Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta, kokous 15.3.2023

§ 14 Vastaus hyvinvointialueen vammaisneuvoston kehittämis- ja tulevaisuuslautakunnan kokouksessa 15.2.2023 §7 jättämään kirjalliseen kysymykseen.

Valmistelija

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, integraatiojohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Perustelut

Laissa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) 7 §:ssä todetaan, että hyvinvointialueella on ensisijainen vastuu asukkaidensa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä siltä osin kuin tämä tehtävä kytkeytyy hyvinvointialueen muihin lakisääteisiin tehtäviin. Lisäksi todetaan, että hyvinvointialueen on edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä sekä tehdä yhteistyötä alueen muiden toimijoiden (kunnat, HUS, muut) kanssa. 

Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta hyväksyi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen järjestöjen avustamisen periaatteet kokouksessaan 26.10.2022 (§15). Hyvinvointialueen järjestämisen avustamisen periaatteet- asiakirjassa määritetään yleiset periaatteet ja menettelytavat, joita noudatetaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen järjestöjen toiminnan tukemisessa ja avustamisessa. Asiakirjassa määritetään myös avustusehdot sekä avustusten jakoperusteet (kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta 15.2.2023 §7), jotka toteutuvat Hyte-allianssi kumppanuusmallin mukaisesti.  

Hyte-allianssi kumppanuusmallia on valmisteltu alueellisessa yhteiskehittämisessä kuntayhtymän, 3. ja 4. sektorin toimijoiden, kuntien sekä joidenkin muiden kumppanuuksien (esim.srk:t) kanssa vuodesta 2019 lähtien ja mallin yhteiskehittäminen jatkuu vuosina 2023–25 RRP-hankkeen turvin. Järjestöavustusten periaatteiden valmistelua on tehty hyvinvointialueiden kansallisessa järjestöavustuksien valmistelun verkostossa sekä Keski-Uudenmaan alueellisessa yhdyspintaryhmässä. Järjestöavustamisen periaatteet asiakirja perustuu Hyte-allianssi kumppanuusmallin mukaiseen toimintaan.
Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunnassa 15.2.2023 hyvinvointialueen vammaisneuvoston edustaja jätti kirjallisen kysymyksen liittyen pykälään 7., johon tässä vastaus.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, johtajaylilääkäri, kehitys- ja tutkimusjohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta merkitsee annetun vastauksen tiedoksi.

Päätös

Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta merkitsi annetun vastauksen tiedoksi.