Aluehallitus, kokous 13.5.2025

§ 111 Vastaus valtuustoaloitteeseen: Kunnon Ketju

KEUHDno-2025-709

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Petja Harakka, hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

Aluevaltuuston kokouksessa 6.2.2025 jätettiin Anna-Liisa Lyytisen valtuustoaloite "Kunnon Ketju".

Ehdotus

Esittelijä

Raija Kontio, hyvinvointialuejohtaja, raija.kontio@keusote.fi

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää valtuustoaloitteen valmisteltavaksi integraatiojohtajalle.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Valmistelija

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, integraatiojohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Perustelut

Valtuustoaloitteessa "Kunnon ketju" esitetään, että Keski-Uudenmaan hyvinvointialue kehittää systemaattisen toimintamallin, jossa asiakkaan liikkumis- ja toimintakyky huomioidaan kaikissa palveluissa ja että asiakkaita tuetaan tavoitteellisesti fyysisen aktiivisuuden lisäämisessä. Aloitteessa korostetaan eri ammattilaisten välistä yhteistyötä, liikkumisen puheeksi ottamista ja palveluohjauksen roolia liikkumista edistävien toimenpiteiden ketjuttamisessa osaksi hoitoa ja palveluja.

Toimenpiteinä ehdotetaan seuraavia:

  1. Liikkuminen otetaan puheeksi kaikissa tilanteissa, joissa terveydenhuollon asiantuntija kohtaa asiakkaan 
  2. Vastaanotoilla, poliklinikoilla ja sairaaloiden osastoilla tehdään asiakkaalle liikkumissuunnitelma 
  3. Kotihoidossa tehdään kotiutuneelle asiakkaalle liikkumissopimus yhdessä asiakkaan kanssa  

Aloitteen esittämät tavoitteet ovat perusteltuja ja ajankohtaisia. Fyysinen aktiivisuus on keskeinen tekijä toimintakyvyn, terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja parantamisessa. Hyvinvointialueen tehtävänä on edistää asukkaidensa terveyttä ja ennaltaehkäistä sairauksia sekä ylläpitää asiakkaiden toimintakykyä mahdollisimman pitkään. Tässä työssä liikunta- ja toimintakykyä edistävien toimenpiteiden huomioiminen läpi palveluketjujen on keskeinen osa vaikuttavaa ja kestävää toimintaa.

Liikkumisen lisäämiseen tähtäävät toimenpiteet Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella

Yksi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen alueellisen hyvinvointisuunnitelman tavoitteista on jo vuodesta 2020 ollut, että liikkuminen lisääntyy vähän liikkuvien ja liikkumattomien parissa. Hyvinvointialueella on käynnissä useita toimenpiteitä, jotka vastaavat valtuustoaloitteessa esitettyihin tarpeisiin. Toimintakyvyn ja liikkumisen tukeminen sisältyy osaksi monia asiakasprosesseja ja palvelukokonaisuuksia. Kehittämistyötä on tehty niin lasten, nuorten, työikäisten kuin ikääntyneiden palveluissa.

Jo toteutettuja tai meneillään olevia keskeisiä kehittämistoimia ovat muun muassa:

  • OmaKeusoten digivalmennukset
  • Keusoten ja alueen kuntien välinen liikkumisneuvonnan prosessi
  • Elintapaohjauksen verkkosivut ja käsikirja
  • Arjen toimintakykyä tukeva toimintamalli (ATET)
  • Kaatumisen ehkäisyn toimintamalli
  • Tukea terveyteen ja hyvinvointiin -puheeksiottokortit
  • Henkilöstölle suunnattu Huolen puheeksi ottaminen sosiaali- ja terveyspalveluissa -verkkokoulutus
  • Elintapaohjaus osana pitkäaikaissairauksien ja riskissä olevien hoitoa

Hyvinvointialueella on tavoitteena edelleen vahvistaa liikuntaa ja toimintakykyä tukevia rakenteita ja toimintamalleja. Jatkokehittämisessä painopisteitä ovat muun muassa ennaltaehkäisevien toimintamallien integroiminen entistä vahvemmin asiakasprosesseihin, tuetun omahoidon kehittäminen, ammattilaisten osaamisen vahvistaminen liikkumisen puheeksi ottamisessa ja ohjaamisessa, liikkumisen ja toimintakyvyn arvioinnin systemaattinen kirjaaminen asiakastietojärjestelmiin sekä yhteistyö kuntien ja kolmannen sektorin kanssa liikkumista tukeviin palveluihin ohjauksessa.

Aloitteen ehdotus 1. Liikkuminen otetaan puheeksi kaikissa tilanteissa, joissa terveydenhuollon asiantuntija kohtaa asiakkaan

Liikkumisen puheeksi ottaminen on yksi keskeinen keino tukea asiakkaan omaa aktiivisuutta ja vastuunottoa omasta terveydestään. Keusoten periaatteen mukaisesti terveellisten elintapojen puheeksi ottaminen sekä asiakkaan ohjaus ja motivointi ovat osa jokaisen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen työtä. Tätä työtä tukee muun muassa parhaillaan kehitettävä Tukea terveyteen ja hyvinvointiin -puheeksiottokortti, joka toimii työkaluna ammattilaiselle terveellisten elintapojen puheeksi ottamisessa. Huhtikuussa -25 järjestettiin yhteistyössä STM:n kanssa Liikkumisen ja ravitsemusterveyden edistäminen hyvinvointialueella ja yhdyspinnoilla -seminaari. Henkilöstön osaamista on tuettu myös ”Huolen puheeksi ottaminen sosiaali- ja terveyspalveluissa” -verkkokoulutuksella. Ohjauksen tueksi on koottu elintapaohjauksen käsikirja sekä kattavat verkkosivut. Tavoitteena on, että liikkumisen puheeksi ottaminen vakiintuu osaksi kaikkien ammattilaisten perustehtävää eri palveluissa.

