Aluehallitus, kokous 13.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 209 Kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukainen vaativan tuen asiantuntijaryhmän perustaminen

KEUHDno-2022-331

Valmistelija

  • Olli-Pekka Alapiessa, vammaispalvelujen päällikkö, olli-pekka.alapiessa@keusote.fi

Perustelut

Laki kehitysvammaisten erityishuollosta 23 § (609/2022) toteaa, että erityishuollon yksilöllistä järjestämis-tä varten hyvinvointialueella tulee olla vaativan tuen asiantuntijaryhmä. Vastaavan sisältöinen säännös on myös esityksessä uudeksi vammaispalvelulaiksi (HE191/2022) ja siihen liittyvässä esityksessä kehitys-vammalain muuttamisesta sekä hallituksen esityksessä (HE312/2022) laiksi kehitysvammaisten erityis-huollosta annetun lain muuttamisesta. Asiantuntijaryhmässä tulee olla vähintään kolme hyvinvointialu-een viranhaltijaa siten, että siinä on edustettuna lääketieteellinen, kasvatustieteellinen (HE191/2022, HE312/2022 psykologian) ja sosiaalihuollollinen (HE191/2022, HE312/2022 sosiaalityön) asiantuntemus. 

Erityishuollon antamisesta ja lopettamisesta päättää hyvinvointialueen vaativan tuen asiantuntijaryhmä, jollei hyvinvointialueen hallintosäännössä toisin määrätä. Päätöksiä tekevää asiantuntijaryhmää tarvitaan silloin, kun henkilö tulee voida määrätä tahdosta riippumattomaan tutkimukseen, hoitoon tai huolenpi-toon ja kun tulee lopettaa tahdosta riippumaton hoito tai huolenpito. 

Lisäksi hyvinvointialueella tulee olla muita asiantuntijaryhmiä, jotka tukevat toimintayksiköitä asiakkaan itsenäisen suoriutumisen ja itsemääräämisoikeuden tukemisessa ja seuraavat ja arvioivat rajoitustoimen-piteiden käyttöä. Päätöksiä tekevän asiantuntijaryhmän ja muun asiantuntijaryhmän eriyttäminen on kehitysvammaisen henkilön oikeusturvan kannalta tärkeää erityisesti tahdosta riippumattomassa erityis-huollossa.

Eteva kuntayhtymä on tehnyt erityishuollon tahdosta riippumattoman tutkimuksen, hoidon ja huolenpi-don päätökset Keusoten kuntien asiakkaiden osalta. Hyvinvointialueuudistuksen valmistelun yhteydessä on päätetty, että Eteva kuntayhtymän lakkautuessa 1.1.2023 alkaen erityisen vaativat kriisi- ja tukikeskus-palvelut sekä vaativat asiantuntijapalvelut keskitetään liikkeenluovutuksella HUS-yhtymään. Tällä turva-taan kehitysvammaisten tarvitsemien erityisen vaativien palvelujen saatavuus ja asiantuntemus koko HUSin alueella jatkossakin. 

Voimassa oleva lainsäädäntö edellyttää, että päätöksiä tekevä vaativan tuen asiantuntijaryhmä (HE191/2022 ja HE312/2022 vaativan moniammatillinen tuen asiantuntijaryhmä) on hyvinvointialueella. Tästä johtuen on 6 Etevan alueen hyvinvointialuetta yhdessä Helsingin hyvinvointialueen, Etevan ja HUS-yhtymän kanssa valmistellut toimintamallia, jossa HUS-yhtymän viranhaltijat (3) toimivat osa-aikaisesti hyvinvointialueella ja osallistuvat hyvinvointialueen päätöksiä tekevään asiantuntijaryhmään. Lisäksi Kes-ki-uudenmaan hyvinvointialueen päätöksiä tekevään asiantuntijaryhmään osallistuvat vammaispalvelujen sosiaalityöstä sosiaalityön esimies tai muu sosiaalityön edustaja sekä muita tarvittavia ammattihenkilöitä. Toimintamallilla turvataan päätöksenteon asiantuntemus ja hyvinvointialueiden asukkaiden yhdenvertai-suus edelleen Eteva kuntayhtymän lakkautumisen jälkeen. Hyvinvointialueilla on yhteisesti sovittu, että kyseessä olevan toimintamallin mukaisesti toimitaan vuoden 2023 ajan ja mallin jatkosta päätetään vuo-den 2023 syksyllä.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  1. asettaa kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukaisen päätöksiä tekevän vaativan tuen asiantuntijaryhmän edellä esitetyn mukaisesti 1.1.2023 – 31.12.2023 väliseksi ajaksi.
  2. perustaa asiantuntijaryhmän edellyttämät pohjavirat: 1 lääkäri, 1 psykologi ja 1 sosiaalityöntekijä 
  3. että asiantuntijaryhmä toimii myös uudistuvan vammaislainsäädännön mukaisena vaativan mo-niammatillisen tuen päätöksiä tekevänä asiantuntijaryhmänä

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

palvelujohtaja, vammaisten palvelujen päällikkö

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä 
  • hyvinvointialueen jäsen
  • hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai nähtäville asettamispäivää ei lueta määräaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
PL 46 05801 Hyvinkää
Sähköpostiosoite: kirjaamo.hva@keusote.fi
Puhelin: 050 497 4988, 050 497 4989
Käyntiosoite: Suutarinkatu 2, 05900 Hyvinkää

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamosta.

Sähköinen viesti katsotaan saapuneeksi viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Oikaisuvaatimus lähetetään postitse tai sähköisesti aina oikaisua hakevan omalla vastuulla (hallintolaki 17 §).