Aluehallitus, kokous 14.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 105 Vuoden 2022 talousraportointi

KEUHDno-2022-97

Valmistelija

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Perustelut

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjanpitoon kirjatut toimintakulut ajalla 1.1.-31.7.2022 ovat n. 580.000 euroa. Hyvinvointialueen kirjanpitoon kirjatut toimintakulut eivät kuitenkaan anna todellista kuvaa ajankohdan toimintakuluista. Hyvinvointialueella ei ole käytössä talouden ja henkilöstöhallinnon järjestelmiä ja siksi hyvinvointialueelle rekrytoitujen henkilöiden palkkojen sekä luottamustoimielinpalkkioiden laskenta ja maksatus hoidetaan Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän kautta ja syntyneet kustannukset laskutetaan hyvinvointialueelta. Samoin osa ulkopuolisista hankinnoista aiheutuvista laskuista kulkevat kuntayhtymän kautta. Kuntayhtymä laskuttaa hyvinvointialuetta, mutta laskutusta ei tehdä kuukausittain ja siksi kustannukset eivät vielä näy hyvinvointialueen kirjanpidossa. Luottamustoimielinten ja hyvinvointialueen työntekijöiden vielä laskuttamattomat palkat ja palkkiot ovat n. 282.000 euroa ja muut kuntayhtymän kautta kulkevat kustannukset n. 60.000 euroa eli yhteensä n. 342.000 euroa.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän henkilöstö on tehnyt hyvinvointialueen valmistelutyötä. Nämä kustannukset laskutetaan myös hyvinvointialueelta, mutta tätäkään laskutusta ei tehdä kuukausittain. Vielä laskuttamattomat, heinäkuun loppuun mennessä syntyneet kustannukset ovat n. 88.000 euroa.

Kaikki edellä mainitut erät huomioiden kustannuksia on tammi-heinäkuussa syntynyt runsaat 1 Me. Valtion avustusta on käytössä n. 3.190.000 euroa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle lähes 7 Me hankeavustusta hyvinvointialueiden perustamisen ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjesteämisen uudistuksen yhteydessä toteutettavan tiedonhallinnan, tietohallinnon ja tietojärjestelmien muutoksen valmisteluun, suunnitteluun ja toteutukseen. Myönnetty avustus on käytettävissä vuoden 2025 loppuun mennessä. ICT-hankkeelle syntyneet kustannukset tammi-heinäkuussa ovat yhteensä n. 2,2 Me. Hankkeessa ei ole omavastuuosuutta, joten hankkeen toimintakate tulee vuoden lopussa olemaan 0 euroa.

Liiteessä on esitetty tuloslaskelma seuraavasti:

  • Muutettu talousarvio 2022 on aluevaltuuston 16.6.2022 § 44 päätöksen mukainen muutettu talousarvio
  • Toteutuma, virallinen 1.1.-31.7.2022 tarkoittaa hyvinvointialueen virallista kirjanpito tammi-heinäkuulta
  • HVA:n luottamustoimielimet sekä HVA:n työntekijät -sarake tarkoittaa hyvinvointialueen työntekijöiden ja luottamustoimielinten kustannuksia, joita ei vielä ole laskutettu HVA:lta
  • Keusoten henkilöstön tekema hva-valmistelu ja Keusoten kautta kulkeneet palvelujen ostot -sarakkeessa on Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän henkilöstön tekemä hyvinvointialueen valmistelutyö sekä sellaiset laskut, jotka on kulkeneet hyvinvointialueen kautta, mutta joita ei vielä ole laskutettu hyvinvointialueelta
  • Toteutuma yhteensä ilman ICT-hanketta on edellisten toteutuma-sarakkeiden summa
  • ICT-hanke -sarakkeessa on ICT-avustushankkeelle kirjautuneet kustannukset tammi-heinäkuulta
  • YHTEENSÄ, sis. ICT-hanke -sarakkeessa on esitetty kahden edellä mainitun sarakkeen summa
  • Ero -sarakkeessa on verrattu kaikkien kustannusten summaa muutettuun talousarvioon

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, va. hyvinvointialuejohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Aluehallitus merkitsee tiedoksi talouden ja toiminnan toteutumisen tammi-heinäkuulta 2022.

Käsittely:

Ma. rahoitus- ja talousjohtaja Päivi Tarsia piti kokouksessa asiaesittelyn.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.