Jo käynnissä olevien toimenpiteiden lisäksi tarvitaan jatkuvaa kehittämistyötä, jotta liikkumisen puheeksi ottaminen tulee systemaattisesti osaksi asiakaskohtaamisia. Keusote sitoutuu tähän kehittämistyöhön myös tulevina vuosina.

Aloitteen ehdotus 2. Vastaanotoilla, poliklinikoilla ja sairaaloiden osastoilla tehdään asiakkaalle liikkumissuunnitelma

Aloitteessa esitetty liikkumissuunnitelma tukee yksilöllistä ohjausta ja tavoitteellista kuntoutumista. Erillisen liikkumissuunnitelman sijaan Keusotessa painotetaan, että liikkuminen huomioidaan osana asiakkaan kokonaisvaltaista hoidon ja/tai kuntoutuksen suunnitelmaa. Näin varmistetaan, että fyysisen aktiivisuuden edistäminen ei jää irralliseksi, vaan nivoutuu saumattomasti muuhun hoitoon ja kuntoutukseen asiakkaan yksilölliset voimavarat ja tavoitteet huomioiden. 

Palveluvalikoimaa liikunnan lisäämisen tukemiseksi on kehitetty. OmaKeusoten digivalmennukset on otettu käyttöön keväällä -25 ja ensimmäisten joukossa julkaistiin ”Lähde liikkeelle” valmennus. Ohjelman tarkoituksena on fyysisen aktiivisuuden lisääminen ja se sisältää itsehoitomateriaaleja sekä tehtäviä. Keusoten ja alueen kuntien välinen liikkumisneuvonnan prosessi mahdollistaa sen, että terveytensä kannalta liian vähän liikkuva asiakas voidaan ohjata kuntien liikkumisneuvontaan, jossa asiakkaan on mahdollista saada henkilökohtaista ohjausta. Prosessia kehitetään edelleen ja tavoitteena on saada kuntien liikunnanohjaajille rajatut kirjaamisoikeudet hyvinvointialueen potilastietojärjestelmään prosessin sujuvoittamiseksi. 

Elintapaohjauksen kokonaisuuden kehittäminen on käynnissä ja on tunnistettu tarve suunnitelmallisen ja vaikuttaviin interventioihin perustuvan tuetun omahoidon jatkokehitykselle. Tätä työstetään tiiviisti osana OmaKeusoten digivalmennusten kehittämistä.

Aloitteen ehdotus 3. Kotihoidossa tehdään kotiutuneelle asiakkaalle liikkumissopimus yhdessä asiakkaan kanssa  

Kotihoidossa asiakkaan toimintakyvyn tukeminen on keskeinen osa hoitoa ja palvelun vaikuttavuutta.  Ikääntyneen arjen toimintakykyä edistävä toiminta (ATET) on vakiinnutettu osaksi Keusoten toimintaa palveluissa, joissa kohdataan ikääntyneitä. Tavoitteena on edistää ja tukea ikääntyneen itsenäisyyttä sekä toimintakykyä mahdollisimman kevyillä palveluilla. Toiminta on käyttöönotettu sairaalapalveluissa, ikääntyneiden asumispalveluissa, kuntoutuspalveluissa ja kotona asumista tukevissa palveluissa. Toiminta kuuluu jokaiselle ammattiryhmästä tai palvelusta riippumatta.

Erillisen liikkumissopimuksen sijaan liikkumista edistävät toimet, kuten arjen liikeharjoitteet, osallistuminen ryhmätoimintaan tai yksilöllinen liikkumisohjaus huomioidaan osana asiakkaan hoito-, kuntoutus- ja palvelusuunnitelmaa. Päiväaikainen toiminta on yksi tukimuodoista, jolla tuetaan ikääntyneen toimintakykyä, omatoimisuutta, kuntoutumista sekä henkistä vireyttä ja sosiaalisia suhteita. Etäpäivätoiminnan puitteissa järjestetään muun muassa jumpparyhmiä.

Kaatumisriskiä arvioidaan osana puolivuosittain tehtävää RAI toimintakykyarviointia. Keskeinen osa kaatumisen ehkäisyä on liikunta- ja toimintakykyä edistävien toimenpiteiden huomioiminen. Keusotessa on kehitetty viime vuosien aikana kaatumisen ehkäisyn toimintamallia. Periaate on, että kaatumisten ehkäisy kuuluu osaksi kaikkien ammattilaisten työtä. 
Yhteenveto

Kiitämme aloitteen tekijää tärkeän asian nostamisesta. Valtuustoaloitteessa esitetyt tavoitteet ovat linjassa Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen strategisten linjausten kanssa. Alueella on jo olemassa toimivia käytäntöjä, jotka muodostavat hyvän pohjan kehittää ja yhtenäistää toimintamalleja edelleen. Kehittämistyötä tullaan jatkamaan. Tavoitteena on yhtenäinen ja vaikuttava toimintamalli, joka tukee asiakkaiden fyysistä aktiivisuutta, ehkäisee toimintakyvyn heikkenemistä ja vahvistaa ennaltaehkäisevän työn roolia osana palvelujärjestelmää.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Raija Kontio, hyvinvointialuejohtaja, raija.kontio@keusote.fi

Aluehallitus päättää ehdottaa aluevaltuustolle, että se päättää

  1. merkitä tiedoksi edellä annetun vastauksen valtuustoaloitteeseen
  2. todeta valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi

Tiedoksi

AV