Palveluiden järjestämisen lautakunta, kokous 14.6.2023

§ 26 Ikääntyneiden kotona asumista tukevien tukipalvelujen ja kotihoidon myöntämisperusteet ja soveltamisohjeet

KEUHDno-2023-2308

Valmistelija

  • Mari Patronen, palvelujohtaja, mari.patronen@keusote.fi
  • Minna Koivumäki, kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö, minna.koivumaki@keusote.fi
  • Minna Alanko, asiantuntija, minna.alanko@keusote.fi

Perustelut

Perustelut

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän vahvistamat Ikääntyneiden kotihoidon myöntämisperusteet ja soveltamisohjeet (Keusote kuntayhtymän yhtymähallitus 11.5.2021 § 56) sekä tukipalvelujen myöntämisen asiakirja Minun toimiva arkeni (Keusoten kuntayhtymän yhtymähallitus 21.1.2020 § 7) tulee päivittää vastaamaan 1.1.2023 voimaan tulleita sosiaalihuoltolain (30.12.2014/1301) sekä lain ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta ja iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (28.12.2012/980) muutoksia.  Samalla tukipalvelujen ja kotihoidon palvelukokonaisuudet yhdistetään samaan asiakirjaan, joka korvaa aiemmat edellä mainitut asiakirjat.  

Sosiaalihuoltolain muutosten myötä tukipalvelut on erotettu omaksi pykäläksi (19§) ja kotihoito omaksi pykäläksi (§19a). Kotihoito pitää sisällään kotisairaanhoidon palvelun. Kotipalvelu-käsite jää käyttöön vain vamman tai muun vastaavan syyn vuoksi. Iäkkään toimintakykyä, terveydentilaa, voimavaroja ja palvelutarvetta arvioidaan RAI-arviointivälineistön avulla. Lisäksi palvelutarpeen arvioinnissa hyödynnetään yksilökohtaisesti valittuja muita toimintakyvyn arviointiin soveltuvia mittareita sekä asiakkaan ja omaisten näkemyksiä palvelutarpeesta. Selvityksen perusteella tehdään arvio tuen, hoivan ja hoidon tarpeesta sekä tarvittavat päätökset palveluista. 

Palvelujen myöntämisen perusteiden ja soveltamisohjeiden tavoitteena on ohjata asiakkaiden palvelutarpeisiin vastaamista oikea-aikaisesti tarkoituksenmukaisilla palveluilla. Väestön ikääntyessä ja palvelutarpeen kasvaessa raskaamman palvelutarpeen syntymisen viivästyttäminen edellyttää asiakkaiden ohjautumista entistä sujuvammin ennaltaehkäiseviin ja kevyempiin palveluihin.

Hyvinvointialueen on järjestettävä kotihoitoa asiakkaiden tarpeiden mukaan vuorokauden ajasta riippumatta, jos asiakkaalla palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä on todettu tarve saada yöaikaista hoitoa ja huolenpitoa. Kotihoidon enimmäistuntimäärää ei voida rajata, mutta jos asiakas tarvitsee runsaasti kotihoidon käyntejä eri vuorokauden aikoina, arvioidaan moniammatillisesti, mikä asumisen palvelu vastaa asiakkaan tarpeeseen.  
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, integraatiojohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Palvelujen järjestämisen lautakunta:

  • Hyväksyy Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden kotona asumista tukevien tukipalvelujen ja kotihoidon myöntämisperusteet ja soveltamisohjeet 1.7.2023 lukien.

Päätös

Palvelujen järjestämisen lautakunta:

  • Hyväksyi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden kotona asumista tukevien tukipalvelujen ja kotihoidon myöntämisperusteet ja soveltamisohjeet 1.7.2023 lukien.