutosta vastaavasti. Käynnistämiskorvauksen enimmäismäärä on 1.1.2023 alkaen 3 365,30 euroa perhehoidossa olevaa henkilöä kohti. 

 

Perhehoidon hoitopalkkio ja kulukorvaus 

Perhehoidon hoitopalkkiot ja kulukorvaukset tarkastetaan sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaisesti.   

 

Tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnan maksut

Tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnan maksut tarkastetaan sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaisesti.   

 

Kilometrikorvaukset

Perhehoitajille, tukiperheille ja tukihenkilöille maksettavien kilometrikorvausten määrää tulee tarkastaa tarpeen mukaan.

Perhehoitajille korvataan kaikki matkat viranomaisneuvotteluihin ja sijoitetun lapsen pitkäaikaissairauksien hoitoon liittyvät matkat Kelan omavastuuosuudelta. Osan sijoitettuun lapseen liittyvistä matkakuluista katsotaan sisältyvän kulukorvaukseen (pitkäaikaisilla perhehoitajilla noin 500 km/kk, vastaanottoperheillä 750 km/kk). Perhehoitajille korvataan tällä hetkellä 0,20 e/km.

Esitämme perhehoitajien kilometrikorvauksiin liittyvän epäkohdan korjaamista korottamalla tämänhetkistä alle minimin olevaa 0,20 euroa/km korvausta siten, että matkakustannukset korvataan perhehoitajille 0,30 euroa/km, joka on tämänhetkinen Perhehoitoliiton suositus ja tulossa käyttöön useimmissa Uudenmaan kunnissa. Pihlaja on selvittänyt muiden kuntien korvauksia. Useimmissa kunnissa matkakorvausta ollaan nostamassa 0,30 euroon.

Jotta Pihlaja säilyy kilpailukykyisenä perhehoitajien rekrytoinnissa, on meidän välttämätöntä korjata tämä epäkohta nostamalla korvausta. Korvauksen nostamatta jättäminen vaikeuttaisi rekrytointia ja riskinä on, että emme pystyisi tarjoamaan perhehoitoa ensisijaisena sijaishuollon muotona sitä tarvitseville lapsille. Perhehoitajien matkakustannusten korvauksen nostaminen 0,30 euroon lisäisi kustannuksia 18 720 euroa/vuosi.

Tukiperheille korvataan kaikki matkat viranomaisneuvotteluihin ja lapsen haku ja vienti lapsen kotoa. Heille korvataan matkat virkamiestaksan mukaan 0,53 e/km (0,46 e/km vuonna 2022).

Tukihenkilöille korvataan kaikki matkat viranomaisneuvotteluihin sekä matkat omasta kodista lapsen kotiin ja takaisin sekä tapaamisen aikana syntyneet kilometrit. Tukihenkilön yhtenä tehtävänä on saada lapsi/nuori kodin ulkopuolisiin harrastuksiin ja toimintoihin, eivätkä kaikki tuettavat asu lähellä näitä aktiviteetteja. Heille korvataan matkat virkamiestaksan mukaan 0,53 e/km (0,46 e/km vuonna 2022).

Tukiperheiden korkeampi kilometrikorvaus on päätetty Pihlajaa perustettaessa ja tukihenkilöiden korvaus yhtenäistettiin Keusoteen siirryttäessä. Tämän on katsottu olevan perusteltua vapaaehtoisten saamiseksi. Pihlajassa on onnistuttu tukiperheiden ja tukihenkilöiden rekrytoinnissa ja korkeammat kilometrikorvaukset ovat osaltaan vaikuttaneet siihen. Korvausten alentaminen vaikeuttaisi rekrytointia ja olemassa olevien vapaaehtoisten pitovoimaa.

Kilometrikorvaus on perhehoitajilla, tukiperheillä ja tukihenkilöillä verotettavaa tuloa, joka ilmoitetaan tulorekisteriin. Kilometrikorvaus on verovähennyskelpoinen 0,30 e/km asti, joten käytännössä perhehoitajat eivät maksa kilometrikorvauksista veroa. Sen sijaan tukiperheillä ja tukihenkilöillä kilometrikorvauksista menee veroa.   

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä Perhehoitoyksikkö Pihlajan perhehoidon, tukiperhetoiminnan ja tukihenkilötoiminnan hoitopalkkiot, kulukorvaukset ja kilometrikorvaukset liitteen mukaisesti 1.1.2023 alkaen ja
  • tarkistaa pykälän kokouksessa ja panna päätöksen täytäntöön heti

Käsittely:

Todettiin, että pidetään kokoustauko tämän asian käsittelyn jälkeen klo 15.41-15.53.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

palvelujohtaja (MIELA), lastensuojelun päällikkö, perhehoidon esimies/Pihlaja, asiakassihteeri/Pihlaja, talouspäällikkö (MIELA)