Palveluiden järjestämisen lautakunta, kokous 14.6.2023

§ 27 Ikääntyneiden ja erityisryhmien asumispalvelujen myöntämisperusteet ja soveltamisohjeet

KEUHDno-2023-2309

Valmistelija

  • Mari Patronen, palvelujohtaja, mari.patronen@keusote.fi
  • Tuija Nuutinen, ympärivuorokautisten palvelujen koordinoiva esihenkilö, tuija.nuutinen@keusote.fi

Perustelut

Perustelut

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän vahvistamat Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän ikääntyneiden asumispalvelujen myöntämisperusteet ja soveltamisohjeet 12.6.2018 sekä Ikääntyneiden ja erityisryhmien asiakkaiden sijoittuminen ikääntyneiden asumisen palveluihin ja laitoshoitoon 26.11.2019 asiakirjat tuli päivittää vastaamaan voimaan tulleita sosiaalihuoltolain (30.12.2014/1301)  sekä lain ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta ja iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista ns. vanhuspalvelulain (28.12.2012/980) muutoksia. Samalla näistä muodostettiin yksi asiakirja. Vanhuspalvelulain mukaisesti hyvinvointialueen on käytettävä RAI-arviointivälineistöä iäkkään henkilön toimintakyvyn arvioinnissa 1.4.2023 lähtien, myös tämä on huomioitu asiakirjassa.  

Sosiaalihuoltolain mukaisia asumispalveluja jatkossa ovat tilapäinen asuminen, yhteisöllinen asuminen ja ympärivuorokautinen palveluasuminen. Monimuotoisten asumis- ja palvelukokonaisuuksien edistämiseksi lakiin on lisätty säännökset, joilla mahdollistetaan erilaisten asumispalvelumuotojen toteuttaminen samassa rakennuskokonaisuudessa. 

Yhteisöllinen asuminen (SHL 21b§) korvaa aiemman palveluasumisen. Yhteisöllinen asuminen on sosiaalipalvelu, jossa hyvinvointialue järjestää sosiaalihuollon asiakkaalle esteettömän, turvallisen ja hänen tarpeitaan vastaavan asunnon, jossa on tarjolla sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa. Muut asiakkaan tarvitsemat palvelut, kuten kotihoito ja muut kotiin vietävät palvelut järjestetään erikseen ja palvelua voi tarvittaessa saada myös yöaikaan. Kotihoito sisältää asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaisen hoidon ja huolenpidon sekä toimintakykyä ja vuorovaikutusta edistävän toiminnan ja muun henkilön suoriutumista tukevan toiminnan. 

Tehostetun palveluasumisen korvaa jatkossa ympärivuorokautisen palveluasuminen. Ympärivuorokautinen palveluasuminen on sosiaalipalvelu, jota järjestetään henkilölle. Asiakas saa palveluasunnon ja sinne asiakkaan tarvitsemaa hoitoa ja huolenpitoa sekä asumiseen liittyviä palveluja asiakkaan ympärivuorokautiseen hoidon ja huolenpidon tarpeeseen. Asumisyksikön on oltava esteetön ja turvallinen. Lisäksi asumisyksikössä on oltava tarjolla asukkailleen järjestettyä yhteisöllistä toimintaa. Ympärivuorokautista palveluasumista voi olla sekä pitkä- että lyhytaikaisena.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, integraatiojohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Palvelujen järjestämisen lautakunta :

  • Hyväksyy Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden ja erityisryhmien asumispalvelujen myöntämisperusteet ja soveltamisohjeet 1.7.2023 lukien. 

Päätös

Palvelujen järjestämisen lautakunta:

  • Hyväksyi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden ja erityisryhmien asumispalvelujen myöntämisperusteet ja soveltamisohjeet 1.7.2023 lukien.