Palveluiden järjestämisen lautakunta, kokous 14.6.2023

§ 28 Sosiaalisen luototuksen käynnistäminen ja sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet

KEUHDno-2023-2330

Valmistelija

  • Leena Säkäjärvi, asiakasohjauksen päällikkö, leena.sakajarvi@keusote.fi

Perustelut

Sosiaalisen luototuksen käynnistäminen ja sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet

Perustelut:

Sosiaalisen luototuksen käynnistäminen perustuu sosiaalihuoltolakiin ja lakiin sosiaalisesta luototuksesta, jotka edellyttävät hyvinvointialueita viimeistään 1.8.2023 järjestämään sosiaalisen luototuksen sosiaalipalvelua hyvinvointialueen asukkaille. 

Keski-Uudenmaan sote kuntayhtymä ja nyttemmin hyvinvointialue ei aiemmin ole myöntänyt sosiaalisia luottoja, joten toimintamalli on muodostettava ja toiminta käynnistettävä kokonaisuutena. Sosiaalinen luototus tulee sosiaalipalveluna sijoittumaan hyvinvointi, terveys ja asiakkuudet tulosalueella asiakasohjausyksikköön työikäisten asiakasohjauksen taloudellisen tuen ja tukipalveluiden tiimin tehtäväksi.

Hyvinvointialueen on järjestettävä sosiaalista luototusta sisällöltään ja laajuudeltaan sellaisena kuin alueella esiintyvä tarve edellyttää. Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut haun, josta se myöntää valtion avustusta hyvinvointialueille ja Helsingin kaupungille sosiaalisen luoton järjestämisestä annetussa laissa (113/ 2022) säädetyn järjestämisvelvoitteen vaatiman luottopääoman rahoittamiseen. Keusote on hakenut väestövastuuseen ja arvioituun alueella esiintyvään tarpeeseen perustuen 900 000 € luottopääomaa. Lisäksi hyvinvointialueen tulee määritellä sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet lain edellyttämin reunaehdoin. Sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet on laadittu palvelujen järjestämisen lautakunnan hyväksyttäväksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, integraatiojohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Palveluiden järjestämisen päättää hyväksyä:

  • Sosiaalisen luototuksen käynnistämisen.
  • Sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet.

Päätös

Palveluiden järjestämisen lautakunta päättää hyväksyä:

  • Sosiaalisen luototuksen käynnistämisen.
  • Sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet.