Aluehallitus, kokous 14.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 117 Eteva kuntayhtymän tilinpäätöksen 2022 ja muiden talous vastuiden siirtäminen

KEUHDno-2022-120

Valmistelija

  • Petja Harakka, va. hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

Eteva -kuntayhtymän yhtymähallitus on kokouksessaan 17.6.2022 § 79 ehdottanut että Eteva kuntayhtymän tilinpäätöksen 2022 laadintavastuu ja muiden talousvastuiden hallinnointi siirretään Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle ja asiasta käynnistetään keskinäiset sopimusneuvottelut.

Asian tausta

Eteva kuntayhtymän toiminta päättyy 31.12.2022 ja kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain (519/1977) 6 §:n 1 momentissa tarkoitetut erityishuoltopiirit siirretään varoineen ja velkoineen sekä sitoumuksineen hyvinvointialueille 1 päivänä tammikuuta 2023. Eteva kuntayhtymän toiminta siirtyy
kuudelle eri hyvinvointialueelle; Itä-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa, Vantaa-Kerava, Kanta-Häme ja Päijät-Häme. Voimaanpanolain mukaan hyvinvointialueiden on sovittava jakaantuvaan kuntayhtymään kohdistuvista vastuista.

Voimaanpanolain 41 §:n mukaan erityishuoltopiirien tilinpäätöksen ja konsernitilinpäätöksen vuodelta 2022 allekirjoittavat hyvinvointialueen hallitus ja hyvinvointialuejohtaja. Hyvinvointialueen valtuuston on käsiteltävä tilinpäätökset ja päätettävä tilivelvollisille myönnettävästä vastuuvapaudesta 30 päivään kesäkuuta 2023 mennessä. Muutoin tilinpäätökseen ja konsernitilinpäätökseen vuodelta 2022 sovelletaan, mitä kuntalaissa säädetään.

Tilinpäätöksen laadintavastuu vuodelta 2022 siirtyy hyvinvointialueille 1.1.2023. Samalla siirtyy velvoite myös taloudellisten toimintojen ja vastuiden loppuun saattamiseksi ja loppuselvityksen tekeminen. Etevan tarkastuslautakunnan toimikausi ja lakisääteisestä tilintarkastuksesta tehty sopimus jatkuu 30.6.2023 saakka.

Hyvinvointialueiden tulee sopia tilinpäätöksen, konsernitilinpäätöksen laadinnasta, ulkoisesta tarkastuksesta, taloudellisesta loppuselvityksestä ja muiden taloudellisten toimintojen ja vastuiden loppuun saattamisesta sekä niistä aiheutuvien kustannusten jakaantumisesta.

Edellä esitettyjen vastuiden osalta mahdollisesti tarvittava henkilötyö jakaantuu usealle työntekijälle. Eteva kuntayhtymän työntekijät tulevat sijoittumaan usealle eri hyvinvointialueelle ja mahdollisesti myös tukipalveluita hyvinvointialueille myyviin organisaatioihin.

Eteva on aiemmin tehnyt esityksen ICT –kokonaisratkaisusta, jolla palvelutoiminta voi ICT:n näkökulmasta jatkua keskeytyksettä ja tietojen saatavuus myös 1.1.2023 on turvattu. Kokonaisratkaisuun kuuluvat myös HR:n, talouden ja hallinnon järjestelmät, joita tarvitaan Eteva kuntayhtymän tilinpäätöksen 2022 laatimiseen. Esitetyssä kokonaisratkaisussa Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ottaa vastuun tarvittavista tietojärjestelmistä ja kustannukset jakautuvat hyvinvointialueille omistusosuuksien suhteessa.

31.5.2022 järjestetyssä palaverissa, jossa oli läsnä viranhaltijaedustus kaikilta kuudelta hyvinvointialueelta ja Etevasta, on käsitelty yllä esitettyjä asioita sekä vastuun- ja kustannustenjakoa. Lisäksi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen va. hyvinvointialuejohtaja ja Etevan toimitusjohtaja ovat yhteistyöpalaverissaan käyneet tilannetta läpi. Käydyissä keskustelussa todettiin, että esitettyjen vastuiden keskittäminen yhden hyvinvointialueen vastuulle takaisi parhaiten toiminnan sujuvuuden. Kustannukset ja mahdolliset muut erät jaetaan omistusosuuksien mukaisesti. Eteva kuntayhtymästä siirtyvät työntekijät ovat
tarvittavilta osin käytettävissä siirtyvien vastuiden täytäntöönpanossa ja myös
näiltä osin työpanoksen käytöstä aiheutuvat kustannukset voidaan jyvittää hyvinvointialueille omistusosuuksien mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, va. hyvinvointialuejohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  1. hyväksyä Eteva kuntayhtymän tilinpäätöksen 2022 laadintavastuun ja
    muiden talousvastuiden hallinnoinnin siirtämisen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle, sillä edellytyksellä, että tästä aiheutuvat kustannukset jaetaan omistusosuuksien mukaisesti ja että Eteva -kuntayhtymästä eri hyvinvointialueille siirtyvät työntekijät  ovat tarvittavilta osin käytettävissä siirtyvien vastuiden täytäntöönpanossa ja myös näiltä osin työpanoksen käytöstä aiheutuvat kustannukset jyvitetään hyvinvointialueille omistusosuuksien mukaisesti.
  2. edellyttää, että hyvinvointialueiden viranhaltijoiden kesken käydään keskinäiset sopimusneuvottelut

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Eteva, hyvinvointialueet

Liitteet

Oheismateriaali