Aluehallitus, kokous 17.1.2023

§ 4 Ikäihmisten perhehoidon palkkiot, kulukorvaukset ja soveltamisohjeet

KEUHDno-2023-91

Valmistelija

  • Minna Alanko, asiantuntija, minna.alanko@keusote.fi
  • Katri Göös, kotona asumista tukevien palvelujen koordinoiva esihenkilö, katri.goos@keusote.fi
  • Minna Koivumäki, kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö, minna.koivumaki@keusote.fi

Perustelut

Perhehoidosta ja perhehoitajille maksettavasta hoitopalkkiosta ja kustannusten korvaamisesta säädetään perhehoitolaissa 263/2015. Perhehoitajille maksettavan hoitopalkkion sekä kustannusten korvausten vähimmäismäärästä säädetään lain 16, 17 ja 19 §:ssä ja käynnistämiskorvauksen enimmäismäärästä 18 §:ssä. Perhehoito on hoidon tai muun osa- tai ympärivuorokautisen huolenpidon järjestämistä perhehoitajan yksityiskodissa tai hoidettavan kotona. Perhehoitoa järjestetään lyhyt- ja pitkäaikaisesti.

Hyvinvointialue tekee perhehoitajan kanssa lain 10 §:n mukaisen toimeksiantosopimuksen, jossa sovitaan mm. perhehoitajalle maksettavan palkkion määrästä sekä perhehoidosta ja hoidon käynnistämisestä aiheutuvien kustannusten korvaamisesta sekä perhehoidossa olevan henkilön yksilöllisistä tarpeista johtuen erityisten kustannusten korvaamisesta.

Perhehoitajalla on oikeus saada hoidosta hoitopalkkio, jollei toimeksiantosopimuksessa ole toisin sovittu. Hoitopalkkion määrän tulee vastata henkilön hoidettavuutta ja sitä arvioitaessa tulee ottaa huomioon toiminnan luonne. Hoitopalkkiota voidaan maksaa vähimmäismäärää suurempana. Erityisestä syystä hoitopalkkio voidaan sopia maksettavaksi myös säädettyä vähimmäismäärää pienemmäksi. Hoitopalkkioiden määrää tarkistetaan kalenterivuosittain työntekijäin eläkelain (395/2006) 96 §:ssä tarkoitetulla palkkakertoimella. Hoitopalkkion tarkistaminen koskee myös niitä hoitopalkkioita, jotka on sovittu toimeksiantosopimuksessa vähimmäismäärää suuremmaksi tai pienemmäksi.

Perhehoidossa olevan henkilön hoidosta ja ylläpidosta aiheutuvista kustannuksista maksetaan perhehoitajalle todellisten kustannusten mukainen kulukorvaus. Kulukorvaus voidaan erityisestä syystä maksaa myös säädettyä vähimmäismäärää pienemmäksi. Perhehoitolain mukaisten korvausten vähimmäismäärää tarkistetaan elinkustannusindeksin muutosta vastaavasti. Myös muita kuin vähimmäismääräisiä kulukorvauksia tarkistetaan elinkustannusindeksin pisteluvun muutosta vastaavasti.

Perhehoitajalle maksetaan hoidon käynnistämisestä aiheutuvista tarpeellisista kustannuksista käynnistämiskorvaus. Käynnistämiskorvauksen enimmäismäärää tarkistetaan elinkustannusindeksin muutosta vastaavasti. Käynnistämiskorvauksen enimmäismäärä on 1.1.2023 alkaen 3 365,30 euroa perhehoidossa olevaa henkilöä kohti.

Keusoten ikäihmisten perhehoito on painottunut lyhytaikaiseen perhehoitoon. Lyhytaikaisen perhehoidon asiakasmäärä on keskimäärin 23 asiakasta. Pitkäaikaisessa perhehoidossa asiakkaita on keskimäärin 13.  Ikäihmisten perhehoidon kustannukset ovat yhteensä noin 610 000 € (tilinpäätöstiedot 2021).

Perhehoitoliitto on ottanut kantaa kulujen nousuun ja pitää välttämättömänä, että kunnat ja kuntayhtymät korottavat perhehoitajille maksettavia kulukorvauksia, jotta ne saadaan vastaamaan rajusti kohonneiden elinkustannusten tasoa.  Epävakaan maailmantilanteen takia elinkustannukset ovat nousseet vuonna 2022 merkittävästi ja nousevat mitä ilmeisimmin edelleen. Tämä näkyy erityisesti asumisen, ruoan, energian ja polttoaineiden hinnoissa. Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa 2022 esimerkiksi liikenteen kuluttajahinnat olivat 14,6 prosenttia korkeampia kuin vuotta aiemmin, elintarvikkeiden 12,4 prosenttia ja asumisen 9,2 prosenttia. 

Hyvinvointialue siirtää toimeksiantosopimuksella julkisen hallintotehtävän perhehoitajalle, mutta perhehoitaja ei ole elatusvelvollinen perhehoidettaviin. Perhehoitajalle maksettavista kustannusten korvauksista säädetään perhehoitolaissa, jonka mukaan perhehoidossa olevan henkilön hoidon ja ylläpidon kuluista maksetaan perhehoitajalle todellisten kustannusten mukainen korvaus. Kulukorvauksella on tarkoitus kattaa hoidettavan peruskuluja, kuten ruoka- ja asumiskuluja, terveydenhuollon menoja (käsikauppalääkkeet), hygieniatarvikkeita ja pienehköjä harrastuskuluja

Liitteenä 2 olevassa taulukossa on esitetty vuoden 2022 perhehoidon palkkiot, kulukorvaukset ja käynnistämiskorvaukset sekä esitys vuoden 2023 palkkioista, kulukorvauksista ja käynnistämiskorvauksesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ikäihmisten perhehoidon soveltamisohjeet sekä hoitopalkkiot ja muiden kustannusten korvaamisen tasot 1.1.2023 alkaen liitteissä esitetyn mukaisina ja
  • tarkistaa pykälän kokouksessa ja panna päätöksen täytäntöön heti

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Valmistelijat, palvelujohtaja (IKVA), talouspäällikkö (IKVA)