Henkilöstöjaosto, kokous 20.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 SOTE-sopimuksen uusi palkkausjärjestelmä 1. vaiheen käyttöönotto

KEUHDno-2024-1136

Valmistelija

  • Nina Nikkinen, HR-päällikkö, nina.nikkinen@keusote.fi

Perustelut

SOTE-sopimuksen palkkahinnoitteluliitteet on uudistettu 1.2.2024 lukien. Uudistuksessa palkkahinnoittelurakenne on muuttunut. 

Nyt palkkahinnoitteluliitteitä on viisi aikaisemman kahden palkkahinnoitteluliitteen sijasta. Kussakin palkkahinnoitteluliitteessä on 3–6 palkkahinnoittelukohtaa. Tehtäviä on ryhmitelty uudella tavalla palkkahinnoittelukohtiin. Uudistuksen tarkoituksena on ollut tuoda näkyväksi terveyden ja sosiaalihuollon tehtäviä tekevien työssä kehittyminen ja luoda parempi näkymä mm. uralla etenemiselle. 

Palkkahinnoittelu-uudistus on ensimmäinen vaihe palkkausjärjestelmän kehittämisessä. SOTE-sopimuksen palkkausluvun (II luku) määräyksiä ei ole tässä yhteydessä muutettu. Palkkahinnoittelu-uudistuksessa ei ole kyse vielä tehtävien vaativuuden arviointijärjestelmän korvaavasta järjestelmästä. 

Neuvottelut SOTE-sopimuksen palkkausjärjestelmästä jatkuvat. Seuraavassa vaiheessa osapuolet neuvottelevat palkkahinnoittelukohtien sisällä olevista palkkatasoista, eli tarkemmasta palkanmuodostuksesta tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella. Lisäksi neuvotellaan erillisistä lisistä, joita voidaan maksaa tietyistä lisätehtävistä. Uusi valtakunnallinen järjestelmä korvaisi nykyiset paikalliset tehtävän vaativuuden arviointiin perustuvat järjestelmät. 

Palkkahinnoittelu-uudistukseen on käytetty 1.2.2024 kehittämisohjelman mukainen valtakunnallinen keskitetty erä (0,4 %) määritettäessä palkkahinnoittelukohdille uudet peruspalkat. Keskitetty erä on käytetty kokonaisuudessaan em. tarkoitukseen. Tämä koskee hyvinvointialueita, hyvinvointiyhtymiä ja Helsingin kaupunkia. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Merkitään tiedoksi. 

Päätös

Merkittiin tiedoksi.