Aluehallitus, kokous 13.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 212 Työterveyshuollon lakisääteisten palvelujen järjestämisvelvollisuuden siirtyminen Keski-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueille

KEUHDno-2022-333

Valmistelija

  • Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Perustelut

Terveydenhuoltolain mukainen työterveyshuollon lakisääteisten palvelujen järjestämisvelvollisuus siirtyy kunnilta ja vapaaehtoisilta kuntayhtymiltä uusille hyvinvointialueille (Voimaanpanolaki 25 §). Uudenmaan Työterveys Oy:n tämänhetkinen toiminta kattaa maantieteellisesti koko tulevan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella yhtiö toimii Lohjalla, Vihdissä ja Karkkilassa.

Yhtiön osakkeet siirtyvät hyvinvointialueiden omistukseen, Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle 447 kpl eli noin 69 % ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle 200 kpl eli noin 31. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella tulee olemaan hallituspaikat ja yhtiökokouksessa se tulee käyttämään määräysvaltaa yhtiön asioissa.

Uudenmaan Työterveys Oy on perustettu tuottamaan Terveydenhoitolain (1326/2010, 18 §) mukaan järjestettäviä kuntien alueella toimiville yrittäjien, yrityksien sekä maanviljelijöiden työterveyshuoltopalveluja. Yhtiö on aloittanut toimintansa vuoden 2018 alussa. Yhtiö tarjoaa alueen yrityksille asiakaslähtöisiä, helposti tavoitettavia ja joustavia työterveyshuollon palveluja. Yhtiöllä on käytössään Valviran auditoima korkeimman luokan potilastietojärjestelmä sekä modernit laajat sähköiset lähi- ja etäpalvelut. Yhtiöllä on vahva kokemus pk-yritysten, yrittäjien ja maanviljelijöiden lakisääteisen työterveyshuollon tuottamisesta. Yhtiön toimipaikkaverkosto, skaalautuvat mobiilit järjestelmät sekä uusi terveysteknologia mahdollistavat laajat joustavat lähipalvelut.

Yhtiön liikevaihto tilikaudella 2021 oli 1 789 188 euroa ja tulos 26 682 euroa. Vuoden 2022 yhtiön myynti ja tulos ylittävät budjetoidun sekä edellisen vuoden tason. Yhtiön taloudellinen tila ja maksuvalmius ovat hyvät.

Toiminnallisesti osakkeiden omistuksen siirtyminen ei aiheuta katkoksia alueen työterveyshuollon palvelujen järjestämisessä, mutta yhtiön omistajuuteen liittyvät asiat kuten hallinto ja strategia on tarpeen päivittää.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Merkitään tiedoksi

  • että Uudenmaan Työterveys oy:n kunnilta vastikkeetta siirtyneet 447 osaketta muodostavat 69 % omistusosuuden Työterveys Oy:n osakekannasta.  
  • että Työterveyshuoltolain 7 § mukainen velvoite tarjota alueen maatalousyrittäjille ja yrityksille työterveyshuollon lakisääteinen palvelu järjestetään Uudenmaan Työterveys oy:n kautta.
     

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta. Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä

  • päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (hyvinvointialuelaki 141 §),
  • hallinnon sisäisestä määräyksestä, joka koskee tehtävän tai muun toimenpiteen suorittamista (laki oikeudenkäynnistä hallintotuomioistuimissa 6§),
  • päätöksestä, josta lainsäädännön nojalla ei voi hakea muutosta (lainkohta mainittava erikseen päätöksen perusteluissa) tai
  • hankintapäätöksestä, jota ei tehdyn hankintaoikaisun johdosta muuteta (hankintalaki 126 § ja 132 §).