Aluehallitus, kokous 25.3.2025

§ 56 Vuoden 2024 tilinpäätös

KEUHDno-2024-1718

Valmistelija

  • Sanna Kaukua, talouspäällikkö, sanna.kaukua@keusote.fi

Perustelut

Aiempi käsittely:

Rahoitus- ja talousjaosto

20.3.2025

KEUHDno-2024-1718

Valmistelija

Sanna Kaukua, talouspäällikkö, sanna.kaukua@keusote.fi

Lainsäädäntö

Hyvinvointialuelain 117 §:n mukaan aluehallituksen on laadittava tilikaudelta (kalenterivuosi) tilinpäätös tilinpäätöstilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Aluehallituksen on saatettava tilinpäätös tilintarkastuksen jälkeen aluevaltuuston käsiteltäväksi. Aluevaltuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä.

Hyvinvointialuelain 117 §:n mukaan tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus.

Tilinpäätöksen tulee antaa oikea ja riittävä kuva hyvinvointialueen tuloksesta, taloudellisesta asemasta, rahoituksesta sekä toiminnasta. Tätä varten tarpeelliset lisätiedot on ilmoitettava liitetiedoissa.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat aluehallituksen jäsenet sekä hyvinvointialuejohtaja.

Hyvinvointialuelain 118 §:n mukaan sellaisen hyvinvointialueen, joka tytäryhteisöineen muodostaa konsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös. Konsernitilinpäätös tulee laatia samalta päivältä kuin hyvinvointialueen tilinpäätös.

Konsernintilinpäätös laaditaan konserniyhteisöjen taseiden ja tuloslaskelmien sekä niiden liitetietojen yhdistelmänä. Konsernitilinpäätökseen sisällytetään lisäksi konsernin rahoituslaskelma, jossa annetaan selvitys konsernin varojen hankinnasta ja niiden käytöstä tilikauden aikana.

Hyvinvointiyhtymän tilinpäätös sekä hyvinvointialueiden tai hyvinvointialueen ja hyvinvointiyhtymän yhteisessä määräysvallassa olevan yhtiön tilinpäätös yhdistellään hyvinvointialueen konsernitilinpäätökseen. Tämä koskee myös hyvinvointialueiden ja kuntien yhteisessä määräysvallassa olevaa yhtiötä sekä hyvinvointialueiden ja valtion yhteisessä määräysvallassa olevaa yhtiötä.

Hyvinvointialuelain 119 §:n mukaan toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys aluevaltuuston asettamien toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumisestä hyvinvointialueella ja hyvinvointialuekonsernissa. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista hyvinvointialueen ja konsernin talouteen liittyvistä olennaisista asioista, jotka eivät käy ilmi hyvinvointialueen tai konsernin taseesta, tuloslaskelmasta tai rahoituslaskelmasta. Tällaisia asioita ovat ainakin arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä sekä tiedot sisäisen valvonnan, sisäisen tarkastuksen ja riskienhallinnan järjestämisestä ja keskeisistä johtopäätöksistä.

Toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys talouden tasapainotuksen toteutumisesta tilikaudella sekä voimassa olevan taloussuunnitelman riittävyydestä talouden tasapainottamiseksi. Lisäksi on esitettävä selvitys hyvinvointialueen ottamien pitkäaikaisten lainojen lisäyksistä ja investoinneista.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen toiminnan ja talouden toteutuminen vuonna 2024

Käyttötalous- ja tuloslaskelmaosat

Aluevaltuusto päätti vuoden 2024 talousarviosta 14.12.2023 § 70. Talousarviota muutettiin vuoden aikana kerran, 12.12.2024 § 66. Alkuperäisessä talousarviossa vuoden 2024 tilikauden tulokseksi arvioitiin -32,5 Me ja muutetussa talousarviossa -61,2 Me.

Hyvinvointialueen toimintakulut olivat valmistus omaan käyttöön -erä huomioiden n. 979,1 Me vuonna 2024. Tästä oman palvelutuotannon osuus oli n. 674,6 Me, erikoissairaanhoidon n. 287,3 Me ja pelastustoimen n. 17,2 Me. Toimintatuottoja kertyi n. 116,7 Me, joten toimintakate oli n. -862,4 Me. Valtionrahoitusta saatiin n. 798,0 Me ja rahoitustuottoja ja -kuluja kertyi n. -0,4 Me, joten vuosikate oli -64,9 Me. Kun vuosikatteesta vähennetään suunnitelman mukaiset poistot, n. 1,6 Me, tilikauden tulokseksi tuli n. -66,5 Me.

Vuoden 2023 ja vuoden 2024 yhteenlaskettu alijäämä on 133,1 Me. Lainsäädännön mukaan tilikaudella 2023 ja sen jälkeen syntyneet alijäämät on katettava vuoden 2026 loppuun mennessä.

