Perustelut
Keski-Uudenmaan työkykyhanke on ollut Keski-Uudenmaan sote kuntayhtymän (jatkossa Keusote) hallinnoima hanke, ja se on toiminut osana STM:n valtakunnallista Työkykyohjelmaa. Hanke toteutui Keusoten toiminta-alueella vuosina 2020-2022. Työkykyohjelma ja alueelliset hankkeet kohdentuivat osatyökykyisten ja pitkäaikaistyöttömien asioihin, kehittämällä työkyvyn tukea tulevaisuuden sote keskuksissa sekä tuetun työllistymisen menetelmiä. Hanke rahoitettiin STM:n valtionavustuksella (80%) sekä Keusoten omarahoitusosuudella (20%). Hankkeen budjetti oli 1,5 miljoonaa euroa, josta valtionavustuksen osuus oli 1,2 miljoonaa euroa.
Keusoten alueen kunnat ovat tehneet alueellista yhteistyötä jo ennen Keusotea ja Keusoten myötä tuo yhteistyö on tiivistynyt entisestään. Keusotessa alueen sotepalvelut ovat yhdistyneet ja yhdenmukaistuneet ja alueellista yhteistyötä on tehty mm. hyvinvointia ja terveyttä edistävässä toiminnassa sekä työllisyyspalvelujen kanssa. Hanketta ajatellen hyvä yhteistyön pohja ja perinne olivat siis jo olemassa ja alueella oli yhteinen ymmärrys ja tarve työkykyhankkeelle sekä erityisesti työkyvyn tuen tiimille. Vaikka johdon tasolla yhteistyötä on alueellisesti jo totuttu tekemään, oli käytännön asiakastyön tasolla organisaatiorajat ylittävä yhteistyö työllisyyden ja työkyvyn tuen osalta vielä kehittymässä ja tarve verkostojen kokoamiselle ja yhteen saattamiselle sekä yhteiselle kehittämistyölle oli ilmeinen.
Hankkeen kohderyhmänä ovat olleet osatyökykyiset sekä pitkään työttömänä ja työelämän ulkopuolella olleet kuntalaiset. Kohderyhmää ovat myös alueen ammattilaiset, jotka työskentelevät ko. asiakasryhmän kanssa.
Keski-Uudenmaan Työkykyhankkeen päätavoitteet olivat:
- Käynnistää ja vakiinnuttaa Keusoten keskitetty monialainen työ- ja toimintakyvyn arvioinnin palvelu.
- Selkeyttää ja kehittää yhteistyöverkoston kanssa yhteensovitettavaa palvelukokonaisuutta ja asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin vastaavia palvelupolkuja.
- Vahvistaa Keusoten ja yhteistyöverkoston ammattilaisten työ- ja toimintakyvyn arvioinnin ja tuen osaamista.
- Tuottaa ja kehittää työ- ja toimintakyvyn arvioinnin ja tuen palveluita tietoon pohjautuen.
- Edistää vaikeasti työllistyvien asiakkaiden palkkatyöhön työllistymistä kehittämällä Keusoten tuetun työllistymisen laatukriteereihin perustuvaa työhönvalmennusta.
- Tukea työvalmentajien ja muiden työllistymistä edistävien ammattilaisten tuetun työllistymisen menetelmäosaamista.
- Mallintaa ja kehittää Keusoten työllistymistä tukevaa sosiaalihuollon palvelupolkua tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden, TE-toimiston, Kelan, ammatillisten (erityis-)oppilaitosten ja muun verkoston kanssa.
Hanke saavutti tavoitteensa suunnitelman mukaisesti. Hanke valmisteltiin ja toteutettiin laajan yhteistyöverkoston kanssa ja hankkeen toimenpiteet tavoittivat kohderyhmänsä, asiakkaat ja alueen ammattilaiset, hyvin. Hankkeen loppuraportti on julkaistu ja se on luettavissa Keusoten sivuilla sekä Innokylässä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Pirjo Laitinen-Parkkonen, johtajaylilääkäri, kehitys- ja tutkimusjohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi
Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta
• merkitsee tiedoksi Työkykyhankkeen tilannekatsauksen; ja
• esittää tilannekatsausta tiedoksi aluehallitukselle
Päätös
Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta
- merkitsi tiedoksi Työkykyhankkeen tilannekatsauksen; ja
- esittää tilannekatsausta aluehallitukselle tiedoksi