Aluehallitus, kokous 6.6.2023

§ 163 Keusoten kuntoutuskeskuksen kurssimuotoisen kuntoutuksen hoitopäivän asiakasmaksuhinnan muutos

KEUHDno-2023-599

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Perustelut

Keusoten kuntoutuskeskuksen kurssimuotoisen kuntoutuksen hoitopäivän asiakasmaksuhinnan muutos

Kuntoutuskeskuksen kurssimuotoisen kuntoutuksen hoitopäivämaksu on ollut 33,40 euroa / hoitopäivä vuonna 2022. Aluevaltuusto on 8.12.2022 § 82 päättänyt, että vuonna 2023 Kuntoutuskeskuksen osastokuntoutuksessa hoitopäivämaksu on 49,60 euroa / hoitopäivä.
 
Kurssimuotoisen kuntoutuksen pituus on 5-8 hoitopäivää ja perustarkoituksena on antaa matalan kynnyksen kuntoutusta intensiivisesti ja ennaltaehkäisevästi, estää asiakkaan ajautuminen raskaampiin palveluihin sekä tukea kotona pärjäämistä ja omahoitoa. Omaishoitaja-omaishoidettava  -kurssilla perittäisiin nykyisen päätöksen mukaisesti asiakasmaksuna 49,60 euroa / hoitopäivä molemmilta, sekä omaishoitajalta että omaishoidettavalta, jolloin kokonaiskustannukset ovat yhteensä 496,00 – 793,60 euroa / omaishoitaja-omaishoidettava -kurssi. Perittävä asiakasmaksu tulisi todennäköisesti olemaan taloudellinen osallistumisen este monille pienituloisille eläkeläisille, jotka ovat enemmistönä kurssin osallistujista.
 
Vuonna 2022 Keusoten kuntoutuskeskuksen kursseille osallistui 81 henkilöä, joista suurin osa (yli 60 %) osallistui omaishoitaja-omaishoidettava -kurssille. Toiseksi suurin kurssiryhmä (25 %) oli geriatrinen kuntoutuskurssi. Jatkossa tavoitteena on markkinoida Keusoten kuntoutuskeskuksen kursseja aiempaa enemmän, jotta asiakkaat osallistuisivat kursseille ennekuin tarve raskaampaan palveluun sijoittamisella syntyy.
 

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että kurssimuotoisen kuntoutuksen asiakasmaksu lasketaan 1.1.2023 alkaen takautuvasti vuoden 2022 hoitopäivämaksun tasolle 33,40 euroa/ hoitopäivä ja että muut Keusoten kuntoutuskeskuksen hoitopäivämaksut ja asiakasmaksut pysyvät aluevaltuuston 8.12.2022 § 82 päätöksen mukaisina.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Valmistelija

Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Perustelut

   

Ehdotus

Aluevaltuusto päättää, että kurssimuotoisen kuntoutuksen asiakasmaksu lasketaan 1.1.2023 alkaen takautuvasti vuoden 2022 hoitopäivämaksun tasolle 33,40 euroa/ hoitopäivä ja että muut Keusoten kuntoutuskeskuksen hoitopäivämaksut ja asiakasmaksut pysyvät aluevaltuuston 8.12.2022 § 82 päätöksenmukaisina.

Käsittely:

Puheenjohtaja totesi, että valmistelijoiden toimesta on saatettu tietoon, että asia tulisi palauttaa uudelleen valmisteltavaksi. Puheenjohtajan tiedusteltua sitä valtuustolta, valtuusto päätti yksimielisesti palauttaa asian valmisteltavaksi.

Päätös

Aluevaltuusto päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Perustelut

Keusoten kuntoutuskeskuksen asiakkaat ovat pääasiallisesti vaativan osastokuntoutuksen asiakkaita, joilta voidaan Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (9.10.199/91) 14 §:n ja Terveydenhuoltolaki (30.12.2010/136) 29 §:n perusteella periä asiakasmaksuna enintään 17,10 euroa / hoitopäivä. Kuten aluehallituksen 14.2.2023 § 43 päätöksen perusteluissa oli tuotu esille kuntoutuskurssille, on asiakasmaksu useasti esteenä pienituloisille kuntoutuskurssille osallistuville. Omaishoitajien jaksamiseen tulee panostaa, jotta estetään omaishoidettavan ajautuminen ennen aikaisesti palveluasumisen tai tehostetun palveluasumisen palveluihin. Yhdenvertaisuuden vuoksi on aiheellista asettaa kuntoutuskurssin osallistujien asiakasmaksu samalle tasolle vaativan osastokuntoutuksen asiakasmaksun kanssa. Tästä johtuen on aiheellista oikaista Aluehallituksen 14.2.2023 § 43 Aluevaltuustolle esittämä päätös kuntoutuskurssille osallistuvien omaishoidettavan ja omaishoitajan asiakasmaksusta ja esittää, että myös kuntoutuskurssille osallistuvilta perittään asiakasmaksuna 17,10 euroa / hoitopäivä. Kuluvalta vuodelta ei ole tehty tähän liittyvää laskutusta, joten päätös voidaan ottaa takautuvasti käyttöön 1.1.2023 alkaen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi


Aluehallitus päättää ehdottaa aluevaltuustolle, että 

  • kurssimuotoisen kuntoutuksen asiakasmaksu lasketaan 1.1.2023 alkaen takautuvasti 
  • muut Keusoten kuntoutuskeskuksen hoitopäivämaksut ja asiakasmaksut pysyvät aluevaltuuston 8.12.2022 § 82 päätöksen mukaisina

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

AV 15.6.