Oma palvelutuotanto

Omassa palvelutuotannossa toimintakate toteutui n. 6,2 Me muutettua talousarviota heikompana ja ylitys kohdistui pääasiassa ikäihmisten ja vammaisten palveluihin. Toimintatuotot alittivat muutetun talousarvion n. 2,4 Me:lla. Myyntituotot ylittivät muutetun talousarvion n. 3,8 Me:lla ja muut toimintatuotot n. 2,9 Me:lla. Maksutuotot toteutuivat lähes muutetun talousarvion mukaisena. Hankkeiden tuotot alittivat muutetun talousarvion n. 8,9 Me:lla, mutta hankkeiden kulut alittuivat vastaavalla summalla, joten tällä ei ole vaikutusta toimintakatteeseen.

Koska hankkeiden kustannukset alittuivat lähes 9 Me, on toimintakulujen tarkastelusta jätetty hankekokonaisuus pois. Toimintakulut toteutuivat valmistus omaan käyttöön -erä huomioiden n. 12,6 Me muutettua talousarviota suurempina. Henkilöstökulut alittuivat n. 0,4 Me, palvelujen ostot ylittyivät n. 12,3 Me, aineet, tarvikkeet ja tavarat alittuivat n. 0,4 Me ja muut toimintakulut ylittyivät n. 0,8 Me. Avustukset toteutuivat lähes muutetun talousarvion mukaisesti.

Palvelujen ostojen ylityksestä n. 5,5 Me on asiakaspalvelujen ostojen ylitystä. Muiden palvelujen ostoissa työvoiman vuokraukseen ja lääkäripalvelujen ostoihin käytettiin n. 2,6 Me muutettua talousarviota enemmän. Työvoiman vuokrausta saatiin kuitenkin vähennettyä merkittävästi eli n. 6,7 Me vuoteen 2023 verrattuna. Lääkäripalveluja ostettiin lähes 1,5 Me vuotta 2023 enemmän. Merkittävää ylitystä oli myös majoitus- ja ravitsemispalvelujen ostoissa (n. 0,9 Me) sekä potilas- ja asiakaskuljetuksissa (n. 1,0 Me). Laboratorio- ja kuvantamispalvelut ylittyivät yhteensä n. 1,2 Me. Ylityksiä kompensoi esimerkiksi ict-kustannusten alittuminen huolimatta Oy Apotti Ab:sta irtautumisesta ja sen aiheuttamista lisäkustannuksista.

Muissa toimintakuluissa ylitystä aiheuttaa Oy Apotti Ab:n osakkeista kirjattu n. 1,2 Me:n myyntitappio.

Koska oman palvelutuotannon toimintakate toteutui muutettua talousarviota heikompana, päätti aluehallitus 25.2.2025 § 26 esittää aluevaltuustolle, että se myöntäisi vuoden 2024 muutetun talousarvion ylitysoikeuden oman palvelutuotannon toimintakatteeseen. Aluevaltuusto päättää asiasta kokouksessaan 27.3.2025.

Erikoissairaanhoito

Erikoissairaanhoidon toimintakate oli n. 0,1 Me muutettua talousarviota heikompi.

Pelastustoimi

Pelastustoimen toimintakate toteutui n. 1,0 Me muutettua talousarviota parempana ja lähes 0,5 Me alkuperäistä talousarviota parempana. Vielä loppuvuodesta 2024 pelastustoimesta saatiin tieto, että maksuosuus on 18,2 Me eli muutetun talousarvion verran. Tammikuun 2025 lopussa Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ilmoitti, että vuoden 2024 kustannukset tulevatkin olemaan runsaat 0,9 Me pienemmät kuin laskutettu maksuosuus. Arvion muuttumisen perusteluina olivat tarkentuneet kiinteistökustannukset, Järvenpään paloaseman poistot sekä muut pelastustoimen kustannukset.

Valtionrahoitus

Alkuperäisessä talousarviossa valtion rahoitukseksi arvioitiin tuolloin käytössä olevan rahoituslaskelman mukaan 797,9 Me. Kesällä 2024 rahoituslaskelmia tarkennettiin siirtyvien kustannusten tarkentumisen vuoksi ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen rahoitus kasvoi n. 0,03 Me. Tämä huomioitiin talousarviomuutoksessa ja niinpä valtionrahoitus toteutui muutetun talousarvion mukaisena.

Rahoitustuotot ja -kulut

Rahoitustuottojen ja -kulujen netto oli n. 0,06 Me muutettua talousarviota heikompi. Vaikka talousarviomuutoksessa korkokulujen arviota kasvatettiin yli kolminkertaiseksi alkuperäiseen talousarvioon verrattuna, kertyi korkokuluja silti n. 0,07 Me muutettua talousarviota enemmän. Hyvinvointialue ei ottanut vuoden aikana pitkäaikaista lainaa, mutta joutuu jatkuvasti turvautumaan tilapäisrahoitukseen. Rahoitustuottoja saatiin n. 0,01 Me muutettua talousarviota enemmän.

Poistot ja arvonalentumiset

Alkuperäisessä talousarviossa poistojen arvioitiin olevan 4,6 Me. Aiemmin aloitetut ja vielä keskeneräiset hankkeet eivät valmistuneet eikä niistä alettu siten kirjata poistoja vuonna 2024. Talousarviomuutoksessa poistoarviota laskettiin lähes 3 Me ja poistot toteutuivat lähes muutetun talousarvion mukaisena ja niitä kirjattiin n. 1,6 Me.

Investointiosa

Vuoden 2024 investointiosassa investointien kokonaismääräksi arviotiin vajaat 10,6 Me, joista suurin osa oli ict-hankkeita. Talousarviomuutoksessa kokonaisinvestointien määrää laskettiin lähes 3,1 Me:lla, jolloin muutetun talousarvion mukaiset investointimenot olivat n. 7,5 Me. Investointien toteutuma oli n. 7,1 Me. Suurin osa investoinneista oli tietokoneohjelmistoja (n. 4,0 Me). Muita pitkävaikutteisia menoja oli n. 3,1 Me ja näistäkin suurin osa oli ict-hankkeita. Kiljavan kuntoutuskeskuksen korvaavan tilan suunnitteluun ja Hyrylän sote-keskuksen suunnitteluun käytettiin yhteensä n. 0,06 Me. Osakkeisiin ja osuuksiin kirjattiin 864 euron varainsiirtovero vuonna 2023 hankituista Hyvinkään Ravitsemispalvelut Oy:n osakkeista.

Rahoitusosa

Hyvinvointialueelle ei alun perin myönnetty lainanottovaltuutta vuodelle 2024, mutta hyvinvointialue päätti hakea korotusta lainanottovaltuuteen. Neuvottelujen tuloksena lainanottovaltuutta myönnettiin 34,6 Me. Hyvinvointialue ei ottanut pitkäaikaista lainaa investointien rahoittamiseen. Lyhytaikaista lainaa jouduttiin kuitenkin ottamaan maksuvalmiuden turvaamiseksi ja tilinpäätöshetkellä vuoden 2024 lopussa lyhytaikaista lainaa oli n. 72,4 Me, josta hyvinvointialuetodistuksia 69 Me ja tililimiittiä n. 3,4 Me.

Konsernitilinpäätös

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen konsernitilinpäätökseen on yhdistelty tytäryhteisö Uudenmaan työterveys Oy, hyvinvointiyhtymä HUS-yhtymä, osakkuusyhteisö Uudenmaan Vammaispalvelut Oy sekä ns. yhteisessä määräysvallassa olevat yhtiöt Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy, DigiFinland Oy sekä Maakuntien tilakeskus Oy.

Konsernin toimintatuotot olivat n. 424,8 Me, toimintakulut n. 1,3 mrd. euroa, osuus osakkuusyhteisöjen voitosta n. 0,1 Me ja toimintakate n. -843,5 Me. Konsernin tilikauden tulos oli n. -65,3 Me ja alijäämä n. 65,4 Me. Vuonna 2023 tilikauden alijäämä oli n. 64,9 Me.

Rahoitus- ja talousjaosto päättää

  • merkitä tiedoksi vuoden 2024 tilinpäätöksen
  • esittää aluehallitukselle, että aluehallitus päättää
    • esittää aluevaltuustolle, että tilikauden alijäämä 66 517,21 euroa siirretään taseeseen oman pääoman yli-/alijäämätilille
    • allekirjoittaa Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vuoden 2024 tilinpäätöksen ja jättää tilinpäätöksen tilintarkastajien tarkastettavaksi
    • saattaa tilinpäätöksen tarkastuslautakunnan käsittelyn jälkeen edelleen aluevaltuuston käsiteltäväksi
    • oikeuttaa rahoitus- ja talousjaoston tekemään tilinpäätökseen teknisluontoisia korjauksia ja tarkennuksia

************************************************************

Aluehallitus 25.3.2025

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Raija Kontio, hyvinvointialuejohtaja, raija.kontio@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  •  esittää aluevaltuustolle, että tilikauden alijäämä 66.517. 871,21  euroa siirretään taseeseen omaan pääomaan yli-/alijäämätilille
  • allekirjoittaa Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vuoden 2023 tilinpäätöksen ja jättää tilinpäätöksen tilintarkastajien tarkastettavaksi
  • saattaa tilinpäätöksen tarkastuslautakunnan käsittelyn jälkeen edelleen aluevaltuuston käsiteltäväksi
  • oikeuttaa rahoitus- ja talousjohtajan tekemään tilinpäätökseen teknisluonteisia korjauksia ja tarkistuksia.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.